Sıvı teması sonrası donma

Baranomania
11-07-2017, 18:02   |  #1  
Baranomania avatarı
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2017

Merhaba; 

Bilgisayarımı bu Eylül ayında yurtdışındayken almıştım. Modeli Asus R558U. Daha üzerinden çok geçmeden Mayıs ayında üzerine kaza ile su döktüm. Batarya gömülü olduğu için hemen çıkarma fırsatım olmadı. Fişten çekip Türkiye'ye dönmeyi bekledim. 

döndüğümde bir bilgisayarcıya verdim. İçinde hala çok fazla sıvı olduğunu ve temizleyeceğini söyledi. Saatlerce uğraşıp temizlemiş. Benden 200 lira istedi. Bilgisayar açılıyordu. Batarya yanmıştı, sadece fişe takıldığında açılıyordu. Ancak eve geldiğimde şunu fark ettim : Bilgisayarda bir işlem yapmaya çalışınca, atıyorum, wi-fi'a bağlanmaya çalıştığımda, başlattan bir şeylere ulaşmaya çalıştığımda, yeni tarayıcı indirmeye çalıştığımda, bir anda kasmaya başlıyor ve takılıyor. Takıldıktan sonra bilgisayara komut geçirmek imkansızlaşıyor ve resetlemek zorunda kalıyorum. 

Tekrar bilgisayarcıya götürdüğümde bilgisayarı sıfırlamamı söyledi. Bunu da yaptım, ama bir şeyi fark ettim, işlem gereğinden çok fazla uzun sürüyordu. Kendi içimden sorun hard disk ile alakalı olabilir diye düşündüm. Ayrıca bilgisayarı sıfırlamak da, format da işe yaramadı.

Bilgisayarcıya tekrar götürdüğümde bir program ile hard disk'imi kontrol etmiş. Her şeyin "perfect" olarak gözüktüğünü söyledi bana. Ben bir şey yapamam dedi. Ben de başka bilgisayarcıya gittim. O da her şeyi denemiş, bütün parçaları tek tek çıkarıp açmayı denemiş, bugün geri dönüş yaptı. Olmadığını söyledi.

Sizce sorun ne ile alakalı olabilir? Büyük ihtimalle anakart arızalı ancak bilgisayar açılıyor. Sizce bu saatten sonra ne yapmalıyım? Bunu satmaya çalışıp ikinci el bir bilgisayara mı yönelmeliyim? Bilgisayar çok yeni ve çok hoşuma gittiğinden öldüğüne inanmak istemiyorum. Sizce bir şekilde yapılma ihtimali var mıdır?

Sistem Bilgilerim
excel_mustafa
11-07-2017, 18:22   |  #2  
excel_mustafa avatarı
Genel Denetmen
Teşekkür Sayısı: 550
4,460 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2012

gerçekten temizlendiği halde böyle sorunlar yaşıyorsan muhtemelen anakart sorunludur.biraz araştırıp çıkma anakart bulabilirsin.imkanın varsa başka ram,işlemci ile dene.

confickerbelasi
12-07-2017, 03:42   |  #3  
confickerbelasi avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 28
925 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2010

ultrabook ise cpu lehimli çıkmıyor ki.

Baranomania
22-07-2017, 17:32   |  #4  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2017

Arkadaşlar sorunu kısmen çözdüm. O kadar bilgisayarcının uğraşıp hepsinin "anakart bozuk değiştirmen lazım" demesine rağmen bilgisayarım şu an sorunsuz çalışıyor. Zaten açılan bilgisayarın anakartı nasıl bozuk olur ben anlam verememiştim.

Sanırım birçok bilgisayarcının tahmin bile edemediği bir problemmiş bu. 

Bilgisayarım Windows 10 kuruluyken format atıp cihazı sıfırlamama rağmen yine 5 dakika içinde kendini kitlemeye devam ediyordu. Yeni SSD taktım belki HDD'm zarar görmüş ya da yavaş çalışıyordur diye. Yeni SSD'ye Windows 10 yüklemeye çalıştım. Mavi ekran hataları vermeye başladı. Kurulum imkansızdı. Sonra da Windows 8.1 yüklemeye çalıştım. Yine kurulum imkansızdı. Daha sonra da Windows 7'yi yükledim. Yükleme başarılı olmasına rağmen driverlarımı otomatik olarak kurmadığı için Mouse'um ve internetim çalışmıyordu. Driverları indirip CD'ye atıp manuel olarak kurmayı deneyecektim ama Asus'un sitesinde Windows 7 uyumlu driver bulamadım. 

En sonunda aklıma bir şey geldi: Asus'un bu yeni model leptopları içinde Windows 10 ile geliyor. Yeni SSD taktığımda Windows 10/8 kurmaya çalışırken de muhtemelen eski HDD'deki ya da anakarttaki kalıcı dosyalara ulaşmaya çalışıyor makine. Bulamayınca da mavi ekran hatası veriyor ve kurulumu imkansız kılıyor. Çünkü bu dosyalar eski HDD'de zarar görmüş, yeni taktığım SSD'de ise non-existent konumda. Bu yüzden Windows 10 eski HDD'de kendini kitliyor, yeni SSD'de ise kurulumu tamamen imkansız kılıyor. Windows 7 diğer Windows versiyonlarıyla alakasız olduğundan sorunsuz kuruluyor ancak Asus tarafından desteklenmeyen bir işletim sistemi.

En sonunda Ubuntu adlı işletim sistemini kurdum ve her  şey sorunsuz çalıştı. Ne bir takılma var ne bir sistem hatası.