Bilgisayarınızdan birden fazla bip (BIOS'tan) sesi geliyorsa, pek hayırlı sonuç çıkmayacağını öncelikle bilmelisiniz..Şimdi ayrıntılı olarak açıklamak gerekirse;
Bip sesleri BIOS ( Basic Input / Output System - Temel Giriş / Çıkış Sitemi )'nin her bilgisayar açılışında denetlemek için POST ( Power On Self Test )'u uygulamaya koyar. Bu yazılım BIOS içerisinde birimler arası bir sorun ya da olumsuz durum olup olmadığını denetlemek - test - için vardır. Eğer sistemde bir problem olursa kullanıcıya farklı (uzun - kısa )bip sesleri ile geri döner.
Bilgisayarınızın yalnızca format esnasında bu bip seslerinin geldiğini belirtmişsiniz. Fakat benim anladığım bir nokta var. Sistemde bir problem varsa bu bilgisayarın her açılışında gerçekleşen bir durum olmalıdır. Sorun sizi format atarken yakalamış olabilirde. Sorununuz hala devam ediyor mu ve hangi esnada gerçekleşiyor?
Not: Bazı kasalardan bilgisayarın her açılışında 1 kez bip sesi gelir. Bu bilgisayarınızda bir problem olmadığını ve Windows'un problemsiz bir şekilde başlatılacağını kullanıcıya bildirmek içindir.
Gelelim ki sizin sisteminizdeki gibi çok fazla bip seslerinin anlamına üzgünüm ki;
( Kesin bir şey söylememişsiniz 9-10 kez bip sesi geliyor demişsiniz. Bende her ikisini de açıklıyorum)
9 kez Kısa Bip Sesi Geliyorsa: BIOS ROM Problemi'nden dolayı kaynaklanan bir problemden dolayıdır.
Yani; sisteminizdeki BIOS'un ROM (EEPROM)'da bir hata oluşmuş. İzin verirseniz kendi merak ettiğim soruları size yöneltmek isyorum:
- BIOS'unuzu güncellemeye kalkıştınız mı?
- Anakart üzerinde bir değişiklik yaptınız mı?
- Sisteminiz kaç yıllık?
10 kez Bip Sesi Geliyorsa: CMOS ( Complimentary Metal Oxide Semiconductor ) Okuma / Yazma Hatası veya CMOS'ta gerçekleşen bir problem.
CMOS, BIOS'un Güncellenmesi esnasında yeni verilerin BIOS üzerinde kaydedildiği yere verilen isimdir.
BIOS,Yalnızca ROM özelliğini barındırdığından dolayı bu entegre kullanılmaktadır. (EEPROM ile)
Umarım anlaşılır bir açıklama olmuştur. Probleminizin çözülmesi ümidiyle..
Burak Gündüz