1. Anakart Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
2. Kasa Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
3. Bellek (RAM) Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
4. Sabit Disk Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
5. Ekran kartı Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
6. LCD Monitör alırken dikkat edilmesi gerekenler
1.Anakart Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:
• Alacağınız anakartın hangi işlemcileri desteklediğine,(Alacağım anakart ilerde çift işlemcileri destekler mi?)
• Soket yapısına,
• FSB hızına (1066 mhz),
• Bellek mimarisine (DDR2 mi değil mi?) Anakart bellek modülleri kaç mhz yi destekliyor? (533-667-800-1066mhz)
• SATA II desteği olup olmadığına.
• Tampon belleğe bakılmalı. (örn. çift çekirdekli Pentium D lerde L2 ön bellek 2 ile 4MB arasında değişir.)
• Saat hızına bakılmalı. (GHZ)
2.Kasa Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:
• Anakartımın ATX mi, micro ATX mi olduğunu bilmeliyim.
• ATX standardında bir kasa olmalı. Büyük ATX ler seçilmeli, çok sayıda genişleme yuvasına sahiptirler. Havalandırmaları daha iyidir.
• Kasada AirDuct adlı bir parça var mı var mı? (AirDuct: İşlemci fanının havayı doğrudan dışarı üflemesini sağlar)
• Kasayla gelen güç kaynağına dikkat etmeliyiz. En az 400 watt gerçek güç kaynağı olmalı.
• Üzerinde gerçek güç ibaresi olan güç kaynakları tercih edilmeli.
• Ön tarafta USB, ses giriş-çıkışları var mı?
3.Bellek (RAM) Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:
• Anakart'ın bellek modülleri, kaç mhz yi destekliyor., (yani anakart'ın ayarları belleğin 400 mhz de çalışmasına göre yapılmışsa, siz anakarta 533 mhz hızında bir ramalsanız bile, RAM 400mhz de çalışacaktır.)
• Bellek çeşitleri: DDR2 533-DDR2 667-DDR2 800 ve DDR21066 Mhz
• "Dual channel kit" paketi alınmalı. dual channel kit : Birbiri aynı belleklerin tek pakette sunulmasıdır. Mümkünse böyle birşey alınmalıdır.
4.Sabit Disk Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:
• Rpm ye bakılmalı. Şu anda piyasada 10000 RPM dönüş hızlarında diskler mevcut.
• 8 mb ' ın altında tampon belleği bulunan disklere itibar edilmemeli. 16 mb tampon belleğe sahip olan bir disk tercih edilebilir.
• Kapasite kişiye göre değişir ancak disk kapasiteleri arasındaki fiyat farkı az. Buna dikkat edilmeli. 250 ile 300gb...gibi.
5.Ekran kartı Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:
• Kartta DV-I dijital görüntü bağlantısı olmalı.
• ViVo özelliği var mı? (ViVo: Kamera bağlayarak görüntü kaydı gerçekleştirebilmek için gerekli, tercih meselesi.)
• Bellek miktarı önemli değil. Bellek modülü hızı ve veri yolu genişliği önemlidir.(GPU ve Bellek hızı.)
• Video giriş çıkışı olmalı.
• HDTV çıkışı olmalı.
• Pasif soğutma tercih edilebilir.
Ekran kartı alacaksanız ve modeller arasında seçim yapamıyorsanız, mutlaka bu siteye bakınız.http://www.gpureview.co...php?card1=385&card2=472
6.LCD Monitör alırken dikkat edilmesi gerekenler:
*Kullandığımız ekran kartının bağlantısını destekleyen bir monitör tercih edin. Eğer digital DV-I bağlantılı bir ürü alacaksanız, basit bir çevirici işinizi görebilir. Bu çeviriciyi ekran kartı kutusunda bulamazsanız, en yakın teknoloji marketten alabilirsiniz.
*CRT monitör satın alıyorsanız, az bir fiyat farkı ödeyerek düz ekran bir model bulabilirsiniz
*Bazı modellerin renk alternatifleri bulunuyor. Kararınızı vermeden, u konuda ilgi isteyebilirsiniz.
*Daha büyük görüntü alanı arıyorsanız, LCD monitörleri tercih edebilirsiniz. Ancak tek çözünürlükte en iyi performansı verdiklerini unutmayın.
*Satın alacağınız monitörün görüntü frekansının 75 Hz veya üzeri olmasına dikkat edin. Bu frekansın altındaki görüntü göz sağlığınız için sakıncalıdır.
*Eğer ihtiyacınız yoksa, üzerinde hoparlör veya USB yuvası gibi multimedya özellikleri barındıran bir panel satın almayın. Çünkü bu ürünler aynı özellikteki benzer ürünlerden daha pahalıya satılıyor.
*LCD alacaksanız ve ölü piksel konusunda endişeleriniz varsa, ISO 13406-2 sertifikasını arayın. Bu, üretici aksini belirtmediği takdirde sadece 1. sınıf LCD panellere verilen bir sertifikadır. Ayrıca satın aldığınız firmanın ölü piksel garantisi şartlarını da soruşturmayı unutmayın.
*Ekranın native-doğal çözünürlüğü: 17 ve 19 inçler için(Eizo gibi birkaç istisna 19 inç dışında) bu çözünürlük 1280×1024. Daha büyük LCD panellerde ise 1600×1200. Elbette oyun oynarken kartınız elvermediği için 1024×768'e dönerseniz enterpolasyon söz konusu. Bazı ekranlar da ekstra filtreler var, rahatsız etmiyor ama çoğunda da yok. Dikkat !
*Beğenmezsem iade ? (web'den alacaksanız iade şansınız var)
*OSD yani ekran menüsü var mı yok mu? Linux kullanıyorsanız parlaklığı yazılımla kontrol eden bir monitör sizin için kabus olacaktır!
*Monitörün garanti süresini ve yerinde garanti süresini ayrı ayrı sorun.Büyük bir monitörü servise taşımak eziyetten farksız olacaktır.(pc extra- 2006)
LCD Monitör
Artı Yönleri:
*Masa üzerinde yer kazancı (zaten en can alıcı noktası da bu, başka bi önemli artısı yok)
*İyi görüntü kalitesi ( tam karşıdan bakacan, sağdan soldan bakarsan bişey göremezsin)
*Fiyatları giderek düşüyor
*Büyük görüntü alanı ( bu da göz sorunlarına yol açıyor)
*Ek multimedya işlevleri
Eksi Yönleri:
*CRT'lere göre düşük görüntü açısı
*Tek çözünürlük desteği
CRT Monitör
Artı Yönleri:
Uygun fiyata İyi performans
*Detaylı görüntü
*Eski ve oturmuş bir teknoloji
*Farklı çözünürlükte çalışıyor
*Görüntü açısı problemi yok
Eksi yönleri:
*LCD monitöre göre oldukça ağır ve hantal (cebimize koyup da gezdirecek değiliz ya ) (PC extara-2006)
Bir LCD Ekran Gördüğünüzde Nelere Bakmalı?
*Ghosting var mı?: Oyunlarda-hızlı filmlerde önemli. Ekranda ikinci bir "eko" görüyorsanız ghosting vardır ve piksellerin açılıp kapanma hızları oyun için yeterli değil demektir. Unreal, Halo gibi oyunlarla testi etmeli.
*Blur : görüntüde bulanıklıklar..
*Screen Door etkisi: Ekrana baktığınızda LCD'yi oluşturan piksellerin arasındaki kısımları-duvarları görüyorsanız buna denir. Kare kare pikselleri saymanız takdir edilir ki hoş olmaz. Projektor cihazları için de geçerli. Ekrana çok yakından bakınca görmek değil de normal çalışma-izleme uzaklıklarında görülüp-görülmediği önemli. Özellikle 19" monitörlerde buna daha sık rastlarsınız.
*Renk tutarlılığı. Bunu THG-Anand gibi sitelerdeki renk ekipmanlarına bırakalım. Grafiker iseniz malumdur ki ekrandaki siyahın gerçek siyah olup olmadığı, tüm renk tayfalarının görüntülenip görüntülenmediği önemli. Bunu mağazada farketmek zor olsa gerek.
*Bakış açısı: Doğaldır ki kafanızı oynattığınızda ekranın renkleri farklı görünürse canımız sıkılacaktır. Ölçmesi basit. Ekranın tam karşısından başlayın ve yavaşça sağa sola doğru hareket edin. Açı-ölçer ile bile ölçebilirsiniz. Bu konuda başarılı Samsung172X ile alınmış örnek bir görüntü:
*Bağlantılar vs.
*Ekranın çerçevesi. Kalın olması veya ayna gibi olması rahatsız edecektir, unutmayın.
*Kontrast Oranı: şu 500:1 vs diye gösterilen oran. Filmlere ve oyunlara bakınız. Aşırı karanlık olan alanlarda detay gidiyorsa kontrast düşüktür.
*Ergonomisi nasıl? Yüksekliği vs. ayarlanabiliyor mu? Ayarlanmıyorsa monitörün altına kitap koyarak göz hizanıza getirmek zorunda kalabileceğinizi unutmayın! Bazı monitörlerin ekranları 90 derece döndürülebilmektedir; döküman okurkan işe yarayan bu özelliği arayabilirsiniz.
Hangi Kullanıcılar İçin Hangi Özellikler Ön Planda Olmalı?
O kadar laf torbasından sonra farklı kullanıcıların olarak ne tür özelliklerin üzerinde durması gerektiğine bakalım.
Oyuncular:
Tepki süresi (Aslına bakarsanız tepki süresini artık kriterler arasında çıkartabiliriz. Zira güncel TN panele sahip bir LCD monitör yeterince hızlı ve aksiyon oyunları için yeterli performansı fazlasıyla sunuyor. Strateji oyunları oynayanlar için zaten hiç bir sorun yok.)
Kontrast oranı
Ev Kullanıcıları:
Kontrast oranı. Filmlerde detay kaçırmamak için kontrast oranı önemli. Güncel LCD monitörlerin bir çoğu yeterli kontrast oranını sunuyor.
Görüş açısı. Arkadaşlarınızla film izlerken kafa kafaya girmek istemezsiniz. TN panellerin görüş açı değerleri tatmin edici değil. MVA veya S-IPS tabanlı monitörlerin görüş açıları çok iyi.
Ofis Kullanıcıları: Tüm LCd monitörler aslında ofis kullanımı için uygun. Tek kriter, ergonomi olabilr. Monitör karşısında çok fazla oturan bir kullanıcı için monitörün yükseklik, pivot ayarlamasının yaoılabilmesi oldukça önemli olacaktır.
Grafikle uğraşan, doğru renk üretiminin gerekli olduğu noktalarda ise NEC veya Eizo gibi firmaların S-IPS panel kullanarak ürettiği modeller tercih edilebilir. Bu paneller, 24-bit renk derinliğini sunabildiği için, renk konusunda şikayetçi olan kullanıcıların şikayetlerini giderecektir.