Sildiğinizi sanıyorsunuz ama yanılıyorsunuz..

İzmirlifare
13-04-2012, 18:46   |  #1  
İzmirlifare avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 37
1,391 mesaj

ne zamandır konuyu açym diyorum hep unutuyorum kısmet bu güne imiş..

diyelim 10 gb oyun indirdiniz. iso uzantılı oyunu kurdunuz vs vs. sonra iso dosyasını sildiniz. geridönüşüm kutusuna geldiniz ordanda sildiniz ama ne hikmetse , 10000 mb'ı saliseler içinde siliyor.  format attığınızda bilgisayrınız neden daha hızlı oluyor sanıyorsunuz ? gereksiz çerezler gittiği için bu 1. önbellek - win. dosyaları 2.   aslında sildiğinizi sandığınız ama bir kısmı silinen veya tamamen kopyalanan dosyalar gittiği için 3.

ssd alacak param yok. hatta sata II kullanıcısıyım. demin 1.24 gb .exe sildim ve ışık hızındanda hızlı bir şekilde kaldırdı ordan. harddisk 7200 rpm 500 gb 32 mb.merak ettiğim şey  ,  10 gb dosyanın %kaçı siliniyor ve sizdede durum aynı mı ?

Kapalı Hesap (153334)
13-04-2012, 19:04   |  #2  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 186
6,419 mesaj

silmiyor adini degistirip gizliyor.Hdd de ayni dosyanin uzerine baska bisey yuklersen siliniyor.

İzmirlifare
13-04-2012, 19:06   |  #3  
İzmirlifare avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,391 mesaj
Alıntı: DETROID_35  
silmiyor adini degistirip gizliyor.Hdd de ayni dosyanin uzerine baska bisey yuklersen siliniyor.
yanıt için teşekkürler. peki tamamen tek hamlede silmenin yolu varmı?

Kapalı Hesap (200174)
13-04-2012, 19:07   |  #4  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 9
3,759 mesaj

ASC dosya öğütme özelliği ile silin (yok edin)sizde
işe yarıyor geri dönüşüm kutusuna yolllamadan direk siliyor

Son Düzenleme: Kapalı Hesap (229766) ~ 13 Nisan 2012 19:08
Kapalı Hesap (153334)
13-04-2012, 19:08   |  #5  
Kapalı Hesap
6,419 mesaj
Alıntı: İzmirlifare  
yanıt için teşekkürler. peki tamamen tek hamlede silmenin yolu varmı?
gerizekali hdd ye zarar veren programlar mevcut.
ccleaner isini gorur.revoyu onermem.
cok yakinda disklerden tamamen silen isletim sistemleri cikicak ama once hdd ssd veya ram disklerin okuma yazma hizi 1000mbs gecmek zorunda.

Son Düzenleme: Kapalı Hesap (229766) ~ 13 Nisan 2012 19:13
İzmirlifare
13-04-2012, 23:47   |  #6  
İzmirlifare avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,391 mesaj

@DETROİD_35 kafamın tasını attırma seviye !

cleara güvenmem veri silme konusunda. sadece internet konusunda kullanırım.
@kesko asc sistem yakıyor diye biliyorum.

Kapalı Hesap (91855)
14-04-2012, 12:43   |  #7  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 25
2,006 mesaj

bu program http://download.cnet.com/File-Sh ... 831.html?tag=lst--3
veya bu program http://download.cnet.com/Files-T ... 78.html?tag=lst--29
işini görür dosyayı sildikten sonra dosyanın bulunduğu sektörü doldurup tekrar siliyorlar garantiye alıyorlar
windowsun dosya silme komutu dosyaları başka bi yere taşımaz sadece gizler ve bulunduğu sektörleri tekrar üzerine yazılabilir olarak ayarlar sonra da başka bir dosya yazılır oraya bu böyle devam eder
bir oyunu silme işini neden bu kadar önemsediğini anlayamadım ama 10 gb boyutlu dosyalar için bu işlem çok uzun sürer

Son Düzenleme: Kapalı Hesap (229766) ~ 14 Nisan 2012 12:44
Kapalı Hesap (230936)
14-04-2012, 13:06   |  #8  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 12
771 mesaj

Peki silme işlemiyle ilgili bir soru var aklımda onu sorayım.. Bir dosyayı, geri dönüşüm kutusuna gönderip oradan geri dönüşüm kutusunu boşalt seçeneği ile siliyoruz bir de  Shift+Delete tuş kombinasyonu ile siliyoruz..   Shift+Delete ile silince geri dönüşüm kutusuna atmadan direkt olarak siliyor.. Fakat bu kombinasyonla sildiğimiz dosyalar geri getirilebiliyor mu?

Kapalı Hesap (154666)
14-04-2012, 13:36   |  #9  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj

Ben bu gibi işler için GLARY utulities adlı programı öneriyorum.
Boş alanı tamamen silmek için FİLL-ZERO benzeri bir komut uygulamaktadır.
Bu işlem benim harddiskim için yaklaşık 4 saat sürmüştü.
[URL=http://img15.imageshack.us/i/64150157.jpg/][/URL]

İzmirlifare
14-04-2012, 15:21   |  #10  
İzmirlifare avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,391 mesaj
Alıntı: Mr_YAMYAM  
Ben bu gibi işler için GLARY utulities adlı programı öneriyorum.
Boş alanı tamamen silmek için FİLL-ZERO benzeri bir komut uygulamaktadır.
Bu işlem benim harddiskim için yaklaşık 4 saat sürmüştü.
[URL=http://img15.imageshack.us/i/64150157.jpg/][/URL]
harddiske zarar verir mi ?

geçenlerde kasa sarsıldı harddiskten sürtünme sesleri gelmeye başladı o an kapattım pc yi. elimde kalamasın :)

Kapalı Hesap (200174)
14-04-2012, 15:33   |  #11  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 9
3,759 mesaj

ASC sistemi yakıyor
Önce bunu açıklayayım...
ASC'nin kayıt defteri(Regedit) ayarları bilinçsiz kullanıcılar tarafından karıştırılırsa çökme olasılığı bile var
Çünkü asc'de bir program senin istediğin ayarlarda çalışıyor....
Anlamışsındır umarım....
Resimde işaretlemiş olduğum özellikleri program hakkında,regedit hakkında bilgin yoksa ellemeyeceksin..
Yıllardır kullanmaktayım virüs bile sildiğine şahit oldum kayıt defterinde..
[url=http://bit.ly/c25MCx][/url]

Kapalı Hesap (154666)
14-04-2012, 16:19   |  #12  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj
harddiske zarar verir mi ?

geçenlerde kasa sarsıldı harddiskten sürtünme sesleri gelmeye başladı o an kapattım pc yi. elimde kalamasın :)

Harddiske veri yazılması ya da silinmesi anında sarsıntı ya da ani kapanma gibi sorunlar ciddi hasarlar verebilmektedir. Bu yüzden bu tür uygulamalarda uygulama bitinceye kadar beklenilmeli kesinlikle kapatılmamalıdır. Olası elektrik kesintilerine karşı önlem alınmalıdır.

İzmirlifare
14-04-2012, 16:57   |  #13  
İzmirlifare avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,391 mesaj
Alıntı: kesko  
ASC sistemi yakıyor
Önce bunu açıklayayım...
ASC'nin kayıt defteri(Regedit) ayarları bilinçsiz kullanıcılar tarafından karıştırılırsa çökme olasılığı bile var
Çünkü asc'de bir program senin istediğin ayarlarda çalışıyor....
Anlamışsındır umarım....
Resimde işaretlemiş olduğum özellikleri program hakkında,regedit hakkında bilgin yoksa ellemeyeceksin..
Yıllardır kullanmaktayım virüs bile sildiğine şahit oldum kayıt defterinde..
[url=http://bit.ly/c25MCx][/url]
piyasada risksiz bir temizleme programı yok mi

dabbe1
14-04-2012, 17:24   |  #14  
dabbe1 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
2,665 mesaj

hdd dediğin şey çokta uzun ömürlü bir şey değil... çalışırken sarsmak o disk için sonun başlangıcı olur... notebook diskleri bu konuda daha sağlam ama yere düşürürsen kaput... üzerinde yere düşürme yazmak zorunda kalmışlar...

DarkHellKnightX
14-04-2012, 18:00   |  #15  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 4
1,663 mesaj

Normalde silinen dosyalar dosya tablosundan silinir ve disk üzerinde kalır. Yeni bir dosya kopyalarsanız üzerine yazılabilir. Eğer sildiğiniz dosyanın geri kurtarılması sizin için güvenlik riski oluşturuyorsa ccleaner gibi araçlarla üzerine veri yazdırıp silebilirsiniz(tamamen silinmez rastgele parçaları siler dosya kurtarılamaz). Fakat normal dosyalar için tamamen gereksiz bir işlem ve vakit kaybı. Boş alana yazmak ile veri üzerine yazmak arasındaki performans farkı ihmal edilebilir düzeydedir. Ayrıca bir dosyanın tamamen silinip üzerine veri yazılması diski, silinmeden üzerine yazılmasından daha fazla yıpratır. Yani size önerim başta dediğim gibi sadece güvenlik riski varsa tamamen silin(zaten bunu yapan programların amacıda budur).

Kapalı Hesap (153334)
14-04-2012, 18:00   |  #16  
Kapalı Hesap
6,419 mesaj

gerizekalisin demedim ``gerizekali hdd ye`` dedim.Ayrica kafanin tasi atarsada b.k  olmaz.
ha su sekilde yazsaydim direkt sana soylemis olurdum.``gerizekali, hdd ye`` yani orada virgul yok hdd ye yapilmis baglanmis bir cumle.illada bana soyluyorsun diyorsan uzerine aliyorsan sorundegil al.

Son Düzenleme: Kapalı Hesap (229766) ~ 14 Nisan 2012 18:10
İzmirlifare
14-04-2012, 18:22   |  #17  
İzmirlifare avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,391 mesaj
gerizekalisin demedim ``gerizekali hdd ye`` dedim.Ayrica kafanin tasi atarsada b.k  olmaz.
ha su sekilde yazsaydim direkt sana soylemis olurdum.``gerizekali, hdd ye`` yani orada virgul yok hdd ye yapilmis baglanmis bir cumle.illada bana soyluyorsun diyorsan uzerine aliyorsan sorundegil al.
allah'ım şu forumda virgül ve noktalama işaretlerine dikkat eden kaç kişi vardır ...

İzmirlifare
14-04-2012, 18:22   |  #18  
İzmirlifare avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,391 mesaj
Alıntı: DarkHellKnightX  
Normalde silinen dosyalar dosya tablosundan silinir ve disk üzerinde kalır. Yeni bir dosya kopyalarsanız üzerine yazılabilir. Eğer sildiğiniz dosyanın geri kurtarılması sizin için güvenlik riski oluşturuyorsa ccleaner gibi araçlarla üzerine veri yazdırıp silebilirsiniz(tamamen silinmez rastgele parçaları siler dosya kurtarılamaz). Fakat normal dosyalar için tamamen gereksiz bir işlem ve vakit kaybı. Boş alana yazmak ile veri üzerine yazmak arasındaki performans farkı ihmal edilebilir düzeydedir. Ayrıca bir dosyanın tamamen silinip üzerine veri yazılması diski, silinmeden üzerine yazılmasından daha fazla yıpratır. Yani size önerim başta dediğim gibi sadece güvenlik riski varsa tamamen silin(zaten bunu yapan programların amacıda budur).
güzel yazmıssın. birde yükle sil yapa yapa 500 gb hdd nin kapasitesi azalır mı ?

Kapalı Hesap (203561)
14-04-2012, 21:28   |  #19  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 132
4,310 mesaj
Aynen DETROID_35 başta ben de geri zekalıyı hdd'ye dediğini anlamadım ama devamını okuyunca hdd'ye dediğin daha ağır basıyor çünkü konu ağırlığı hdd.

DarkHellKnightX
15-04-2012, 00:23   |  #20  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 4
1,663 mesaj
güzel yazmıssın. birde yükle sil yapa yapa 500 gb hdd nin kapasitesi azalır mı?
Eğer disk üzerinde zamanla hasarlı bölgeler oluşursa bu bölümler yazma ve okuma işlemine kapatılır. Eskiden disketlerde karşılaşırdım bu durumla disketin kapasitesi yarıya düşerdi sonra bozulurdu. Elimde eski hdd ler de var ama hiç dikkat etmedim boyuta, büyük bir düşüş olsa farkederdim. Antika 8gb hdd var hala 8gb Gülüş

Erdem_Aydın
15-04-2012, 01:02   |  #21  
Erdem_Aydın avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 18
1,628 mesaj
Alıntı: DarkHellKnightX  
Eğer disk üzerinde zamanla hasarlı bölgeler oluşursa bu bölümler yazma ve okuma işlemine kapatılır. Eskiden disketlerde karşılaşırdım bu durumla disketin kapasitesi yarıya düşerdi sonra bozulurdu. Elimde eski hdd ler de var ama hiç dikkat etmedim boyuta, büyük bir düşüş olsa farkederdim. Antika 8gb hdd var hala 8gb Gülüş
Eskiler öyle. Yazma kafaları arasında boşluk daha fazla olduğu için sürtünme kolay olmuyor ve bad sector sorunu pek olmazdı. Şimdikiler hızlı olabilmek açısından neredeyse temas edecek kadar yakın. Farkı gözle görmek zor... O yüzden küçük bir sarsıntı da bile kafa yüzeye vurup bad sector oluşmasına sebep olabiliyor...

İzmirlifare
15-04-2012, 08:46   |  #22  
İzmirlifare avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,391 mesaj

şimdiki firmalar para kazanmaya bakıyor." harddisk sektör hatası versin" , yenisi alınsın.