merhabalar, ben 32 gb ram alcakken baktığımda 1600 mhz varmış en fazla ama bakıyorum ki o hız 4 gb ram de bile var bu nasıl oluyor yardımcı olur musunuz acaba ? fazla gb alıp daha fazla para vermem daha mı iyi olur yoksa 4 gb mı bilgilendirirseniz sevinirim.
ram ile ilgili soru
32 gb bugün için çok fazla. bence 6-8 gb ddr3-2100 mhz almanız yeterlidir. (anakart destekliyorsa). ayrıca ramlerde frekans ve gb tek hız belirleyicisi değildir. gecikme süreleri vs. bunlarda var. yani aynı marka, aynı model 32 gb 1600 mhz ile 4gb 1600 (modeller aynı ise) arasında modeller aynı olduğu için tek fark daha fazla gb olmasıdır. ama bence o kadar fazlası gereksiz.
teşekkür ederim cevabınız için, peki gb fazla olmasının özelliği nedir ? yani ne fayda sağlar ?
Ya kardeş anlayamadın galiba;
ram'lerde gb değil mhz'in yüksekliği ve cl'in düşüklüğü önemlidir.
4 gb veya 6 gb ram oyunlar için yeterken kalkıpta 8,16 hatta 32 gb ram koymak affedersin enayiliktir.
4 gb ram koyacaksın mhz'i yüksek tutacaksın bu kadar basit.
gb yüksekliği 4'ten sonra bi fayda sağlamaz.yukarıda dediğim gibi:
4 gb veya 6 gb ram oyunlar için yeterken kalkıpta 8,16 hatta 32 gb ram koymak affedersin enayiliktir.
Özelliği pahalı ve gereksiz olmasıdır. Ayrıca daha yavaş bile olur daha yüksek gb'lık hafıza modülleri. Zira ufak bir odada mı birşeyi bulmak ve erişmek daha rahattır, yoksa kocaman bir salonda mı durumu var. Tabiki aynı hızlar arasında.
Hafıza modüllerine çok takılmayın zaten. Sistem hızını belirleyen yegane şey en yavaş çalışan parçadır. Diğer kalan tüm parçalar o en yavaşa uyarak çalışırlar. Şu an için ortalama büyüklükte ve hızdaki TÜM hafıza modülleri zaten gereğinden fazla performanslı durumdalar. Şöyle diyebilirim pratik olarak, DDR 2 ve 800 mhz üzerinde çalışan tüm hafıza modüllerinin gösterebilecekleri meksimum performansları zaten diğer donanımlarca kısıtlanmış durumdalar. O bakımdan ne alırsanız alın (ortalama seviye tabi) performansta bir fark duymayacaksınız. Tabi almışken alayım diyorsanız bir sakınca yok ;)
nacker sen misin, ve hesap değiştirince agresif mi oluyosun neyse teşekkür ederim bilgin için
bosluk teşekkürler bilgin için
Ya kardeş anlayamadın galiba;
gb yüksekliği 4'ten sonra bi fayda sağlamaz.yukarıda dediğim gibi:
Terbiyeli ol.Küstaha bak!
Burada sana yardım etmeye çalışıyoruz.
Nedir benim bu yeni üyelerden çektiğim ya :(
Küfrederler,sataşırlar,argo kelimeler kullanırlar,şahsa hakaret ederler.
Bu olaylar devam ederse şkayet edeceğim.
ben terbiyeliyim zaten bilgine teşekkür ettik sonra başka şeyler yazmışsın, şikayet edebilirsin serbest
Pardon kardeş yanlış anlamışım sen Kafan mı güzel deyince sinirlendimde.
Arkadaşım günümüzde 8gb ram yeter ve artar geresi israftır. Ram alırken cl değerleri düşük ve mhz değeri yüksek olmasına dikkat et. Zaten ram fiyatlarda şuan baya ucuz. Bu arada Mhz değeri bellek bant genişliğini doğrudan etkiliyor.
Aynen katılıyorum;
Bir bilgisayara 4 veya 6 gb ram yeterlidir.
Ram'lerde gb değil mhz ve cl değerleri daha önemlidir.
Ram'lerde mhz'in yüksek cl'in düşüklüğü önemlidir.
http://www.vatanbilgisayar.com/r ... ils.aspx?I_ID=59078
32 gb 1333 mhz 620 tl
http://www.vatanbilgisayar.com/r ... ils.aspx?I_ID=59224
8 gb 1866 mhz 167 tl
mantığının sesini dinleyen
453 tl fiyat farkına
http://www.vatanbilgisayar.com/s ... ils.aspx?I_ID=54747
120 gb 550mb sn okuma 500 mb sn yazma değerlerinde 405 tl ssd alır
50 tl si de cebinde kalır ;)
( ram lerin gb kapasitesini yükseltmek eskiden çok mantıklıydı performans artışı için mekanik hdd lere daha az düşsün sistem yavaşlamasın diye artık ssd var dostum !)