Merhaba,
Yeni bir Samsung monitörü büyük bir heyecanla satın alıp bilgisayarıma taktım. Ancak elektrik şebekesinden dolayı sürekli titreşim yapıyor. Gözlerim çok rahatsız olduğu için artık bilgisayarımı açmak bile istemiyorum. Şebekeden olduğundan eminim çünkü daha önce de başıma geldi ve yine de emin olmak için monitörü aldığım firmada test ettirdim. Monitör, firmada normal çalıştı. Bu problemi çözmek için fikri olan var mı? Kesintisiz güç kaynakları bu sorunu ortadan kaldırabilir mi? Eğer kesintisiz güç kaynağı işe yararsa alırken ne tür özelliklerine dikkat etmeliyim? Yada başka bir elektronik devre bu problemi halledebilir mi?(Ekran kartı ile ilgili bir problem olmadığını biliyorum. Her türlü çözünürlük ve tazeleme oranı tarafımdan bir çok kere denendi. Ama ne yazık ki bir sonuç alınamadı.)
Samsung 753DFX titreşim problemi
Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.Merhaba cangülmen,
Monitörünün titreşim sorunu elektrik şebekesinden kaynaklanıyor olabilir, haklısın. Eğer böyleyse, sadece monitörün değil, bilgisayarın da büyük tehlike altında demektir ve güç kaynağı almak konusunda acele etmelisin...
Sorunun farklı bir kaynağı da olabilir: Ekran kartın veya tazeleme oranı ayarların. Masaüstüne sağ tıklamayla açılan menüden, Özellikler [Properties] seçeneğiyle, Görüntü Özellikleri [Display Properties] penceresini açalım. Burada Ayarlar [Settings] sayfasına geçip, Gelişmiş [Advanced] tuşuna basalım. Orada, Monitör sayfasından, ekran tazeleme frekansını ayarlamalıyız. Ne kadar yüksek değer olursa, o kadar azalır titreşim. Bu arada, monitörün görüntüleyemeceği frekansların gizlenmesiyle ilgili seçenek aktif olmalı. Eğer, monitörünüzü, görüntüleyebileceğinden yüksek bir frekansa zorlarsanız, zarar görebilir...
cangülmen konuyu açtığı mesajda, ekranında titreşim sorunu olduğunu bildirmiş ve bunun elektrik şebekesinden kaynaklanıyor olabileceğinden şüphelendiğini söylemişti. Ben de yukarıda gördüğünüz cevabı yazınca, cangülmen bana cevap olarak ilk mesajını değiştirmiş. Yukarıdaki mesajım anlamsız görünse de, onu silmek istemedim. Monitöründeki görüntü titreyen başka birileri için ilk deneme olabilir...
Eğer sabit voltaj konusunda sorunlu olan bir şebekeye bağlıysanız, bunun bilgisayarınız için ne büyük tehlikeler doğurabileceğinin de farkında olmanız gerekiyor. Bilgisayar elektrikle ayakta duruyor ve ani güç kesilmeleri ya da dalgalanmalar, tüm elektronik aygıtlarda çok büyük sorunlara neden oluyor.
Bunu engellemek için ne yapabiliriz? Bir an önce bir UPS [uninterrupted power supply:kesintisiz güç kaynağı] almanız gerekiyor. Bu cihazlar, içlerindeki pillerde elektriği şarz ediyor ve bağladığınız aygıtlara, kesintisiz, dalgalanmasız sabit bir voltaj sunuyor.
Bir bilgisayar için 100 doların altında, 60-70 dolarlık bir cihaz yeterli olacaktır. Kaliteli markalardan şaşmayın kesinlikle. APC benim önerim olacak. Zaten şöyle bir bakarsanız internette, kasalarından bile anlarsınız APC farkını...
ya belki öle şey olur mu olm bunun onla ne alakası var o kadar basit bişi değil bu diyebilirsiniz ama hepimizin bildiği gibi bilgisayarlarımız özelliklede monitörlerimiz manyetik alandan etkileniyorlar acaba senin bu titreşimin sebebi de olabilir mi bu manyetik alan çünkü benim bi arkadaşımda aynı sorun vardı ve hapörlörleri nerdeyse ekran a bitişikti sonra bir degasus yapıp monitörden uzaklaştırınca hapörlörleri bir sorun kalmadı belki de seninki de bir manyetik alnın etkisinde kalmıştır?
small_ticket çok haklı. Genelde hoparlörlerimizi, çok yanlış olarak monitörlerimize yakın yerleştiriyoruz ve manyetik koruması olmayan hoparlörler, az ya da çok etkiliyorlar görüntüyü. Bu gibi manyetik alanlar, monitörde kalıcı zararlara da yol açabilirler.
Hoparlör dışında hiç akla gelmeyecek manyetik alanlar da olabilir. Yaşadığım bir örneği anlatayım da, şaşırsın herkes. Prefabrik elemanlarla mekanların ayrıldığı bir binada, bu elemanlardaki bazı metallerin mıknatıs özelliği göstermelerinden kaynaklanan bir manyetik alana rastlamıştım. Duvarlar manyetik alan oluşturuyordu ve monitör dahil birçok elektronik cihaz üzerinde etkili oluyordu bu manyetik alan.
Cep telefonları konusunda da şunu söyleyeyim: Bu cihazlardan sonra artık yaşadığımız ortamlar, zararlı manyetik alanlarla kaplı hale geldi. Bunu, disketlerin hiç de eskisi gibi veri saklayamadığımız depolama birimleri olmasından anlayabiliriz. Evde diskete çekiyorsunuz ödevi, okula gidene kadar çoktan bozulmuş oluyor...
Elektronik aygıtlar hayatımızı kolaylaştırıyor elbette; fakat hem kendi sağlığımız, hem de bir sürü para harcadığımız ürünlerimizin rahatı için onlarla ilişkilerimizde çok dikkatli ve titiz olmamız gerekiyor...
bu titreşim şebeke gerilimindeki ripple lar yüzünden oluyor doğru.benimki de titriyor.DU.ne yaptım gittim bi tane tam regüleli UPS aldım.aktif olarak çalışıyor.şebeke gerilimindeki yükselme ve alçalmaları kontrol ediyor ve monitör titremiyor..HEhE..tavsiye ederim..Tunçmatik iidir