Sinemaya 18+ uygulaması mı geliyor?

Watchman
27-12-2013, 15:54   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
373 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2008

Filmler vizyona girmeme tehlikesi ile karşı karşıya...

'Sinema Filmlerinin Desteklenmesi' yönetmeliğinde yapılan değişikliğe göre, destek verilen filmlerin, '18+' ibareli olması durumunda Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği geri alacak.

'Sinema Filmlerinin Desteklenmesi Hakkında Yeni Yönetmelik' başlığıyla Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre, sinema filmlerine 'ahlaki içerik'lerine göre devlet desteği verilecek. Eğer bir yapım 18+ ibaresi taşıyorsa Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın maddi desteğini alamayacak. Yapılan değişikliğe göre, yapımına destek verilmiş sinema filmi projesinin senaryosunda proje bütünlüğünü bozacak değişiklikler olması ya da senarist değişikliği halinde Destekleme Kurulu'nun veya bakanlığın onay vermesi gerekecek. Aksi halde film, vizyona giremeyecek. Sinemacıların 18+ yönetmeliğine tepkileri ise şöyle:

Ümit Ünal: Otosansürü güçlendirir

"Türkiye'de her alanda sanatçıların en büyük sorunu oto sansür. Zaten sürekli bilinçli ya da bilinçsiz kendimizi kısıtladığımız bir alanda iş yapıyoruz. Bu karar sinemacıların (yazar/ yönetmen/ yapımcı) oto sansür duvarını iyice güçlendirmek için alınmış gibi. 18+'nın kriterleri belli değil. Hemen hemen her şey 'genel ahlak' açısından yargılanıp, 'reşit olmayanlar görmesin' diye damgalanabilir. Bunu sürekli göz önünde tutmaya çalışan bir sanatçı felç olur, asıl görevini yapamaz hale gelir. Bir diğer sorun da hem desteği veren hem de 18 yaş sınırını belirleyen kurumun aynı olması. Kendileri kurul kurup destek verip, sonra 'pardon yanlış yapmışız'diye geri mi alacaklar? Bu yeni yönetmelik 'biz bu desteği sadece kendi sevdiklerimize veriyoruz, suya sabuna dokunan kimse almasın' demek gibi bir şey. "

Mustafa Altıoklar: Yaratıcı fikirler yok oluyor

"Yürütmeliğe yeni dönüşmüş olabilir ama zaten sansür sinemada ve sanatta var. Özellikle sinema zaten yıllardır alttan alta yapılan sansürler nedeniyle kalite kaybına uğradı, uğramaya devam ediyor. Film Yönetmenleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Türkiye Sinema Konseyi Başkanlığı görevlerimden istifa etmemin nedeni de uygulanan sansürlerdir. Yaratıcı fikirler yok ediliyor. Şunu diyebilirimki sinemamız dibe vurma noktasına doğru hızla ilerliyor."
kaynak:gazetevatan

Son Düzenleme: Watchman ~ 27 Aralık 2013 16:26
adilinki
27-12-2013, 16:01   |  #2  
adilinki avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
221 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2008

Sinemayı, ahlaki kriterlerle sınırlandırmaya çalışmanın katı ve gereksiz bir tavır olduğu kanısındayım.

Rose of Dark Winter
27-12-2013, 16:22   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
497 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2009

Sinema eserleriniyapım ve dağıtım alanlarında desteklemek ve fona üye ülkelerin sinema profesyonelleri arasındaki işbirliğini teşvik etmek suretiyle kurulmuş avrupa menşeiili destek fonları Eurimages gibi eserde +18 müstehcen içerik bulundurmama şartı koşmakta.