Ben ssd ve hdd yi birarada kullanacağım ve sistemi ssd ye kuracağım ve depolama olarakta hddkullanacağım şimdi 1:internettenindirmeleri hddye yönlendireceğim indirilen dosya direk hddyemi indirilecekyoksa sonuçta işletim sistemi ssdde olduğundan dolayı önce ssdye indirecekardından hddyemi aktaracak?
2: hddye bir şeyatmadığım olsa dahi hdd çalışmaya hep devam edecekmi yani hddninsesini duyacakmıyım? çalışmamaktan kastım işletim sistemim ssd olduğunda hddboşta durmuş olacak ve o sadece ona veri atmak istediğimde mi çalışacak yoksahep sanki işletim sistemi ondaymış gibi çalışmaya devam mı edecek? SevgilerSaygılar
Ssd sorusu
Bilgisayarı açtığın andan itibaren bütün donanım HDD'ler dahil çalışmaya başlar
Çalışmazsa nasıl algılayacak onu ?
Bilgisayar dediğin bir bütündür....
teşekkürler peki 1.soru için ne dersiniz?
teşekkürler peki 1.soru için ne dersiniz?İnternetten veri indirmeye başladığında bir yandan inerken diğer yandan hdd'ye yazılır..
Şöylede yapabilirsin misal 3 disk mevcut bilgisayarında 3 bölüm
1.Bölümde işletim sistemi yüklü
Diğer ikisini depo olarak kullanıyorsun download işlemini gerçekleştireceğin tarayıcı veya programın ayarlar kısmından indirileceği yeri depo olarak kullandığın disk bölümünü secersen bu sefer işletim sisteminin olduğu diske indirmez onu..
Senin ayarladığın diske yazar veriyi...,
Diyeceklerim bu kadar kolay gelsin
Bir ricam var soru sorarken lütfen kelimeleri birleştirmeyiniz bu sefer biz anlayamıyoruz ne demek istediğinizi
Saygılar...Son Düzenleme: Kapalı Hesap (210693) ~ 28 Şubat 2012 16:30
yani hdd ye yazarken ssd kullanılmaz olur değilmi? çünkü işletim sistemim ssdye yüklü ana benmim indirdiğim dosyalar hdd de
yani hdd ye yazarken ssd kullanılmaz olur değilmi? çünkü işletim sistemim ssdye yüklü ana benmim indirdiğim dosyalar hddKullanılır başka diskede yazsan işletim sistemin SSD diskte kurulu olacak SSD çalışmazsa bilgisayar açılmaz..Son Düzenleme: Kapalı Hesap (210693) ~ 28 Şubat 2012 16:33
hayır o anlamda sormadım yani birşey indireceğim ve indirme yeri olarakta hdd ayarladım direk hddyemi kaydedilir yoksa ssd üzerinde hddyemi gider yani ssd bu işlemde olurmu?
Arkadaş benim ssd diskler hakkında tek bildiğim kendim takıp denedim bir akrabam satın aldı 300 gb'lık 650 tl ödedi taktık 1 gb lık dosyayı 4 saniyede yazdı disk..
saniyede 480 mb'a kadar yazabiliyor...
Satış elemanına inanmadım ellerimle taktım yerine ve denedim
Bu özelliğinden adım gibi eminim
SSD’ye terfi etmek için 10 nedenSSD’nin mekanik sabit diskler karşısındaki üstünlüklerini duyduktan sonra terfi için kolları sıvayabilirsiniz.
GEÇTİĞİMİZ birkaç yıla bakıldığında SSD (Solid State Disk) teknolojisi vitrinleri süslemenin ötesine pek geçemedi. Fakat 2008’le birlikte fiyatlar biraz olsun “alınabilir” seviyelere inmeye başladı. Elbette depolama kapasitesi açısından sabit disklerin halen belirgin bir üstünlüğü var; ancak SSD’ler de söz konusu fiyat karşılığında oldukça çarpıcı özellikler sunuyorlar. Önümüzdeki yıllarda fiyatların daha da düşeceğini ve birçok kullanıcının SSD’ye terfi edeceğini umuyoruz. Hatta geçtiğimiz yıl birkaç üretici, dizüstü bilgisayarlarında SSD alternatifini de seçenekler arasına dahil etmişti. Şimdi SSD teknolojisinin avantajlarına bir bakalım.
1. Sabit diskler mekanik bileşenler içerir. SSD’ler ise hareket eden bir parça içermez. Mobil cihazlarda kullanılabilmek adına sabit disklerde boyutlar 3.5 inçten 2.5 ince, hatta 1.8 ince kadar indirilebilir. Müzik çalarlardaysa 1 inç boyuta ulaşmış sabit disklerle karşılaşabilmek mümkündür. Sabit disklerde boyut azaldıkça hassaslık artar. SSD’lerde ise boyutla hassasiyet arasında bir orantı yoktur; SSD’ler her koşulda daha sağlamdır.
2. Sabit diskler dikey kayıt teknolojisinin günden güne geliştirilmesiyle sürekli olarak daha yüksek kapasitelerle kullanıcıların karşısına geliyor. Günümüzde SSD’lerin aynı hacimdeki sabit disklere göre bariz bir kapasite avantajı var. Yeni dedikodulara göre farkın önümüzdeki günlerde yine SSD lehine olması bekleniyor.
3. Sabit disklerin mekanik bileşenlere sahip olduğundan daha önce de bahsetmiştik. Modeline göre 4200, 5400 ya da 7200 devirle dönen disklerin 10.000 ve 15.000 devirli uç modelleri de var. Dönüş hızı ve plaka sayısının fazlalığına göre sıcaklık yer yer 60 dereceye kadar ulaşabiliyor. SSD’lerse düşük gerilim ihtiyaçları ve mekanik aksam içermemeleri nedeniyle neredeyse hiç ısınmazlar.
4. Masaüstü bilgisayarlarda tercih edilen 3.5 inçlik sabit diskler bugün 700 gram ağırlığa ulaşabilmekte. Dizüstü bilgisayarlarda tercih edilen 2.5 inç yapısındaki disklerse 100 ile 120 gram arasında değişen ağırlıklara sahipler. Aynı boyutlardaki bir SSD, benzer kapasiteler sunmasına karşın neredeyse üçte bir ağırlığa sahiptir.
5. Dizüstü bilgisayar sabit diskleri uyuma sırasında oldukça düşük enerji tüketirler. Söz konusu değerler bir SSD’nin tam verimle kullanılırken ihtiyaç duyduğu enerjiyle birbirine yakındır. Dizüstü bilgisayar diskleri özellikle okuma/yazma ve rastgele arama yaparken ciddi anlamda enerji tüketir. Dolayısıyla dizüstü bilgisayarlarda SSD tercih etmek batarya ile çalışma süresini de olumlu etkiler.
6. Sabit disklerin motorları diske enerji gelmesiyle birlikte gürültü üretmeye başlar. Tabii gürültünün asıl kaynağı sadece motor değildir. Okuma ve yazma işlemleri sırasında kafa disk yüzeyi üzerinde hareket eder ve çeşitli temaslarda bulunur. Halk arasında “tıkır tıkır” olarak adlandırılan mekanik sabit disk seslerine SSD’lerde rastlanmaz.
7. SSD’ler sabit disklere oranla kat kat daha performanslıdır. Günümüzde standart bir masaüstü bilgisayar diski saniyede 90 MB, dizüstü bilgisayar diski ise 50 MB okuma seviyesine ulaşabilmektedir. Standart bir SSD’de ise okuma hızı saniyede 140-150 MB seviyesindedir. Söz konusu değere masaüstü bilgisayar disklerinden üç tanesinin RAID 0 performansıyla anca ulaşılabilir.
8. Üretici firmalar sabit disklerine genelde 2 ile 5 yıl arasında değişen garanti sağlarlar. Bazı SSD’lerde bu süre “ömür boyu”dur. Nedeniyse firmaların SSD teknolojisine olan güveninden kaynaklanıyor. Sisteminizde elektriksel bir aksaklık olmadığı sürece SSD’lerin bozulması mümkün değildir. Sabit disklerse elektriğe ve çalışırken sarsılmaya karşı oldukça hassaslardır.
9. Dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarda IDE arabirimi artık çağdışı kaldı. Her iki platform için de sabit diskler artık SATA olarak üretiliyor. Yine de IDE olarak tek tük bazı alternatiflerle karşılaşabilmek mümkün. SSD’lerde tüm modellerde –özel olan birkaç alternatif dışında- bağlantı seçeneği SATA. Kimi modellerde SATA’nın yanı sıra USB 2.0 bağlantısını görebilmek de mümkün oluyor.
10. Boyutlarında istenildiği gibi oynanma yapılabilen SSD’ler dizüstü bilgisayarlarda yer alan Express Card gibi arabirimlere ya da masaüstü bilgisayar anakartlarındaki PCI Express yuvalarına uygun tipte üretilebiliyorlar. SSD teknolojinin tek dezavantajı biraz yüksek olan fiyatı. İçerisinde bulunduğumuz yıl fiyatların çok daha makul seviyeye geleceğini umuyoruz.
Alıntıdır; pcnet
Merak edenlere
Bir SSD sorusu da benden. Forumlarda okuyorum da, gerçekten hem çok merak ettim hem de almayı düşünüyorum.1- ssd işlemci gibi çalışmaz, sadece okuma yazma hızları hddlere göre yüksek hızda olduğu için programların açılma süreleri hızlanır. yani yaptığın işlemler diske daha hzlı yazılacağı için performans artışı hissedersin tabiki ama işlemci yetmediği durumda ssd yardım edecek diye birşey yok1. 4 çekirdek AMD işlemciye sahibim. İşlemcimin gücünün yetmediği zamanlar, SSD bunun üstesinden gelebilir mi? Bir yerde okumuştum, basit bir Intel işlemci ve i7 işlemcili iki bilgisayarı karşılaştırmış birisi. İşlemcisi i7 olan bilgisayarda, HDD, diğerindeyse SSD takılı. Performansın/hızın basit bir Intel işlemciye sahip olan makinede daha fazla olduğunu söylüyordu. Sizce bu doğru mudur?
2. Makinemde takılı 500 GB HDD var, şartlara uygun bir SSD alsam; ikisini doğal olarak aynı anda kullanmam gerekecek. Yine bunu da okuyorum; SSD'yi sistem, HDD'yi ise depolama görevinde kullanmaktan bahsediyor herkes. Bunu yapmak için Biostan slave or master olaylarına mı girmem lazım? Yoksa donanımı tak, "Windows kurarken Windows'un nereye yükleneyeceği mevzusundan SSD olan diski seç" olaylarına mı girmem lazım? Yani özet bir biçimde SSD ile HDD'yi aynı anda kullanmam için ne yapmam gerekir?
3. Kullanan arkadaşlar var ise; SSD'den memnun kaldılar mı, kalmadılar mı bir yazarlarsa çok sevinirim.
Sorularıma cevap veren/verecek arkadaşlara teşekkür ediyorum. Konuyu açan arkadaştan da özür diliyorum, hazır yeriyken aradan çıkarayım şu soruları dedim.) Kolay gelsin, iyi günler.
2- ssd de sonuçta bir disktir ve slave master diye bir ayarı yoktur. en azından ben kullandığım ocs ssdde böyle bir şey görmedim. sata bağlantı yapıyorsun zaten pc direk görür onu disk olarak. ama ssdnin nimetlerinden faydalanmak istiyorsan biostan ahci modunu seçip kurulumu öyle yapman lazım. ben 120 gb ocz agility3 (525/500) disk alıp sistemi ona kurdum. kullandığım programlar gayet seri çalışır hale geldi. zaten günümüzde pc leri frenleyen aygıtların başında mekanik hdd ler gelir. okuma yazma hızlarıyla bugünün teknolojisine yetişemiyorlar. ssd ler bu konuda imdada yetişti denilebilir. özellikle video çeviri (render), yada photoshop tarzı uygulamarda ssdnin farkını gerçekten hissedebiliyorsun.
1.nin cevabı indirmelerde kullandığın programa göre değişir
kimi programlar c'deki geçici dizini kullanır işi bitince asıl hedefe atar kimileri doğrudan indirilmesini istediğin yere indirir
2.nin cevabıysa harddisk bir süre kullanılmazsa windows onu uyku moduna alır bu sürede daha yavaş ve daha sesssiz çalışır ayrıca daha az enerji tüketir
bunu "windows gelişmiş güç ayarları" diye aratırsan bulabilirsin diye düşünüyorum orda kullanılmama zaman aşımını ayarlayabilirsin