QoS Desteği nedir?? yardımm!!

KENAN_0
17-05-2010, 15:18   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
140 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2010

arkadaşlar modemim Airties RT-205 kablosuz ayarlarda ''QoS Desteği'' diye bir seçenek var, fabrika ayarlarında bu seçenek pasif. bu nedir? aktif yaparsam benim yararıma olurmu? iyi bir özellikmidir bu bu konudan anlayan arkadaşların yardımına ihtiyacım var tşkler.. __kenan__

mcafee23 ayrılmıştır
17-05-2010, 17:39   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
3,717 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2008

bir bilgisayarada birden çok; farklı internet bağlantısını kullanan programların veya aynı donanıma bağlı olarak birden fazla kullanıcının aynı süreç içinde internet üzerinden veri transveri sonucu. bant genişliği normal olarak düşer. ve aynı zamanda bu durum neticesinde veri geçikmesi denilen lag tabi edilen bir durum oluşmaktadır.

mevcut veri trafiğinin doğru ihtiyaçlara cevap verebilmesi için bazı uygulamalara öncelik vermek gerekmektedir.
örneğin p2p programları uzun süreçli dosya indirim işlemleri yaptığı için normalda p2p programları çalıştığı zaman kaba bir örnekle p2p internet üzerinde gb lık bir veri indirmektedir
ama internet sayfa gösterimcisi tarafından heran gibi bir internet sayfasındaki 1 mb içerikli html sayfa dosyası normal şartlar altında p2p istemcisinin talep ettiği veri transver paketleri arasında sıralanarak
normal şartlar altında çabukcak gelecek bir sayfanın açılma süreci uzayacaktır.
bu durumda internet sayfasındaki işin önceliğine göre p2p programını internet sayfası işlemini hallene kadar kapatmak gerekir !
özellikle QoS destekli modemlerde kullanıcıların öncelik tanıdığı port öncelikleriyle
örneğin, Voip ve html sayfaları için 80. port kullanılmaktadırki html ve voip kullanımı için bilgisayardan modeme 80. porttan gelecek istem talep paketlerinin diğer tüm portlardan öncelikli olması istenmektedir.
bu sayede QoS önceliği verilmeyen portlar ; öncelikli port seçimi sayesinde lag olur
kabaca sanki bilgisayarda hiç bir program internete bağlanmamış sadece internet sayfa gösterimcisi internete bağlanmış gibi internet sayfası üzerinde yapılması gerken işlemler çabucak neticelenmektedir.
ve ayrıca QoS bir çok real-time gerçek zamanlı oyunda önemli olan lag sorununun aşılması açısındanda önemli bir çözüm yöntemi olmaktadır.
port önceliği sırası genelde ! kişinin mevcut öncelikli ihtiyacını göre değişiklik göstersede genelde ev kullanıcıların tercihkeri şu sırayı takip etmektedir !

1 *- bilgisayar oyunları için öncelikli portlar
2 *- internet sayfaları için 80. port ve 8080.portlar
3 *- internet üzerinde sesli ve görüntülü iletişim ve haberleşme programlarının kullandığı portlar
 
Kaynak:Vikipedi
 
Şöyle özetleyelim bir download yapılırken aynı zamanda bir "voip" görüşmesi yapılıyorsa etkin olması tavsiye edilir.
Ancak çok amaçlı ayarları olması gerekirken,AIRTIES_RT-205'lerde sadece açma/kapama ayarı vardır.Çok fazlaca ayar yapamazsınız.

Son Düzenleme: mcafee23 ayrılmıştır ~ 17 Mayıs 2010 17:44