merhaba arkadaşlar server pc ve pc arasındaki fark nelerdir internette araştırdım ama bulamadım yardımlarınızı bekliyorum tşk...
server pc ve pc arasındaki fark
Bildiğim kadarıyla biz bir internet sitesine bağlanırken server yani sunucu bilgisayara bağlanmış oluyoruz. En basitinden www.chip.com.tr adresine bağlanırken bu sitenin sunucu bilgisayarına bağlanırız. Pc ise bizim bağlanırken kullandığımız bilgisayarlardır. Bildiğim bu...
:D
server pc ile normal PC arasında ki farkları açıklamak aslına çok uzun sürebilir.
ama nasıl diyim normal bir pc yi server olarakta kullanabilirsin.
mesela Xp yüklü bir makinaya muhasebe programı yüklediğini düşün ve bu muhasebe programını paylaşıma açarak ağdan diğer pclerden bu muhasebe programını kullanırsın. al sana bi server :)
Server derken illa değişik özellikte olması gerekmiyor. normal bir pc yide server olarak tanımlarsın.
ama gerçek anlamda server lar multimedia özellikler içermez sadece stabil çalışan uzun süre açık kalmaya dayanıklı kolay hata vermeyen donanım bileşenlerinden oluşur diyebiliriz.
genelde daha farklı işlemci tipinden oluşur (intel Xeon CPU Vb.)
8mb basit Ekran kartları kullanılır. YÜksek güçde PSu kullanırlar bazıları çift PSU kullanırlar bir PSu da arıza çıkınca diğeri devreye geçerek bilgisayarın sorunsuzca çalışabilmesi için. Anakart tipleri farklıdır bazıları çift işlemci hatta daha fazla işlemci soketlerine sahiptir. Hatta birçok haricidonanımlara uygun normal anakartlardan farklı soket yuvaları mevcuttur. Birçoğu SCSI disk türü kullanır daha güvenli ve daha hızlı veri aktarımı için hatta Bu SCSI disklerde Raid çeşitleri (Raid 0,1,5 vb.) kullanılır.
bunları birbirinden ayıran işletim sistemleri vardır bu tip donanımlara sahip server bilgisayara Xp ve Vista benzeri işletim sistemleri kurulmaz genelde çünkü uyumlu değillerdir.
bu tip sistemler Windows 200 srv, 2003 srv. 2008 srv, Unix vb. server işletim sistemleri kurulur.
En basit ve kaba şekilde anlatmak gerekirse durum bu şekilde :)
özellikle sormak istediğin bir şey varsa sorabilirsin.
internette baktımda server ların anakartlarında
çift işlemci desteği LGA 771 1333 FSB-
aynı anakart üstünde ekran kartları için 1 adet pci-express x16 ve 1 adet pci-express 8x girişi mevcut.....
bu iki adet pcı express 16x ve 8x girişi ne işe yarıyor? demek istediğim niye 2 giriş var...?
2 adet pcı e genele crossfire ve sli yapmak içindir.
yani crossfire ati ekran kartları için çift ekran kartı kullanılan teknoloji
SLİ nvidia chipsetli ekran kartları için çift ekran kartı kullanılan teknoloji
bu sayede amaç çift ekran kartı kullanılarak performansı 2 katına arttırmaktır ama bu işlem genelde %100 performans yani direk 2 kat performans sağlamaz.
genelde en fazla yapılan teslere göre %50 civarında değişiyor.
ben şahsen ati crosfire yaptıgımda %30-%35 gibi bir fark oldu.
Çift Lga 771 olayı ise bahsedilen çift çekirdek olayı tamamen yerine getiren ve direk olarak çift işlemci mantıgında çalışan bir sistem.
zaten lga771 soketli işlemciler bizim kullandıgımız masaüstü pentium4 işlemcilerden çok farklıdır.
eğer amacın yüksek performans ta bir pc kullanmak yada bunun gibi bi şeyse sakın server sistemleri üzerlerine yönelme bu yanlış olur.
sakarboy2 adet pcı e genele crossfire ve sli yapmak içindir.ama benim dediğim pci-express x16 ve x8 girişleri aynı server anakart üstünde bulunuyor......yani crossfire ati ekran kartları için çift ekran kartı kullanılan teknoloji
SLİ nvidia chipsetli ekran kartları için çift ekran kartı kullanılan teknolojibu sayede amaç çift ekran kartı kullanılarak performansı 2 katına arttırmaktır ama bu işlem genelde %100 performans yani direk 2 kat performans sağlamaz.
genelde en fazla yapılan teslere göre %50 civarında değişiyor.
ben şahsen ati crosfire yaptıgımda %30-%35 gibi bir fark oldu.Son Düzenleme: erdeniz_erdem ~ 24 Ağustos 2008 18:29
Pci express sistemlerini sadece ekran kartı kullanmıyor daha farklı donanımları aynı anda kullanabilmek için bazen pciex soketinden bazı anakartlarda 3 adet bile mevcut. illede çift ekran kartı kullanmak amaçlı değil. daha farklı donanımlarda bu soketleri kullanabiliyor. çok farklı amaçlar için kısacası eski PCI slot un yeni nesil versiyonudur diyebilir.