Raid ve ram sorunu

ANADOLU
11-05-2008, 02:41   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
249 mesaj

Merhabalar....

4x1 gb kinston 900 ramim var özelikleri birebir aynı.
ben ramları 800 mhzde çalışıyorum 2.1 voltaj ve 5-5-5-15-2t zamanlaması ile.  ( gerçi diğer seçenekleride denedim ama deneyimlerimle bu mhzde ve voltajda en kararlı olduğunu gördüm ve hiç sorunla karşılaşmadım)

sorunua gelince 4 ramle ( ramlarin mhzleri vs hertürlü seçeneği denedim ) raid yapmak istedğimde raid i kuraraken mavi ekran hatası ile karşılaşıyorum. raidi iki ramle yapıp.Sonra bu diğer iki rami taktığımda sistem KARARLI bir şekilde çalışıyor.

kısaca...
4 ramle sistemi raidle kuramıyorum.
2 ramle kurup diğer iki rami daha sorna taktığımda sistem son derece kararlı oluyor.
Bu sorunun neler olabilecğei konusunda yardımlarınızı bekliyorum.

NOT1: Raidsiz sistemde 4x1 ramle vista sorunsuz kurluyor ve sistemde mavi ekran OLUŞMUYOR

vista yüklerken 2 ramle raid yapabiliyorum .

Son Düzenleme: ANADOLU ~ 11 Mayıs 2008 02:46
69 boss
13-05-2008, 18:44   |  #2  
Taze Üye
19 mesaj

mem turboyla ramlerinizi test edebilirsiniz test aşamsında mavi ekran oluşursa uyumsuz demektir aida32 yle ram  özelliklerini kontrol edebilirsiniz

soulmy
13-05-2008, 18:49   |  #3  
soulmy avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,935 mesaj

4 gb ram için 64 bit işletim sistemi gerektiğini biliyorsun değil mi?

ANADOLU
13-05-2008, 21:22   |  #4  
OP Yıllanmış Üye
249 mesaj

69 boss arkadaşa itafen;
Ramlari test ettim evet herhangi bir problem yok. Dediğim gibi  herhangi 2 ramla vista kurulumu hatasız tamamlıyor. ve sorunsuz kullanbiliyorum. Ama raid yapınca 2 ramla kurlum yapmak zorunda kalıyorum ama kurlumdan sonra diğer iki rami takınca raid yine aynı şekilde sisteme sorunsuz çalışmaya devam ediyor.
yaklaşık 8 aydır raid kullanıyorum ve herhangi bir çökme problemi yaşamadım.

bir hafta önce hardisk yetersizliğinden dolayı normal Radisiz vistaya geçtim.

"soulmy" arkadaşın dediği gibi evet biliyorum ama yukarıda açılladığım nedeninin bu problemden kaynaklandığını sanmıyorum çünkü normal raidsiz kurlumda da sorun vermesi gerekir diye düşüyorum. Ama dediğiniz gibi bu problemdende olabilir.

Bios şuanda msi 1.6 ami biosun son güncellmesinide yaptım bu biosda denemedim ama bios kaynaklamı bunuda bilemiyorum.

bana bir zararı yok bu sorunun ama NEDEN sorusu aklımı kurcalıyor Teşekkürler.

K.A.Y.A.H.A.N
14-05-2008, 00:33   |  #5  
Yıllanmış Üye
672 mesaj

Merhaba
Sisteme 2GBX4 al Markasız 8GB uççççççurDeli

M3ric
14-05-2008, 04:27   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
385 mesaj

Güc kaynagini değistirip dene bir de. Artan disk sayisi ve ramlarin toplami cok fazla yuk bindiriyor olabilir belki...

Not : Fiziksel mi yazilimsal mi diye anlayabilmek icin bir de farkli sistem ile raid dene. Linux ya da XP ile mesela.

Not2 : Anakartinin RAID driverlerinin guncellenmesi gerekiyorsa kurulumdan once Vlite v.s. ile sisteme entegre edip bir de oyle kurmayi deneyebilirsin Vista'yi.

Son Düzenleme: M3ric ~ 14 Mayıs 2008 04:31
ANADOLU
14-05-2008, 23:50   |  #7  
OP Yıllanmış Üye
249 mesaj
M3ric
Güc kaynagini değistirip dene bir de. Artan disk sayisi ve ramlarin toplami cok fazla yuk bindiriyor olabilir belki...

Not : Fiziksel mi yazilimsal mi diye anlayabilmek icin bir de farkli sistem ile raid dene. Linux ya da XP ile mesela.

Not2 : Anakartinin RAID driverlerinin guncellenmesi gerekiyorsa kurulumdan once Vlite v.s. ile sisteme entegre edip bir de oyle kurmayi deneyebilirsin Vista'yi.

PSU 650w ilk çekilen güç bakımından şuanda aynı özellikte abartılı olarak yarım bilgisayarı daha çalıştırabilecek güç fazlalığım var.

Raid driverlerim güncel zaten en yeni sürümü 2007 in başında çıkmıştı hala aynı driverler günceliğini koruyor.

İKİNCİ MADDEDE HAKLISIN xp de hiç denemedim bu bilgisayar XP kurmak nasip olmadı yani :)

linuxu sadece merak için kullandığımdan hiç aklıma bile gelmedi. Ama buna rağmen rağmen bunu ilk fırsatda denemek hoş olur.

nvidia  nın güncelemelerini bekliyorum bu sıralar yenilecek driverini o zaman bilgisayarı kurmadan zaten BİR TEST SÜRÜŞÜ YAPACAĞIM gözüküyor. Bilgierin için Teşekkür ederim Anlamsal yönden benim için önemliydiler.