Amerikan hükümet yetkililerinden alınan bilgiye göre bilgisayar casusları Pentagon'un 300 milyar dolarlık Ortak Saldırı Uçağı projesine (şimdiye kadarki en pahalı silah programı) girmeyi başardı. Benzer siber saldırılar daha önce de yapılmıştı.
Geçtiğimiz aylarda benzer sızmalar Amerikan hava kuvvetlerinin hava trafiği kontrol sitemlerinde de gerçekleşmişti. Saldırı uçağı olayında ise sisteme sızan casuslar uçağın tasarımı ve elektronik sistemlerine ait terabaytlarca bilgiyi ele geçirdiler.
Siber casusların menşei ve kimlikleri, ne kadar zarar verdikleri tespit edilemedi, yine de uçak hakkındaki hayati verilerin internet bağlantısı olmayan kapalı bilgisayarlarda tutuldukları ifade edildi. Yetkililer saldırıların Çin'den yapıldığını düşünüyor fakat Çin konsolosluğu kendilerinin siber suçları karşı oldukları ve yasakladıkları yönünde bir açıklamada bulundu.
F-35 saldırı uçağı Pentagon'un şimdiye kadarki en pahalı ve en teknolojik projelerinden biri. Lockheed Martin şirketi tarafından geliştirilen uçakta 7,5 milyon satır bilgisayar kodu kullanılıyor, ki bu rakam şu anki en üstün saldırı uçağınınkinin üç katı kadar.
F-35 saldırı uçağı projesini Amnerika bazı mettefikleriyle birlikte yürütüyor ve bunlardan biri de Türkiye. Sızmaların birinin Türkiye ve bir başka Amerikan müttefiki ülkeden olduğu şu an ifade edilenler arasında.
Haber ve soru Wall Street Journal gazetesinden alınarak kısmen tercüme edilmiş, kısmen de özetlenmiştir. Haber aynen olduğu gibi bir bütün halinde aktarılmamıştır.
Soru: Siber casusluğunun ilerideki jeopolitik çatışmalardaki rolü sizce ne olur?