@okinkurt senin durum farklı arkadaşın dediği farklı... üstüne alınma :)) sen elindeki kartı iyi kullanmışsın :D bende elimdeki x1250 yi iyi kullandım hakkını verdi hemde fazlasıyla :D ama yeni sistem alırken ne senin kart ne benim kart ne de HD5670 ten aşağı bir kart alınır...Nvidia deseniz GTX 4xx serisi ile (GTX460 hariç) rezalet bir seriydi... HD6950 ve HD6970 i gördük onlarda GTX570-580 arası geziniyor, tek farkları fiyatları... haa ucuza alırsınız mesela nrmalde GTX 470 650TL ise siz 400TL e almışsnızdır tamam o zman iyi kullanın ama yeni alıcaksanız durum farklı..
yeni sistem alırken çift çekirdek işlemci fln aalınmaz seneye değiştirmek zorundasınız.. hatta download pc si, media pcsi(ki buna bile çift çekirdek yetmeyebilir),ofis pcsi, internete girmek için kullanıcağınız bir pc e çift çekirdek alınabilir ama ha p4 Dual almışsın ha Athlon II x4 640, aynı para...öte yandan günümüzde telefonlar-tabletler bile basit işlerimiz için yeterli oluyor :)) seneye AMD Fusion çıkıcak o zaman hem çok düşük üç tüketimi hemde hem FULL HD film gibi grafik içeriğini hemde günlük işlemci ile yapılan işleri kolaylıkla yapabilicez :))
ekran kartlarında nvidia-AMD karşılaştırması yapmak istemiyorum ama kısaca şöyle söyliyeyim;
eğer oyun oynamayacak, ekran kartını zorlamayacak işler yapıyorsanız giriş-orta seviye bir ekran kartı yeterli olur... ve bütçenize hangisi uygun ise onu alırsınız olur biter... 1GB-512MB, 128bit-256bit-384bit-512bit gibi şeylere çok takılmayın... HD5670 yeterde artar normal bir kullanıcı için ama yok ben oyun oynicam ekran kartı üzerinden Winrar çıkartıcam, filmlerin formatını dönüştürcem, oyunlarda ayarları high ta oynamazsam içme oturur yada bütün ayarları açıcam derseniz size üst-high end. bir ekran kartı gerekir... internetten aradığınızda Recep Baltaş'ın ekran kartı konusunda bi videosu var onu izleyin kafanızdaki çoğu soru işaretini giderecektir :)) tabii video çekildiğinde GTX 480 fln yeni çıkmıştı ama durum yine aynı sayılır :D eğer high-high end bir karta ihtiyacınız varsa HD6870 CF-6850CF-6950-6970-GTX570-580 den birisini alabilirsiniz :)) zaten görüldüğü üzere fiyatlarda 800TL+ :)) (HD6950 600TL civarında ancak GTX 480-570 ayarı bir kart... HD6970 GTX 570 ile GTX 580 arasında bir kart... ama tavsiyem HD6870 CF :))
ram olayına gelince 1GB doğru düzgün hiçbirşeye yetmiyor açık açık söyliyeyim.. kullanılabilir 958MB ram var sistemimde 800-800MB sürekli kullanıllıyor.. (masaüstünde boşta 450-5500MB arası) bi video, oyun yada internet tarayıcı açtığımda 800-900MB i görüyor ki çok sinir bozucu bir durum... en azından 2GB(ofis,internet pc leri için), 4GB de oyun,media ve daha üst sistemler için.. artık ram fiyatları düşüyor. Çünkü ramlerin hızları ve özellikleri artıyor... 250TL e DDR3 4GB 1600MHz CL7 LV ram alabiliyorsunuz...
gelelim anakart konusuna... çok incelenmiyor, çok üstünde durulmuyor ama en önemli parça... Asus olması şart değil... Asus Gigabyte, MSI markalarından birisini güvenle alabilirsiniz özellikle Asus ve Gigabyte :D MSI ında yeni kartları aynı şekilde... önemli olan USB 3.0 desteği (yeni pc alırken USB3.0 şart olmaya başladı :D ) standart olarak PCI-e slotu ama SLI yada CF yapıcaksanız PCI-e slotundan 2 tane veya daha fazla olması.. ve son olarak Sata 3.0 desteği :)) yeni HDD ve SSD ler için çok daha rahat kullanım için şart...
işlemci olarak artık 4çekirdekten aşağısı alınmaz... AMD'nin hem ucuz hemde performanslı x4 leri stoklara girdiği gibi biterken intel'in fanatikleri de intel işlemcilerde aynısını yapmaya çalışıyor ama kendilerini kadırmaya devam etsinler... 200TL e çift çekirdek alıcağıma 4çekirdek alırım daha iyi :)) işlemci ihtiyacı kişiden kişiye değişir.. eğer profesyonel uygulamalar kullanmaycaksanız AMD x4 ve x6 lar yeterde artar :D ama profesyonel uygulamalar kullanıcaksanız i7 960 ve üstü işlemciler fiyatına AMD Opteron'lar var...
son olarak HDD e gelelim... piyasadaki çoğu 250-320GB HDD eski teknoloji ve üretim olduğu için 20-30MB/s gibi düşük hızlarda çalışıyorlar... hem zaten HDD ler oldukça ucuz.. 500GB HDD 80TL, 1TB 100-110TL :)) şimdi 80TL verip 500GB alıcağıma 20-30TL daha verir 1TB alırım.. mantıken öyle değil mi? vatandaki Samsung 1TB 7200Rpm Sata2 32MB cache li 3.5" HDD aslen Samsung Spinpoint F3 HD103SJ oluyor... yani en hızlı 7200Rpm HDD... (biraz abartı olucak ama yeni pc de 4tanesini raid0 olarak kullanıcam :D) ee 110TL e 45MB/s+ yazma hızına sahip 1TB HDD alınabiliyorsa çok söze gerek yok sanırım... HDD olarak Samsung'u tek geçebilirim.. yine Western Digital de tercih edilebilir ama benim öncelikli tercihim Samsung... şimdiki HDD'm Samsung HD161HJ modeli... ve 4yıldır kullanıyorum.. son 4-5ayda hiç olmadığı kadar çok kullanmama rağmen tık yok :D ne ses var ve sorun... hemde ucuz :D Samsung HDD konusunda gerçekten çok başarılı bu aşikar... birde SSD ler var ancak fiyatları nedeniyle çok tutulmadılar... 600TL e 250GB bir SSD alıcağıma 4tane HD103SJ i raid0 yapar aynı yazma-okuma hızlarına ulaşırım hem daha fazla yerim olur hem üstüne USB3.0 destekli AData Nobility NH03 1TB USB3.0 7200Rpm 3.5" harici HDD alıp istediğim gibi de kullanırım :D hem anakartta destekliyorsa saniyede 100-150MB/s gibi oldukça yüksek hızlarda veri aktarabilirim :D (o kadar hızla veriyi aktarmak ne güzel olr :D ben 20MB/s e takılıp kalıyorum :S )
sanırım biraz fazla uzun oldu yine ama olsun :D ee başka bişey kaldımı? diyorum bunları toplasam adam akıllı bi blog yazısı mı yapsam? )