Yasalar, teknolojiye yetişebilir mi? Robotlar söz konusu olduğunda ne şekilde uygulanabilir?
Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/robo ... n-onunde_14847.html
Resimlerle: En seksi kadın ve erkek robotları seçtik
Bilimkurgu edebiyatının en kült isimlerinden olan Isaac Asimov'un, meşhur "robot kanunları"nı duymayanımız kalmamıştır herhalde. Biz yine de 92 yılında kaybettiğimiz bu büyük dehanın, ilk kez ölümünden 50 yıl önce yazdığı kısa bir öyküde yer verdiği bu kanunları kısaca bir hatırlayalım:
1. Bir robot, bir insana zarar veremez. Ya da hareketsiz kalarak bir insanın zarar görmesine neden olamaz.
2. Bir robot, insanların verdikleri emirlere uymak zorundadır. Ancak bu tür emirler birinci yasayla çeliştiği zaman durum değişir.
3. Bir robot, birinci ve ikinci yasayla çelişmediği sürece varlığını korumak zorundadır.
İyi ama, zaman içerisinde yeterli olmadıkları gerekçesiyle üstadın bir madde daha eklemek zorunda kaldığı bu kanunları neden hatırlatma gereği duyduk? Onu da şimdi söylüyoruz:
İngiliz "The Royal Academy of Engineering" (Kraliyet Mühendislik Akademisi) tarafından, bu ay yayınlanan "Otonom Sistemlere Dair: Sosyal, Hukuki ve Etik Mevzuat" adlı rapor; tıp, ulaşım, savunma, sistem mühendisliği, sivil toplum, bilgisayar ve finans gibi farklı alanlardan temsilcilerin bir araya geldiği bir toplantı sonucunda oluşturulmuş. Toplantının konusu da, özetle: Robotlar ve hukuk!
Burada "Otonom sistemler"den bahsederken, internet terminolojisinde "AS" olarak da ifade edilen ve "bir ağ grubunun tek bir sistem olarak yönetilmesi" olarak kabaca özetleyebileceğimiz protokoller bütünüyle bir anlam ayrımına gittiğimizi belirtmekte de fayda var.
Tüm konu: Robotlar ve insanlar kanun önünde...
İzleyin: Beyin ile kontrol edilen robot
Resimlerle: En seksi kadın ve erkek robotları seçtik
Kaynak: www.chip.com.tr
Tartışıyoruz: Robotlar suç işlerse sorumlu kimdir?