Jobs mu?Gates mi?
The Tipping Point ve Outliers romanlarının yazarı Malcolm Gladwell'in Toronto Halk Kütüphanesinde verdiği bir demeç tartışmalara neden oldu.Yazar, hayır işleri yürüten Bill Gates'in 50 yıl sonra bile adından söz ettireceğini,Microsoft'un ise unutulup gideceğini düşünüyor.
Benim düşünceme göre Gladwell tam olarak burada yanılıyor.Sanırım beyin sisteminde bir arıza böyle bir değerlendirme yapmasına yol açtı.Günümüzde ya da gelecekte Microsoft ve Apple'ın bataklığa saplanabileceklerine dair bir gösterge bulunmuyor.
Nothing is impossible ama Microsoft hayatta kalan ender teknoloji firmalarından biridir.Ayrıca IBM modeline göre yapılanmıştı.Her halde Gladwell o zaman da IBM için aynı şeyleri söylerdi.
Eğer Bill Gates 50 yıl sonra hatırlanacaksa bunun nedeni geri çekilmemesi ve mücadele etmesidir.1984 yılında Newsweek ilan sayfasında üç isim vardı.Bunlar Bill Gates,Mitch Kapor ve Fred Gibbonstu.O zamanlar Software Publishing Company'nin başarılı kurucusu Gibbons diğer ikisinden daha başarılıydı.Arkasından zamanının yazılım sektöründe lider Lotus Development'in kurucusu Kapor geliyordu.Microsoft bunların yanında cüce kalıyordu.
Ne oldu?Sonraki 20 yıl hep Gates'in adı duyuldu.Gibbons felç geçirip sektöre veda etmek zorunda kaldı.Kaplor şirketini IBM'ye satarak oyun dışında kaldı.Kazanan Gates oldu.Bu hegomanyayı bitirme girişimleri olduysada başarısızlıkla sonuçlandı.Yaşlanan Gates Microsoft'ta ki görevini bırakıp dünyanın en büyük hayırsever organizasyonunu oluşturdu.Bu adam gerçekten inanılmaz.
Peki Steve Jobs unutulacak mı?Apple fanboyları adama neredeyse tapıyorlardı.Bence 50 yıl daha geçmesi lazım.
Ben onu zamanının en iyi işadamı olan Al Sloan'a benzetiyorum.Onu kim hatırlıyor?Pe ki ya otomobil de öncü William Durant'ı?Bence wikipedia'da ufak bir göz atın.Zamanının ilginç karakterlerinden biriydi.
50 yıl içinde ve sonrasında kullanacağımız cihazlar Gates'ten çok Jobs'tan esinlenecek...