Sea of Stars (Xbox Kısa İnceleme)

Shely
04-09-2023, 12:12   |  #1  
Shely avatarı
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
25 mesaj

Sabotage Stüdyo denilince aklınıza ne gelir bilmem ama benim aklıma ilk gelen şey Oddworld: Soulstrom oluyor. Bu oyunun ilk versiyonlarını 90'lı yıllarda oynarken acayip eğleniyordum. Bu yüzden, yeni versiyonunu görünce direkt oyunun üstüne atladım. Oyunu oynadıkça Sabotage Stüdyonun iyi bir iş çıkardığını düşünmeye başladım. Buradan yolla çıkarak başka neler yapmışlar diye bir araştırayım dedim ve The Messenger’ı yaptıklarını öğrendim. Bilmeyenler için hemen belirteyim The Messenger 2018 yıllı The Game Award for Best Debut Indie Game ödülünün sahibidir. Bu kadar sağlam bir cv’den sonra bu arkadaşlar başka ne yapacaklar diye kendilerini takip etmeye başladım ve bir sonraki projelerinin Sea of Stars olacağını öğrendim. Bu noktadan sonra oyunu sabırsızlıkla beklemeye başladım ve çıkar çıkmazda en hızlısında kurulumumu yapıp oynamaya başladım.

Hikâyemiz, Zale ve Valere adlı iki savaşçıyı konu alıyor. Bu savaşçılar tutulma büyü sanatı adı verilen bir tekniğin eğitimini almış kişiler olarak karşımıza çıkıyor. Hikâyemiz klasik olarak Fleshmancer adındaki kötü karakterimizin eziyet ettiği bir dünyada geçiyor. Zale ve Valere karakterleri de bu zülüma son vermek için bir maceraya atılıyor ama maceraya başladıktan sonra olayın bundan çok daha fazlası olduğu ortaya çıkıyor. Bu hikâyede oyunda güzel bir şekilde anlatıldığından dolayı oynayanları keyifli zamanların beklediğini söyleyebilirim.

Oyunun hikâyesi ve anlatımı şekli övgüyü hak ediyor olsa da oyunun asıl güçlü olduğu yanı kesinlikle sıra tabanlı olan dövüş sistemi oluyor. Klasikleşmiş bir sıra tabanlı oyundan ne bekliyorsanız, Sea of Stars size bunu fazlası ile sunuyor. Saldırmadan önce düşmanlarınızın zayıflıklarını doğru şekilde belirlemeniz ve buna göre doğru saldırı şeklini seçmeniz gerekiyor. Buna ek olarak savaşlardaki düşmanlarınızın size saldırmadan önce yok etmek ve saldırı yapmamalarını sağlamak için stratejiler geliştirmeniz, oyunda başarılı olmanız için büyün önem taşıyor. Buna ek olarak sahip olduğunuz partide bulunan her bir karakterin farklı avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Bu avantaj ve dezavantajları da savaştığınız düşmana göre ayarlamak, oyundaki diğer önemli dinamik oluyor. Bu durum partinizdeki herkesin oyun içinde bir rolü olduğu havasını çok güzel vurguladığından dolayı benim çok hoşuma gitti.

Savaşlarda genel sıra tabanlı savaş dinamiklerine küçük bir ekleme yapılmış. Yapılan ekleme benim çok hoşuma gitti ve kesinlikle çok zorlayıcı veya oyunun genel akışını bozan bir ekleme değil. Saldırı altındayken veya saldırı sırasında oyun sizden bazı tuşlara basmanızı istiyor. Eğer bu taşlara doğru zamanda basabilirseniz, saldırıları savuşturabiliyorsunuz veya ekstra hasarlar verebiliyorsunuz. Ben daha çok hasar vermek istiyorum diyenler için ise kombo saldırılar ve Nihai saldırılar oyunumuzda mevcuttur. Kombo saldırı yapmak için dövüş esnasında başarılı saldırılar yapmanız ve kombo barınızı doldurmanız gerekiyor. Kombo saldırılardan karakterlerinizden bazıları aynı anda güçlü ataklar gerçekleştiriyorlar.

Sea of Stars’da savaşlar kesinlikle çok önemli rol oynuyor ama oyun sadece size savaşma olgusunu sunmuyor. Sea of Stars, savaşların yanında çok iyi bir bulmaca oyunu olarak da karşımıza çıkıyor. Oyun içine yerleştirilmiş bulmacalar çok zekice ve oyun akışını destekler bir şekilde oyuna eklenmiş. Buda oyunu oynarken daha çok keyif olmanıza neden oluyor. Örnek, rüzgâr gücünüzle bir yelkenlinin gitmesini sağlayabiliyorsunuz. Bu sayede gitmeniz gereken yere yelkenli/sal kullanarak gidebiliyorsunuz. Oyundaki her bulmaca bu kadar basit ve kolay olmuyor. Bazı bulmacaları çözmek için oyun içindeki objeleri ve yeteneklerinizi kombinleyerek çözüme ulaşmanız gerekiyor. Bu tarz bulmacaları çözdüğünüzde ise kesinlikle tatminkâr bir his elde etmiş oluyorsunuz.

Oyunu, XBOX aracılığı ile oynadım ve XBOX kontrolcü ile harika bir uyum için çalışıyordu. Diğer platform ve kontrolcülerle de aynı deneyimin yaşanabileceği kanısındayım. Oyunda zaten çok fazla tuş kombinasyonu bulunmadığından dolayı oyuncuyu zorlayacak bir şeyde bulunmuyor. Bu durumda otomatik olarak oyunun kullanıcı dostu bir kontrol mekanizması sunmasına imkân veriyor. Kontrollerin yanında 2 boyutlu ve piksel piksel grafik tasarımı ise beni eski zamanlara götürdü diyebilirim. Ben grafikleri açıkçası beğendim ama bu devirde bu nedir diyenler olabilir. Bu oyunculara da saygı duyuyorum ama oyun her zaman mükemmel grafikler demek değildir. Oyunun müzikleri ise çoğu JRPG’ de olduğu gibi süper olmuş. Arka tondaki melodileri gün içerisinde kendi kendime mırıldandığım çok zaman oldu.

Son olarak, ben oyunu gerçekten beğendim. Oynarken de çok keyifli zaman geçirdim. Sea of Stars bana 30 saate yakın bir deneyim sundu ama bütün savaşlara tek tek girdiğimi ve hiç birinden kaçmadan yavaş yavaş oynadığımı belirtmem gerekiyor. Oyunun dünyası benim hoşuma gittiği için sağı solu araştırmak içinde epeyi bir vakit harcadım. Oyunun çok büyük bir içerik sunmadığını söylemem gerekiyor ama bu demek değil ki yeterli içerik sunulmamış. Bence Sea of Stars kesinlikle tatmin edici bir içeriği içinde barındırıyor. Son söz olarak ise türü sevenlerin kaçırmaması gerektiğini düşündüğüm bir oyun olmuş Sea of Stars. Türü sevmeyenler içinse iyi bir giriş ve şans verme oyunu olabilir düşüncesindeyim.

Oyun Puanı: 4/5

Olumlu 

+Neşeli atmosfer

+Tatminkar dövüş sistemi

+Müzikleri

+Oyundaki stratejilerin çeşitliliği

Olumsuz

-Oyun içinde bazen çok fazla gezmek zorunda kalıyorsunuz

-Bulmacaları çözerken veya bir yere ulaşmaya çalışırken bazen çaresiz kalabiliyorsunuz.

Son Düzenleme: Shely ~ 11 Eylül 2023 09:55 Neden: