SSD ile bilgisayarınızı şahlandırın!

CHIP Online
09-07-2014, 01:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Yavaş sabit diskleri terk edip SSD'ye geçmeyi düşünüyorsanız, bilmeniz gereken her şey burada!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/ss ... landirin_48037.html

İşletim sistemini geleneksel sabit disk (HDD) üzerine kuran kullanıcılar, bir nebze de olsa performans artışı sağlayabilmek için ince ayarlar yapmaya uzun süre harcarlar. Fakat yine de yapılan tüm değişiklikler bile bir Katı Hal Sürücüsü'nün (SSD) getireceği farkın küçük bir kısmı olabilir. Eğer sisteminizde darboğaz yaratacak kadar eski ya da yavaş bir başka donanım yoksa SSD ile bilgisayarınız şahlanacaktır.


Bağlantı ve Ayarlar


SSD'den de en yüksek performansı alabilmek için Windows'unuzu doğru şekilde kurmalısınız, BIOS ayarlarını düzenlemeli ve bağlantıları doğru şekilde kurmalısınız. Ancak bu sayede sistemin okuma/yazma hızı, diskinizin üzerinde yazan değerlere ulaşabilir ve farkın keyfini sürebilirsiniz. Peki bu fark gerçekten de abartıldığı kadar fazla mı? Evet, kesinlikle... Düzgün ayarlanmış bir Samsung SSD 840 serisi katı hal sürücüsü yaptığımız testlerde hem okuma hem de yazmada 500 MB/s sınırını aştı. Eski SATA sürümü kullanan bir HDD ise ancak yazmada 250 MB/s, okumada ise 156 MB/s değerlerine ulaşabildi.


BIOS üzerinde yanlış ayarlanmış bir SATA kontrolcüsü yüzde 15'e yakın performans kaybına sebep olabilirken düzgün ayarlanmamış bir Windows da SSD'nizin gerçek performansını sergilemesini engelleyebilir. Mevcut Windows'unuzu SSD'ye taşırken ya da yeni kurulum yaparken dikkat etmeniz gereken noktaları ve ipuçlarını da sizin için derledik.


Sağlam ve dayanıklı


Hız elbette önemli fakat verilerin güvenle saklanması pek çok kullanıcı için ilk sırada yer alıyor. Katı hal sürücülerinde belleklerin belirli sayıda yazma ömrüne sahip olması pek çok kullanıcıyı endişelendiriyor. Vereceğimiz ipuçları sayesinde Windows'unuza ince ayar yaparak SSD'nizi klasik bir sabit disk kadar uzun ömürlü yapabilirsiniz.


Tüm Konu: SSD ile bilgisayarınızı şahlandırın!

Kaynak: www.chip.com.tr