Site Dışı SEO'da Link İnşası Nasıl Olmalı?

Banned
02-08-2016, 11:16   |  #1  
1StratejikSEO avatarı
OP Banlandı
Teşekkür Sayısı: 0
10 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2016

Site Dışı SEO Link İnşası

Link inşası oluşturmak, site dışı SEO (Off Page SEO) çalışmaları kapsamında yer alan bir faaliyettir. Site dışı optimizasyon; genel anlamda web sitenizin farklı web siteleri tarafından tavsiye edilmesi, sitenize yönlendirme yapması olarak tanımlanabilir. Site dışı optimizasyon bir diğer tabirle; web sitenizin arama motoru sonuçlarında yükselmesi için yapılan site içi çalışmalar haricindeki çalışmalar bütünüdür.

Site dışı SEO çalışmaları yapılırken, SEO uyumlu tanıtım yazıları ve sektörel Backlinklerden yararlanılmaktadır. Bunun için; sosyal medya, bloglar, forumlar ve farklı uzantılara sahip web sitelerinden faydalanılmaktadır. Yani link inşası, kendi web siteniz haricindeki sitelerden aldığınız linklerden oluşmaktadır. Web sitenizin arama motorları tarafından fark edilip, üst sıralara çıkarılmasını sağlayacak belli başlı Site Dışı SEO çalışmaları vardır. Şimdi yapılması gerekli olan bu çalışmalara değinelim.

Sosyal Medya Paylaşımları: Sitenizde yer alan içerikleri, firmanıza ait sosyal medya hesaplarından link vererek paylaşmanız, site trafiğinizi yükseltecek bir çalışmadır. İçeriklerinize gelen yüksek trafik sinyalleri, arama motorlarına giderek sitenizin sıralamasının yükselmesinde katkı sağlayacaktır. Özellikle günümüzde sosyal medya platformlarının, insanlar tarafından ne kadar yoğun bir şekilde kullanıldığını düşünürsek, bu durumun faydasını daha iyi anlayabiliriz. Bu konuda ekstra olarak söylenmesi gereken; sitenize ait Google Plus sayfasından içeriklerinizi paylaşmanız, SEO çalışmalarına yüksek oranda etki etmektedir.

Blog Sitelerinden Link Almak: Sanal dünyadaki çeşitli blog sitelerinden, içeriklerinizin konusuna bağlı olarak link almanız, arama motorlarındaki sıralamanıza katkı sağlamaktadır. Blog sitelerinde oluşturacağınız kullanıcı hesapları üzerinden, içeriklerinizi paylaşıp, yazı içerisinde ilgili anahtar kelimelere link vermeniz size trafik getirecek bir uygulamadır.

Dizin Ekleme: Web sitenizi, DMOZ gibi önemli ve kaliteli dizin sitelerine ekleyerek bu siteler üzerinden link alabilirsiniz. Dizin siteleri, web site listeleme işlevi görmektedir. Ziyaretçi trafiğinizi arttırmak için bu sitelere web sitenizi ekleyebilirsiniz. Arama motorları dizin sitelerinde yer alan verileri kendi bilgi sistemlerinde arşivlemektedir.

Makalelerden Link Alma: Sektörünüz ile alakalı ya da içerikleriniz ile alakalı, kaliteli web sitelerde tanıtım yazıları yazarak, link inşanıza katkıda bulunabilirsiniz. Oluşturduğunuz yazıların içine bağlantı vererek Backlink elde edebilirsiniz.

Kullanıcı Hesap Profillerinden Link Alma: Sosyal medya hesapları, forum siteleri, blog siteleri ve çeşitli sosyal medya platformlarında oluşturduğunuz üyeliklerin, profil kısımlarından da link alabilirsiniz. Profil bilgilerinizin olduğu kısma, site adresinizi ekleyerek buralardan da link inşası oluşturulmasına katkı sağlayabilirsiniz.

Yapılan site içi SEO çalışmalarına katkıda bulunmak ve sitenizin arama motorlarındaki sıralamasını yükseltmek için, yukarıda bahsedilen yöntemleri uygulayabilirsiniz. Site dışı optimizasyon çalışmaları ile web sitenizin link inşasını oluşturabilir ve site sıralamalarınızın yükselmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Site dışı optimizasyon çalışmaları içerik ve link inşası üzerinden ilerlemektedir. Web siteniz ve içerikleriniz için belirlemiş olduğunuz anahtar kelimelere yönelik bir planlama ile sitelerde link oluşumu yapılmaktadır. Yapılan linkleme çalışmaları ile web siteler, belirledikleri anahtar kelimelere değer kazandırıp, arama sonuçlarında yükselmeyi hedeflemektedir. Ancak yukarıda saydığımız yöntemler ile web sitesine alınan her link, arama motorlarında yükseliş sağlamamaktadır. Bu da siteniz üzerinde olumsuz etkilere sebep olabilmektedir. Kalitesiz içerikler, sizinle bağdaşmayan alakasız içerikler ya da linklemede yapılan hatalar arama sonuçlarında gerilemenize sebebiyet verebilir.

Link İnşası Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anahtar Kelime Seçimi
Link inşası yaparken dikkat edilmesi gereken ilk nokta, anahtar kelime seçimidir. Burada dikkat edilmesi gereken; link verdiğiniz anahtar kelimelerin doğru seçilmesidir. Çünkü arama motorları, kullandığınız anahtar kelimelere göre sizleri arama sonuçlarında çıkarmaktadır. Anahtar kelime seçimi konusunda kararsızlık yaşıyorsanız, yardımcı araçlardan faydalanabilirsiniz. Bu konuda size büyük ölçüde yardımcı olacak Google Anahtar Kelime Planlayıcıdan faydalanabilirsiniz. Anahtar kelimelerinizi belirlemeden, ön araştırma yapılmalı ve web siteniz için en uygun kelimeleri tespit etmelisiniz.

Link Kalitesi
Bir web sitesi, başka bir web sitesine, ana sayfasından ya da sitesinin herhangi bir sayfasından metin veya görsel üzerinden link ile yönlendirme yapması bir backlink kazanma çeşididir. İnternet sitenize başka sitelerden gelen linkler, arama motorları tarafından size referans olan siteler olarak algılanmaktadır.  Her web sitesinin de bir domain değeri (DA), sayfa değeri(PA) ve Trustrank değeri bulunmaktadır. Sizi referans gösteren web sitelerinin bu verilerde ki değerler size de olumlu / olumsuz etki etmektedir.

Anahtar Kelimelerle Uyumlu İçerik Oluşturma
Web siteniz için belirlediğiniz anahtar kelimeler, oluşturduğunuz içerikler üzerinde büyük etkiye sahiptir. Bu yüzden link inşası oluştururken kullanacağınız metinlerde bu anahtar kelimeleri ve onların türevlerini kullanmanız çok önemlidir. Çünkü linklemeler bu anahtar kelimeler üzerinden yapılmaktadır.

Link İnşası / Anchor Text
Link verilen kelimeleri tarif ederken ‘köprü kurmak’ tabiri kullanılmaktadır. Üzerine tıklanıldığında başka bir domaine yönlendirme yapan bağlantı metinleri de “Anchor Text” olarak ifade edilmektedir. Bu yüzden link alırken kurgulanacak Anchor Text yapıları önemlidir. Çünkü hangi anahtar kelimeler üzerinden link alırsanız, arama motorları o anahtar kelime grupları ile sizi dizinlerine ekler.

Link Sayısı
Sitenizin arama motorlarında üst sıralara taşınması için almış olduğunuz link sayısı da önem teşkil etmektedir. Ancak burada önemli olan kriter; link aldığınız sitelerin kalitesi ve rakiplerinizin backlink sayısıdır. Yukarıda belirtmiş olduğumuz link kalitesi başlığı altında ki Domain Değeri, Sayfa Değeri, Trustrank değeri yüksek olan sitelerden backlink almaya özen göstermelisiniz. Bu şekilde alacağınız linkler yeni açılmış ya da link çöplüğüne dönmüş sie ve sayfalardan onlarca kat daha değerlidir. Ayrıca Backlink çalışması yaparken bir gün içerisinde yapmamanızı tavsiye ederiz. Bu çalışmaları günlere bölerek, planlı bir şekilde yapmanız daha faydalıdır.

Kaynak: http://www.stratejikseo.com/site ... nsasi-nasil-olmali/