AMD konusunda yeniyim arkadaşlar kusura bakmayın. Bir iki şey sormam gerekiyor.
i7-2600K sistemime elveda diyorum. Yeni intel sistem kuracaktımki Ryzen işlemciler dikkatimi çekti. Çok aşırı derecede kararsız kaldım ve sonunda ömrümün bir kaç yılıda AMD ile geçsin dedim. AMD ile ilgili bir sorun yaşarmıyım yaşamaz mıyım bilmiyorum. İntel içimize kadar işlemiş nasıl bir güven verdiyse artık. Ama AMD beni gerçekten etkiledi ve bir denemek istedim. Yalnız RAM'lerle ilgili bir problem varmış tam olarak anlayamadım. Siparişleri verdim kargoda şu an, bu gün yarın gelir inş. Sistemim şu;
Ryzen 7 2700 işlemci
ASUS ROG STRIX X470-I GAMING - Mini itx Anakart
ASUS ROG STRIX GTX1060 6gb OC Edition Ekran kartı (önceki sistemimden)
Corsair SF600 600W PSU
Samsung 970 EVO SSD M.2 2280 - 250GB M2 SSD
10TB disk...
vs. vs.
Seçim yapamadığım ve problem yaşarım diye korktuğum tek şey RAM'ler !
Nedir bu Ryzen işlemcilerin 2933 MHz desteği ?
Ryzen 2666 MHz RAM'leri çalıştırıyor mu çalıştırmıyor mu ? Takarsam ne olur ? En az kaç MHz RAM almalıyım ?
Bir diğer sorumda şu ki; söyleyeceklerinize göre kargodaki 2700 işlemciyi paketini açmadan geri gönderip bir üst model olan 2700X işlemciyi isteyeceğim.
Ryzen 2700 ile 2700X arasında bir fark var mı ? X ibaresi işlemciyi 4,35GHz kadar otomatik overclock ediyormuş. Ben otomatik istemiyorum, yaparsam kendim yaparım diye düşünerek 2700 olanı aldım. Bunun dışında bilmediğim bir farkları var mı ? 2700X 105W TDP değerine sahip. Yani çekirdekleri vs aynı yapıya sahipse 2700'ü elle overclock edersem yine aynı değerleri görecektir sanırım. O zaman 2700X almamın bir getirisi yok. Renkli RGB soğutucu almak isteyenler için güzel bir işlemci tabi bişey diyemem. Ama benim zaten hali hazırda AM4 uyumlu bir soğutmam var. Bir sürü forumlarda yazılanlar çizilenler Ryzen 2700X'in işlemci yapısı daha güçlü vs.vs. bişeyler yazıp çizmişler. Pek inandırıcı gelmedi açıkçası. Uzun lafın kısası bahsettiğim farklar dışında gerçekten bir farkları var mı ? Bildiğim kadarıyla tüm Ryzen işlemciler overclock edilebiliyor değil mi ? Ryzen 2700 işlemciyi tüm ayarlarını yaptıktan sonra 4.35 GHz'e overclock yaparsam 2700X'ten farkı nedir ? 3 kuruş daha fazla para ver almışken 2700X olanı al diyebileceğimiz ahım şahım bir özelliği var mı 2700X işlemcinin ?
Fiyatlarda aşağıdaki gibi.
Ryzen 7 2700 fiyatı 2889,00 kron (2171.85 TL)
Ryzen 7 2700X fiyatı 3389,00 kron (2473.31 TL)