Shader ile ilgili bir kaç soru.

FIRTINA_SEM
02-04-2009, 17:17   |  #1  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
25 mesaj

Arkadaşlar ben yeni bir pc toplayacağım. Çok güzel ve pahalı bir pc toplayacağım :) .

Chip dergisinin nisan sayısını aldım. İçinde güncel CPU ve GPU rehberi var. Oraya bakarak ekran kartı almayı düşünüyorum. Çok güzel bilgiler içeriyor.

Fakat oradaki bilgileri incelerken Shader Frekansı yazan yere takıldım. Nvidia ekran kartlarının hepsinde Shader mevcutken, ATI ekran kartlarının hiçbirisinde Shader yok.

Almak istediğim kart konusunda kararsızım. Ya Nvidia'nın GTX295'ini alıcam alıcam ya da ATI'nin HD4870 X2 2GB.

Ama Shader frekansı yazan yer kafamı karıştırıyor.

Sorularım şunlar:

Ekran kartında Shader olmaması oyunlarla ya da başka türlü bir işlem yaparken sorun çıkartır mı? Shaderin olmaması büyük bir eksiklik midir? Shader olmaması sorun çıkartmasa bile kendisinin yokluğunu belli eder mi?

Bu konuyu biraz araştırdım ama pek bir şey bulamadım. Bilen birileri varsa, yardımcı olursanız çok memnun olurum.

Y.İ.Ğ.İ.D.O.
02-04-2009, 18:21   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 14
3,152 mesaj

Shader dediğin 2 kısımdan oluşur.Bunlar oyunlarda çok önemlidir.
1.Vertex Shader
2.Pixel Shader
Bu Shaderler 4870X2 de bulunur.Hemde en üst modelleri.
BKZ:
Burda SM 4.1 Yazan yer Shader Model in Baş harfleridir.
bana sorarsan GTX 295 al.

Son Düzenleme: Y.İ.Ğ.İ.D.O. ~ 02 Nisan 2009 18:22
FIRTINA_SEM
02-04-2009, 18:38   |  #3  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
25 mesaj

Verdiğin bilgiler için teşekkürler.

Benim kafamı karıştıran chip dergisinde shader frekansı yok diye gösteriyor o farklı bir şey galiba. Mesela senin gösterdiğin resimde de en altta iki tane shader yazıyor ve onlar aktif değil galiba chip dergisinde onu söylemek istiyordu. Ve arkadaşımın Nvidia ekran kartına GPU-Z programı ile baktım en alttaki shader etkin. Onun hakkında bilgin var mı??