Raid 0 hız problemi

turgutcaa
19-11-2010, 14:57   |  #1  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
24 mesaj

Arkadaşlar 2 adet seagate 500 GB 7200 rpm 7200.12 seri hdd ile raid 0 yaptım toplam 1 TB oldu. ve HD tach ile test ettim.

çıkan sonuç 239 MB oldu

diğer diskim olan WD caivar Black 1 TB diske ayı testi yaptım. Sonuç 227 MB oldu. Bir sorun yok mu radi 0 ile wd diskim nasıl aynı puanı alıyor.

Anakartım Gigabyte MA-720-US3 üzerinde 3 sarı 2 mor sata girişi var. Raid olan diskler mor girişlerde WD disk sarı girişte acaba sorun mor sata girişleri mi.

Ayrıca raid olan disk içinde kopyalama yapıyorum 7 GB lık tek dosya. Win7 nin gösterdiği kopyalama hızı ilk 1-2 saniye yüksek ama sonra hemen 60-65 MB/s seviyelerine düşüyor.

Aynı dosyayı WD diskte kendi içinde kopyalıyorum o da aynı hızda yapıyor.

Raid 0 da bir sorun yoksa raid yapmanın espirisini anlayamadım ben.

Sorun varsa acaba nedir?
windows açılışında da bir azalma yok süre olarak

Kapalı Hesap (154666)
19-11-2010, 15:26   |  #2  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj

Raid yapılandırmalarını tek tek anlatabilirsen belki yardımcı olabilirim..
(raid programın nedir) ana kartın raid desteği varmı programı nedir. hangi sataların raidde kullanılabileceği kullanım klavuzunda belirtilmişmi..
Gibi

bymarks
19-11-2010, 16:09   |  #3  
bymarks avatarı
Yıllanmış Üye
655 mesaj

artık yeni çıkan hdd ler raid e bile ayak uydurabiliyor zaten
raid in de bir sınırı var isterseniz 2 adet en hızlı yeni  hdd yi de raid yapsanız okuma yazma değerleri hemen hemen aynı olacaktır
yazma hızını bir nebze etkiliyor ama o kadar denilecek kadar çok değil
bende 2 adet eski 80 gb var orda gözle görülebilir bir hız artışı oldu ama yeni hdd lerde hız artışını anlayamazsın
şu kadar hızla yazıyor demişsin
yazma hızı önemli ama okuma hızı kısıtlı olduğu zaman da okuyabildiği kadar yazıyor hdd ler onu da göz önünde bulundur
7200 devirde bu kadar 10000 15000 deneyin hızı görüceksiniz
yada ssd disk deneyin
fark ettiyseniz raid dahi olsa win 7 puanı 5,9  dur daha üstü yok daha üstü ssd disklerdedir

turgutcaa
19-11-2010, 18:20   |  #4  
OP Yeni Üye
24 mesaj
Alıntı: mr_yamyam  
Raid yapılandırmalarını tek tek anlatabilirsen belki yardımcı olabilirim..
(raid programın nedir) ana kartın raid desteği varmı programı nedir. hangi sataların raidde kullanılabileceği kullanım klavuzunda belirtilmişmi..
Raid yapma programı mı??? biostan IDE olan birimi raid olarak seçtim. PC yeniden başladı ve raid menüsü geldi. Oradan da raid 0 ı seçtim iki disk kapasitesinin birleştirdi. Sonra win 7 64 bit kurdum bu kadar.

turgutcaa
19-11-2010, 18:22   |  #5  
OP Yeni Üye
24 mesaj
Alıntı: bymarks  
artık yeni çıkan hdd ler raid e bile ayak uydurabiliyor zaten
raid in de bir sınırı var isterseniz 2 adet en hızlı yeni  hdd yi de raid yapsanız okuma yazma değerleri hemen hemen aynı olacaktır
yazma hızını bir nebze etkiliyor ama o kadar denilecek kadar çok değil
bende 2 adet eski 80 gb var orda gözle görülebilir bir hız artışı oldu ama yeni hdd lerde hız artışını anlayamazsın
şu kadar hızla yazıyor demişsin
yazma hızı önemli ama okuma hızı kısıtlı olduğu zaman da okuyabildiği kadar yazıyor hdd ler onu da göz önünde bulundur
7200 devirde bu kadar 10000 15000 deneyin hızı görüceksiniz
yada ssd disk deneyin
fark ettiyseniz raid dahi olsa win 7 puanı 5,9  dur daha üstü yok daha üstü ssd
Hocam yanlış okumuşsun sanırım. Kopyalama yaptığım disk raid içi. Yani farklı bir diskten raid diske değil.

bymarks
19-11-2010, 20:18   |  #6  
bymarks avatarı
Yıllanmış Üye
655 mesaj

o zamanda hız kaybı yaşanması normaldir
sen hem okuyup hem yazabilirisin ama okuyacağın yada yazacağın şeyi daha uzun sürede yaparsın normaldir

Kapalı Hesap (154666)
19-11-2010, 20:44   |  #7  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj
Alıntı: turgutcaa  
Raid yapma programı mı??? biostan IDE olan birimi raid olarak seçtim. PC yeniden başladı ve raid menüsü geldi. Oradan da raid 0 ı seçtim iki disk kapasitesinin birleştirdi. Sonra win 7 64 bit kurdum bu kadar.
Önceleri raid programını diske kaydeder ondan sonra bu disk ile istediğimiz raid konfigürasyonunu oluşturup kaydederdik. gerisini vindovs hallederdi. yeni model anakartlarda işlemler basite indirgenmiş olabilir.
Sorun olup olmadığını şöyle anlaşılabilir. Her diski defrag programı ile gözlemleyebilirsek raiddeki her iki diskte de yüksek oranda parçalanmış dosyalar görmek. Böyle bir test kesin bir ölçüm değildir ancak raid0 için doğru konfigürasyon olup olmadığı gözlemlenebilir. Çünki raid0 da dosyalar her iki diske ayrı parçalar halinde kaydedilmektedir.

turgutcaa
19-11-2010, 22:26   |  #8  
OP Yeni Üye
24 mesaj
Alıntı: mr_yamyam  
Önceleri raid programını diske kaydeder ondan sonra bu disk ile istediğimiz raid konfigürasyonunu oluşturup kaydederdik. gerisini vindovs hallederdi. yeni model anakartlarda işlemler basite indirgenmiş olabilir.
Sorun olup olmadığını şöyle anlaşılabilir. Her diski defrag programı ile gözlemleyebilirsek raiddeki her iki diskte de yüksek oranda parçalanmış dosyalar görmek. Böyle bir test kesin bir ölçüm değildir ancak raid0 için doğru konfigürasyon olup olmadığı gözlemlenebilir. Çünki raid0 da dosyalar her iki diske ayrı parçalar halinde kaydedilmektedir.
iki diski nasıl defragla bakacağız peki