Savaş ve ticaret için "A.I."

CHIP Online
14-11-2009, 21:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

"Artificial Intelligence" yani yapay zeka bu sefer hem savaş, hem ticaret için geliştirildi...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/savas-ve-ticaret-icin-a.i_16358.html

Resimlerle: Nefes: Vatan Sağolsun filminden etkileyici kareler

Granada Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği ve Teknoloji Bölümü'nden bir grup yazılımcı, askerlerin harekat esnasında, savaş alanında en etkili şekilde sevki için yeni bir sistem ve bir simulatör yazılımı geliştirdiklerini açıkladı.

Savaş alanında hız (hedefe en kestirme yoldan ulaşma) ve güvenliğin (hedefe minimum zaiyatla ulaşma), en kritik iki faktör olduğunu belirten araştırmacılar, bu iki amaca ulaşmak için karınca sürülerinin hareketlerini canlandıran bir algoritma geliştirmiş. Geliştirilen yapay zeka Panzer General oyunu modifiye edilerek denenmiş ve İspanyol Ordusunu etkileyecek derecede başarılı olmuş.

Olasılığa dayalı bir teknik olan ACO'dan (Karınca Kolonileri Optimizasyon Algoritmi) bugüne kadar, farklı optimizasyon problemlerini çözmek ve karınca kolonilerinin yiyecek bulmasına ilişkin davranışlarını açıklamak için yararlanıldığı biliniyor. Bu anlamda çalışma, askeri çalışmalar kadar, 'akıllı sistemler'e uygulanabilirlik değeri bakımından da önem taşıyor...

Tüm konu: Savaş ve ticaret için "A.I."

Resimlerle: Nefes: Vatan Sağolsun filminden etkileyici kareler


Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Oyun dünyasının bilimsel araştırmalara ilham verdiği farklı örnekler biliyor musunuz?

PcMaKeR
14-11-2009, 21:50   |  #2  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

Atatürk'n savaş taktiğini biraz incelesinler.
Sonra Türklerin tarihini incelesinler ondan sonra yapabiliyorlarsa simulasyon yapsınlar ama yapamazlar. Türklerin nereden ve nasıl vuracağını ancak savaş anında görürsünüz.
Yukardaki cümlelerin anlamı şu. Savaş hiçbir şeye benzemez. O andaki duyguyla eğitimdeki duygu bir değildir. EnTutarlı millet Türk milletidir ;)

canerkurt
14-11-2009, 22:05   |  #3  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
25 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2009

En sonunda yapay zekanın ülkemizde konuşulmasına sevindim. Gerçektende yakın zamanda her alanda yapay zeka üzerinde çalışmalar geliştirileceği düşüncesindeyim. Yapay zekanın geliştirilmesi hayatımızda ki hemen her alanda akıl almaz gelişmelere yol açacağı inancındayım. Sözü edildiği gibi hem savaş hemde ticaretin her alanında çok büyük gelişmeler bizleri bekliyor.
Ülkemizde yapay zeka geliştirmeleri yapan parmak izinden yüz tanımayı gerçekleştiren Gazi üniversitesi öğretim görevlileri ve zararlı yazılımları yapay zeka ile tespit eden antikor programından başka bir çalışma yok sanırım. İnşallah yapay zeka konusunda daha fazla gelişmeler olur ve bizde dünya bilişimcileri ile beraber yapay zeka konusunda dünyada söz sahibi oluruz.
Saygılarımla.