Sizce İnternet Explorer 8 mi Mozilla Firefox 3.5mi

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
Mustafa@PC
03-07-2009, 20:31   |  #26  
Mustafa@PC avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
13,125 mesaj

Benim  oyumda IE8'den yana...

Daha güvenli, Eğer 3. parti toolbar ve eklentiler yoksa ve windows güncel ise daha hızlı...

IE8 neden güvenli :

sendotilyon
03-07-2009, 20:35   |  #27  
sendotilyon avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
475 mesaj

aslında birazda ie bağımlılığıda var ama güvenlik derim ne olursa olsun

Tırtıl
03-07-2009, 20:35   |  #28  
Denetmen
Teşekkür Sayısı: 1
1,579 mesaj

IE8 tabii ki...

Süleyman.
03-07-2009, 20:41   |  #29  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
16,587 mesaj
Alıntı: Kal-El  
Ne hikmetse benim söylediklerimi yine bana doğrultuyorsunuz. Ben en başından beri tekrarlıyorum zaten, kişisel tecrübedir, farklılık gösterir diye. Ben "fact" örneğini, sizin "IE kaba değil, hantal değil" sözünüze kastetmiştim. Yani IE'nin kaba, hantal olmadığı "fact", yani değişmez gerçek değildir. Formel mantık uyarlamasını da yanlış buluyorum. Bizi ilgilendiren burada işin özü. Fanatiklik konusunu formel mantıkla bağlandırıyorsanız, zaten başından da dediğim gibi yanılıyorsunuz. Burada ne fanatiklik söz konusu ne de mantık hatası. Mantığa geçmeden evvel okuduğumuzu anlamaya odaklanmalıyız sanırım.

İşi laf sokmaya getiriyorsanız, yanlış bir tutum içerisindesiniz. Burada kişisel tecrübeler çerçevesinde tartışılıyor. Basit bir karşılaştırma konusunda gereksiz ve yanlış yere mantık hataları aramaya, üslubunuza ne diyeceğimi bilemedim.

Laf sokma gibi bir derdim yok. Ben de zaten ou diyorum. Benim tecrübem "fact" olur bu örnek dahilinde ama sizin tecrübeniz "fact" olamaz. Mantık gereği. Dediğim sadece bu. Bilmem anlatabiliyor muyum? İşte tam da bu sebepten, sizin tecrübeniz, IE hakkında hüküm vermek için geçerli bir tecrübe olamaz. Dolayısıyla, IE hantal, takılıyor derseniz, bu yanlış bir önerme olur. Bu sırf IE için geçerli değil. Diğer bütün şeyler için de geçerli.

Şimdi ben Firefox yavaş, takılıyor desem. Herkes der ki; hayır, gayet hızlı. Ben dersem, hayır yavaş, ben kendi tecrübemden bahsediyorum. Bu yanlış bir muhakeme olur.

Üslup meselesinde nereye takıldınız bilmiyorum. Ama yabancı kelimeleri gereksiz yere kullanmayı sevmiyorum, eğer takıldığınız bu ise.

dark nigt
03-07-2009, 20:55   |  #30  
Yıllanmış Üye
142 mesaj

tabiiki mozilla

Kal-El
03-07-2009, 21:09   |  #31  
Yıllanmış Üye
816 mesaj
Alıntı: Süleyman.  
Laf sokma gibi bir derdim yok. Ben de zaten ou diyorum. Benim tecrübem "fact" olur bu örnek dahilinde ama sizin tecrübeniz "fact" olamaz. Mantık gereği. Dediğim sadece bu. Bilmem anlatabiliyor muyum? İşte tam da bu sebepten, sizin tecrübeniz, IE hakkında hüküm vermek için geçerli bir tecrübe olamaz. Dolayısıyla, IE hantal, takılıyor derseniz, bu yanlış bir önerme olur. Bu sırf IE için geçerli değil. Diğer bütün şeyler için de geçerli.

Şimdi ben Firefox yavaş, takılıyor desem. Herkes der ki; hayır, gayet hızlı. Ben dersem, hayır yavaş, ben kendi tecrübemden bahsediyorum. Bu yanlış bir muhakeme olur.

Üslup meselesinde nereye takıldınız bilmiyorum. Ama yabancı kelimeleri gereksiz yere kullanmayı sevmiyorum, eğer takıldığınız bu ise.
Önermenin yanlışlığının kişiden kişiye değişmesi sebebiyle zaten bu tartışma. Benim önermeme kesin bir dille yanlış derseniz, olay sizin önermenizin kesinkes doğru olduğuna döner. Ki bu da "bana göre sizin önermenizin yanlış olması"yla çelişir. Ortada %100 doğru bir gerçek olmadığı için. Ne benim ne de sizin tecrübeleriniz "fact" olabilir. Çünkü kişiden kişiye değişir. Kötü örnek bütünü temsil edemiyor deniliyorsa neden iyi örnek bütünü temsil ediyor ki? Aslında genel olarak aynı şeylerden bahsediyoruz.

Dilimize ben de en az sizin kadar önem veriyorum buna emin olabilirsiniz. Yabancı kelimeyi anlatımı pekiştirmek için verdim. Çünkü ne yazık ki çoğunluk Türkçe-İngilizce karışımı bir dil kullanıyor ve bazı örnekler İngilizce olarak daha açıklayıcı olabiliyor. Tabii buradan da Türkçe'nin yeterli bir dil olup olmadığı tartışması çıkarılabilir :)

Selçuk İslamoğlu
03-07-2009, 21:15   |  #32  
Selçuk İslamoğlu avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 73
4,133 mesaj

Madem gerçeklerden gidiyoruz buyrun:

Gerçek: Sisteminde bir çok toolbar, malware, programlarla gelen internet eklentileri, PDF okuyucular, Download hızlandırıcıları veya eski tarihli indirme programlarının eklentileri, Sun java gibi her browser açıldığında çalışmaya çalışan, yüz siteden 99'unda kullanılmayan üçünü parti programlar, Research, Windows Live, Google Toolbar gibi eklentiler, Antivirüslerin IE'nin üzerine kurduğu eklentiler ve ActiveX objeleri gibi nesneler yüzünden, eskimiş ve yeni sistemlerle uyumlu olmayan eklentiler, yüzünden, insanlar IE'nin hantal olduğu izlenimine kapılırlar...

Sonuç: Bunlar temizlendiğinde eklentisiz Firefox 3.5'un açılış hızı IE8'in bile değil ancak IE7'ninki kadar olduğu farkına varılır.

Aynı gerçekten yola çıkarsak: Egzosuna patates sıkıştırılmış araba gitmez. Patatesi çıkarırsınız, gider...

Dileyen test edebilir...

Kal-El
03-07-2009, 21:32   |  #33  
Yıllanmış Üye
816 mesaj
Alıntı: Selçuk İslamoğlu  
Madem gerçeklerden gidiyoruz buyrun:

Gerçek: Sisteminde bir çok toolbar, malware, programlarla gelen internet eklentileri, Download hızlandırıcıları veya eski tarihli indirme programlarının eklentileri, Sun java gibi her browser açıldığında çalışmaya çalışan, yüz siteden 99'unda kullanılmayan üçünü parti programlar, Research, Windows Live, Google Toolbar gibi eklentiler, Antivirüslerin IE'nin üzerine kurduğu eklentiler ve ActiveX objeleri gibi nesneler yüzünden, eskimiş ve yeni sistemlerle uyumlu olmayan eklentiler yüzünden, insanlar IE'nin hantal olduğu izlenimine kapılırlar...

Sonuç: Bunlar temizlendiğinde eklentisiz Firefox 3.5'un açılış hızı IE8'in bile değil ancak IE7'ninki kadar olduğu farkına varılır.

Dileyen test edebilir...
En başında sizin de söylediğiniz gibi kişisel kullanıma göre değerlendiriyorduk ve bu değerlendirmede ben tarayıcımı birtakım kolaylaştırıcı eklentilerle kullanıyorum. FF buna imkan verirken IE8 veremiyor. Eklentilerle dolu bir FF eklentili bir IE8'dan çok daha işime yarıyor. Kaldı ki kapalı bir yazılımı ne kadar yönetebiliriz, kişiselleştirebiliriz malumunuz.

Olay sayısal gerçeklere getirildiyse ben de şunları vereyim o zaman:

Ayrıca https://www.chip.com.tr/konu/mozi ... benzetti_13514.html da verildiği gibi Mike Shaver'ın dediğine katılmamak elde değil.

Selçuk İslamoğlu
03-07-2009, 21:36   |  #34  
Selçuk İslamoğlu avatarı
CHIP Online
4,133 mesaj

Ha olay, kapalı açık yazılım mantığındaysa, sormak istediğim, sen Firefox'un kaynak kodunu alıp kendin mi derliyorsun, yoksa direk setup.exe'sini alıp mı kuruyorsun? Yaptın mı hiç mesela bunu?

Eğer kendin derliyorsan sözüm yok... Ama kendin derlemiyorsan, o zaman senin için kapalı bir yazılım o ve özelleştirmeyle açık/kapalı olayının hiç bir ortak yanı yok. Opera da kapalı kaynaktır ve en az Firefox kadar özelleştirilebilir, Webkit (Chrome/Safari) açık kaynaktır ve IE6 kadar özelleştirilemez... Birbiriyle alakası yoktur kısacası dediklerinin... 

Aslında rengin belli de oldu biraz, yani sen "firmaya" gıcık olduğun için böyle diyorsun... Bu tamamen kişisel tercih meselesidir ve program kalitesiyle hiç alakası yoktur...  

Olayı saptırmazsak, durum "senin dinin sana, benim dinim bana" konusunda kalmalıdır...

Kal-El
03-07-2009, 21:45   |  #35  
Yıllanmış Üye
816 mesaj

Ubuntu kullanıyorum. Firefox'ta olmasa da açık kaynak kodlarıyla çalıştığım oluyor kendi çapımda. Kaldı ki bir kullanıcının Firefox'u kendinin derleyip derlememesi açık kaynak faydalarından yararlanmasına engel değil. FF'i kişiselleştirilme kolaylığı bakımından tercih edenler kendi geliştirdikleri veya başkalarının geliştirdikleri eklentilerle tarayıcıya bizzat müdahele edebiliyorlar. IE'de bu var mı? CHIP sitesinde de defalarca verilmiş olan "Tweak"-iyileştirme yöntemleriyle (yine İngilizce kullandım kusura bakmayın) about:config penceresinden de kişi gayet de açık kaynağın güzelliğinden yararlanabiliyor. IE'de bu var mı? Varsa ne derece?

Bu başlıkta daha önce de dile getirdiğim gibi Microsoft'la v.s. bir alıp veremediğim yok. Ne yönden renk vermişim onu da anlamadım, böyle bir kanıya nereden vardınız ki... Öyle olsaydı hiçbir türlü MS yazılımı kullanmazdım ve sizin vardığınız yanlış kanı gibi tamamen anti-MS tutumu takınırdım.

Zaten olay başından beri benim dinim bana senin dinin sana. Kimsenin burada milletin başına dikilip "FF'e geçeceksin anladın mı!!" veya "IE'ye laf ettiğini görmeyeyim bir daha!" dediği de yok. En azından ben böyleyim.

Son Düzenleme: Kal-El ~ 03 Temmuz 2009 21:49
Selçuk İslamoğlu
03-07-2009, 21:49   |  #36  
Selçuk İslamoğlu avatarı
CHIP Online
4,133 mesaj
about:config penceresinden de kişi gayet de açık kaynağın güzelliğinden yararlanabiliyor. IE'de bu var mı? Varsa ne derece?

Bir şey soracağım, about:config bölümün açık kaynak olmasından dolayı mı orada olduğunu sanıyorsun? Sadece buna yanıt vermeni istiyorum... Yani bir programın ayarlarını değiştirebilmek açık kaynaktan dolayı mı var? Evet veya Hayır...

Yanıtın Evet olursa, ben ciddi anlamda şüpheliyim açık kaynağın ne demek olduğunun farkında olduğuna... 

Ayrıca sorunun yanıtına gelince: Evet, IE'nin tüm ayarları about:config'te düzenlediğin config dosyası yerine registry'de saklanır veya istenirse düzenlenir... Dilersen inceleyebilirsin..  

ByPtS
03-07-2009, 21:50   |  #37  
Yeni Üye
25 mesaj

Explorer bana yavaş geliyor :S Mozilla kullanıcısıyım bazen ise opera =)

Kal-El
03-07-2009, 21:54   |  #38  
Yıllanmış Üye
816 mesaj
Alıntı: Selçuk İslamoğlu  

Bir şey soracağım, about:config bölümün açık kaynak olmasından dolayı mı orada olduğunu sanıyorsun? Sadece buna yanıt vermeni istiyorum... Yani bir programın ayarlarını değiştirebilmek açık kaynaktan dolayı mı var? Evet veya Hayır...

Yanıtın Evet olursa, ben ciddi anlamda şüpheliyim açık kaynağın ne demek olduğunun farkında olduğuna...

Ubuntu kullandığımı söyledim. Açık kaynağın ne olduğunun farkındayım. about:config kişiselleştirme kolaylığına verilmiş bir örnekti. Ben tarayıcıma müdahele etmek istiyorsam Kayıt Defterleriyle oynamak yerine bu pencere aracılığıyla yapmayı tercih ederim. Bu yüzden kolay diye söyleniyoruz burada. Olayı çarpıtmanın bir luzumu yok.

Son Düzenleme: Kal-El ~ 03 Temmuz 2009 21:57
loseface
03-07-2009, 21:56   |  #39  
loseface avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,757 mesaj

operayı iki üç gündür kullanıyorum çok memnunum ben de selçuk abi sisteminde 5-6 tane tarayıcı bulunduran birisiyim ama operanın özelikleri ve öğrenilirse kullanması çok pratik e-eyou la ahmetin açtığı konu ar opera ile alakalı incelemenizi tavsiye ederim

Selçuk İslamoğlu
03-07-2009, 21:58   |  #40  
Selçuk İslamoğlu avatarı
CHIP Online
4,133 mesaj
Ubuntu kullandığımı söyledim. Açık kaynağın ne olduğunun farkındayım. about:config kişiselleştirme kolaylığına verilmiş bir örnekti. Olayı çarpıtmanın bir luzumu yok.

Komik yan, nedense birden MS bir şeytandır sözünü söyleyene linkler, açık kaynak geyikleri vs'ne girdik. Konuyu çarpıtmadın mı?

Sonuçta 98'de Slackware'le başladım ve o gün bugündür bilgisayarımda en az 1 Linux dağıtımı kurulu vaziyette. Bana ders vermeye çalışmanın anlamı yok.

Ben diyorum ki, IE kesinlikle hantal değil. Sen diyorsun ki hantal, ben hantallığa neyin yol açtığını söyledim, sen dedin ama Açık kaynak değil... Çarpıtmaya gel.. Haydi bakalım öyle olsun...

Bundan sonra daha hazırlıklı güzel argümanlar beklerim senden...