Saatleri ileri ya da geri almak gerçekten işe yarıyor mu? İşte sizi çok şaşırtacak gerçekler...
Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/saat ... aliyoruz_32514.html
Resimlerle: 11 yüksek teknoloji ürünü kol saati!
"Gün ışığından yararlanma" (DST) sandığınız kadar eski bir icat değil. İlk olarak Benjamin Franklin tarafından 1784'de enerjiden tasarruf etmeye yönelik önerilen gün ışığından yararlanma, Birinci Dünya Savaşı'nda kömürden tasarruf etmek üzere kullanılmıştı.
Bugün gün ışığından yararlanma için saatlerin geri ve ileri alınmasını destekleyen, bunun daha sağlıklı bir hayat sunduğunu ve trafik kazalarını azalttığını düşünen kişi sayısı hala çok. Ancak gün ışığından yararlanma aslında gerekli değil. İşte nedenleri.
Gün ışığından yararlanma enerjiden tasarruf sağlamıyor
Almanlar gün ışığından yararlanmayı yakıt maliyetlerini azaltmak için kullanmışlardı. Fikir, saati değiştirerek suni aydınlatmayı akşamları azaltmaya dayanıyordu. Akşamları elde edilen tasarruf, sabahki harcamadan daha yüksekti. Ancak bu bir yüzyıl önceydi. Son araştırmalar, gün ışığından yararlanmanın Mart ve Nisan aylarında elektrik harcamasını ABD'de en iyi ihtimalle yüzde 1 düşürdüğünü ortaya çıkardı. ABD Ulusal Standartlar Bürosu'nun tahminine göre ise DST'nin hiçbir etkisi yok.
Tüm konu: Saatleri boşuna mı geri ve ileri alıyoruz?
İzleyin: İşte Facebook'un yeni "zaman tüneli"!
Resimlerle: 11 yüksek teknoloji ürünü kol saati!
Kaynak: www.chip.com.tr
Tartışıyoruz: DST'nin kalmasından yana mısınız?