Bugün yere düşen bir kasadan çıkarılan bir ve sürtme sesi gelen bir HDD'nin hasar boyutuna bebaber bakacağız.
Ben bunun neden kaynaklandığını ve hasarın boyutunu az çok tahmin ettiğimden bu HDD'yi sizlere hasarı göstermek için söktüm ve daha sonra da bu HDD'yi topladım
Burada hem hasara hemde bir HDD nasıl toplanır resimlerle bakalım
Sökülmüş harrdiskin tüm parçaları
HDD ana blok dökümü (parmağımla gösterdiğim ve plakanın altında kalan disk okuma kafası)
Harddisk'in elektronik board'u (kartı)
HDD ana bloğun dışta kalan arka kısmı ve HDD motor boşluğu
HDD motoru 5400rpm ön ve arka (board irtibat pinleri görülüyor)
Şimdi ana parçamıza motoru monte edelim
Şimdi sıra HDD kartını monte etmeye geldi
kart bloğun şekline göre ve sağ tarafta kalan pinlere dikkat edilerek oturtulup vidalanmalıdır
Şimdi harrdiski ters çevirip okuma kafasının üzerine plaka montajı yapacağız
Okuma kafasını sökmek gerekirse resimde görünen vidayı sökülerek bu yapılabilir
HDD'de elektrik yokken okuma kafasının kilitlenmesini sağlayan tırnak (tornavida ile gösterilmiş)ve okuma kafası (parmağımın altında)
Şimdi ise sıra plakayı monte etmeye geldi ancak monte etmeden önce okuma kafasının okuduğu altta kalan ve sürtme ile hasar görmüş plakayı ve hasarını görelim
ortada ki motor boşluğunun dışında kalan iki halka gözünüze çarpıyordur
normalde bu plakanın bırakın çizilmesi.üzerinde parmak izi bile olmaması,evinizdeki aynadan daha yansıtıcı olması gerekiyor
Harddiskinizden ses geliyorsa içeride böyle bir hasar oluşuyor olabilir ve yakında veri kaybı tehlikesi ile karşı karşıya kalabilirsiniz
Söktüğümüzde zaten hasarlı olan ve çalışmakta zorlanan plaka bu ve bunu monte ederken çok dikkat etmiyorum çünkü bu zaten takılsa da çalışmayacak.Bu hdd için aynı marka model bir HDD'nin 40 gb'lık plakası bekleniyor parça gelince daha teknik bir ortamda gayet hassas biçimde montaj yapılacak
Şimdi plaka tutacağı ile HDD plakası motora sabitlenecek
Bu sabitleme işlemi esnasında motor ile tutacak üzerindeki noktalara ve tutacağın ters olmamasına dikkat ediyorum.
ve en son olarak kapağı kapatıyorum.
Bir HDD sökerken söktüğünüz vidaların yerini unutmuyor ve vidaları birbirine karıştırmıyoruz.Bütün vidalar birbirinin aynı gibi görünüyor ama hepsinin arasında nano farklar var.Takarken kolaylık olması açısından bu önemli
Ve Harddiskin kapanmış hali
Ve
Harddiskimizi ister internal ister external olarak bilgisayara bağlıyoruz
Şu an sürtme sesi ve HDD sürücü yükleme problemi var haliyle bu çok normal ama bu daha önce söylediğimiz gibi plakanın HDD'nin düşme etkisi ile çok hafif yamulmasından ve biryere sürtmesinden kaynaklanıyor.
Harddiskler çok hızlı dönerler bu yüzden plakanın 3-5 dakika biryere sürtmesi bu gibi hasarın oluşmasına sebep olur
Bu gibi bir sürtme sesi duyuyorsanız sebebini anlamak için Harddiskinizi çalıştırmayın,sallamayın hemen bilgisayarı kapatın.
Garantisi varsa garantiye yoksa bu işleri yapan bir teknik servise götürün
Ayrıca son bir bilgi her HDD bu kadar rahat sökülmez.Hava basıncı ile kapatılmış olanlar vardır.Vidaları söksenizde kapağı bloktan ayırmak bu kadar kolay olmayabilir.
Birden çok plakalı ve okuma kafalı olanlarının sökülüp takılması daha zordur.
Bu döküman umarım hiç HDD sökmemiş veya içini görmemiş olanlar için ön bilgi olur.
Zaten bu dökümanı hem hasarı hemde HDD parçalarının montatajını göstermek için hazırladım.
Yoksa hasarımız aynen devam ediyor.(Aynı parça bulunur ise yapılacak)
HARDDİSKLERİN HAVASIZ ORTAMDA VEYA KÜVEZDE AÇILIP KAPANMASI ELBETTE TERCİH SEBEBEDİR ÇÜNKÜ TOZ ZERRECİKLERİNİN PLAKAYA ULAŞMAMASI GEREKLİDİR.
PLAKA ÜZERİNDE KALAN TOZ ZERRECİKLERİ OKUMA KAFASI İLE PLAKA ARASINDA YANARAK BAD SECTOR OLUŞUMUNA SEBEP OLUR
Harddisklerde genelde bu tip arızalar plakaları sağlam,bad sector olmayan fakat elektronik kartları bozuk olan HDD'lerin içi açılmadan üzerine sağlam kartlar takılmak suretiyle giderilir.Böylece HDD plakasını tehlikeye atmadan ve içi açılmadan sorun gidermiş olunur.Ancak bunun içinde birebir aynı marka ve model HDD parçası lazımdır.
Yani bizim elimizdeki sağlam kart kartı bozuk bir HDD'ye ilaç olabilir.Zaten parça bulunursa bizimkinin kartı diğerine takılmak suretiyle sorun giderilecektir.