bu benim aklıma geldi ama şöyle de bir durum var önce ben sana kasayı direk prize tak bakalım yine atacak mı diye birşeylere emin olmak için sormuştum. çünkü genelde priz çoklayıcılardaki basit anahtarlar da sorunlara sebep olur, tam bastığın anda açılırken temassızlık veya başka bir durumdan ark yapma yada kısa devre gibi problemlerle de sigorta attırabilir. bunu anlamak için sadece kasayı fişe takıp dene demiştim. yine atarsa anahtarda problem yoktur. sigorta arızalıdır veya amperi düşüktür. değişirsen sorun çözülür. değişme işi de sigortayı yükseğiyle (çok yüksek olmamak şartıyla tabiki) değişmek iyidir, çünkü sigorta zamanla direnci düşüyor eskiden aynı cihazlarda atmazken bir süre sonra arada bir atmaya başlıyor. aslında "piyasadaki en düşük amperde sigorta" yine bilgisayar kasasında kolay kolay atmaz. ne ki bu yani soba mı :) peki o zaman niye atıyor onuda şöyle açıklayayım psuya elektrik verilirken çoklayıcı prizdeki anahtara bastığın anda psu trafosuna ve kondansatorlere (özellikle kaliteli psulardaki elektrikteki anlık oynamayı dengelemesi için koyulan dev kondansatorlere) ilk giden gerilim anlık bir yüklenme yapar, bu (pfc siz psularda) normaldir ve sigorta eskimiş veya arızalı ise attırabilir. yani ilk andaki aşırı yüklenmeden dolayı atıyor
birde ikinci durum bazen evlerdeki kaçak akım rölesini sigorta sananlar oluyor::))) bu parça tamamen sigortaya benzer ama sigortadan çok farklı çalışır. faz notr, notr toprak veya faz toprak arasinda kaçak olursa atar. ve özellik olarak yangın koruması, hayat koruması için kullanılan farklı çeşitleri var üzerinde yazar 30mA diye bu hayat koruması olarak geçer. mesela elektrik çarpması olduğunda tolerans 30mA üzeri bir güç senin üzerinden geçeceği için devrede oluşan bu kayıbı kaçak akım rölesi faz ve nötr arasında bir eksilme olacağı için anlar ve atar. veya kullanılan cihaz 30 mA üzerinde elektrik kaçırıyor ve bu topraklama ile aktarılıyor bunuda anlayıp atar. yani kısaca herhangi bir nedenle faz ve notr arasında akım farkı oluştugu zaman atar. sigorta ise TEK BİR KABLO üzerine bağlanır ve bağlı olduğu kablo üzerinden mesela sigorta 16 amperlik ise, kablodan 16 amper üzerinde akım çekip kullanan bir cihaz varsa sigorta atar. veya kısa devre olduğunda (kısa devrede en yüksek akım kablodan geçer) sigorta atar. ama kaçak akım rölesi böyle değildir NOTR VE FAZ yani iki kablo ile çalışır bu ikisi arasında akım farkında atar. kısa devre olunca atmaz. çünkü kısa devrede akım farkı olmaz giren ve çıkan akım eşittir. ayrıca son olarak şunu da söyleyeyim, sigorta sizi elektrik çarpmasından korumaz. çünkü insanı öldürecek güçte bir akım sigorta için hiçbirşeydir:)