İstenmeyen e-posta sadece PC'lere zarar vermekle ya da sinir bozmakla kalmıyor: İşte yeni marifeti.
Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Spam ... n-zarari_12249.html
Resimlerle: Bilgisayarınıza güvenlik kalkanı kurun!
İlk bakışta "Ne alakası var canım" deyip geçebilirsiniz. Ama antivirüs yazılımcısı McAfee'den yapılan açıklamaya göre posta kutularımızı doldurup canımızı sıkan spam e-postalar aynı zamanda küresel ısınmadan da sorumlu.
McAfee'nin özel bir danışmanlık şirketine hazırlattığı rapora göre her yıl gönderilen 62 trilyon spam e-posta, 33 milyar kilovat saat elektrik tüketimine sebep oluyor. Bu da 2,5 milyon evin yıllık elektrik tüketimine ve 3,1 milyon arabanın tükettiği 9 milyar litre akaryakıtın enerjisine eşit.
Rakamlar oldukça kötü gözüküyor. Peki, bütün bunların anlamı ne? Raporun eksikliği ise burada ortaya çıkıyor. McAfee yapılan araştırmada bir kişisel bilgisayarın ve sunucunun normal koşullar altında ne kadar enerji tükettiğini belirtmemiş. Ayrıca spam e-postalar olmasa bu bilgisayarların hangi işlerde kullanılacağı ve bu durumdaki olası tüketimleri de belirsiz. Örneğin spam e-posta filtrelemeyin bir bilgisayarın çok ağır bilimsel işlemlerde kullanılması ve çok daha fazla karbondioksit oluşumuna sebep olması da mümkün. Bu yüzden bu veriler olmaksızın raporda belirtilen değerlerin ne kadar anlamlı olduğuna karar vermek oldukça zor.
Aslında McAfee'nin bu raporla ortaya koymak istediği antivirüs yazılım firmalarının büyük düşmanı haline gelen spam e-postaların insanların canını sıkmasının yanında - ortaya koydukları değerler bir parça temelsiz olsa da - doğaya da zarar verebildiklerinin ortaya konulması. Raporun ortaya koyduğu temel sonuç ise değişmez bir gerçek: Spam e-posta zararlıdır ve bunu kişisel bilgisayarınızda çözmeye uğraşmak yerine kaynağında veya ağ geçitlerinde çözmek çok daha etkin bir yöntemdir.
Tüm konu: Spam e-postaların hiç bilinmeyen zararı...
Resimlerle: Bilgisayarınıza güvenlik kalkanı kurun!
Kaynak: www.chip.com.tr
Tartışıyoruz: Spam e-posta: Posta kutumuzun zararlısı. Peki, gerçek doğaya da zararlı mı?