Dual çalışma mantığı aslında sizin dediğinizden hareketle yapılmış birşey. Çoğu anakartta da olan "ganged" olarak ayarlandığında aynı dediğiniz mantıkta iki ram birbirine bağlanıp aynı veriyolunu paylaşırmış gibi ortak çalışıyorlar.
Ama zaten olay şu andaki bilgisayarlarda, ramlarin ganged unganged olmasından ya da hızlarından kaynaklanmıyor. Günümüzde haddinden fazla hızlı olan 3 parça var. Bunlar işlemci, ekran kartı ve hafıza modülleri. Hani Murphy yasası diye birşeyden bahsedilir yabancı forumlarında pek sevilen. İşte hızlar katlanarak artar diye birşey. Bu 3 parça için gayet doğru da, olay sırf bunlarla kalmadığı için şu anda parça üzerinde yazan hızla alınan arasında dağlar var. Şöyle ki hıza en çok fren yaptıran sabit sürücüler bile yeni yeni ssd standardı diye birşey çıkarttılar. Bakın sürücü boyutlarına da. 10 senedir aynı 1-2 TB seviyesini bir arpa boyu aşabilmiş değil. İşlemcilerdeki mhz gelişiminin çeyreği kadar gelişse şimdiye 100 Tb'lık disklerin standart olduğunu görmemiz lazımken değiller. Ya da anakart çipset hızları. Üzerlerinde yazan değerlerin yarısına ulaşsalar başarı sayılıyor. Zaten ulaşsalar bile üzerlerine yumurta atılıp pişirilecek kıvamda çalışabiliyorlar ancak.
Bu kadar laf salatamın olayı şu :) Sistemdeki ram miktarını arttırmanın üzerinde düşünülecek bir gereksinimi olmaması ve zaten doğal hızı sınırlayan etmenler çok oldukça, şu anki hiçbir bilgisayar ve sistemin 4 GB bellekten fazlasını asla kullanmayacak - ihtiyaç duymayacak olmaları. Bir 10 sene içinde tartışabileceğimiz bir konu olabilir bu. Onda da yine çoğaltmaya gerek olmadan tek modülde 8-16 gb olan ramler standart olacaktır zaten. Bir de dediğiniz tip çoğaltıcı + üzerine 2-3'lü remin hangi kasaya ne şekilde sığdırılacak olması ki onu hiç karıştırmayalım ;)