Tek diskte 2.000 film: Depolamada 5. boyut

CHIP Online
22-05-2009, 11:45   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

DVD boyutunda bir diske dünyaları sığdırmak: Kemerlerinizi bağlayın, depolamada 5. boyuta geçiyoruz!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Tek- ... 5.-boyut_12914.html

Resimlerle: Kasetten USB'ye depolama birimleri...

Avustralya Swinburne Üniversitesindeki bir grup bilim adamı Samsung'la ortak yaptıkları bir çalışmada bir DVD boyutundaki diske 1,6 Terabayt sığdırmayı başardı.

Standart DVD teknolojisi diskleri sadece üç boyutuyla (derinlik #8211; ikinci katman) kullanıyor. Yeni geliştirilen bu sistem ise ışığın farklı renklerini ve polarizasyonunu da kullanarak beş farklı boyutta bilgi depolanmasını sağlıyor.

Ekibin başındaki Profesör Min Gu amaçlarının disk boyutunu değiştirmeden, sadece nanoteknoloji kullanarak depolama kapasitelerinin nasıl artabileceğini göstermek istediklerini söylüyor. Şu anda 1,6 Terabayt sığdırabildikleri disklerin teknik geliştirildiğinde 10 Terabayta kadar veri alabileceğini de ekliyor. Bu 400 Blu-ray diskin kapasitesine eşit. Bu kadar alana 2.000 DVD kalitesinde film sığdırabilirsiniz!

Disklerde kullanılan altın nano çubuklar, şekillerine göre farklı ışık frekanslarında tepki verebiliyorlar. Ayrıca okumada kullanılan ışığın polarizasyonuna göre sadece belirli bir grup nano parçacık tepki veriyor. Yani polarizasyonu değiştirdiğinizde sanki hiç yazılmamış bir disk gibi tekrar veri yükleyebiliyorsunuz. Günümüzde DVD'ler sadece belirli bir frekanstaki lazer ışınımını kullanıyorlar.

Belki daha uzunca bir süre bu diskleri evlerimizde göremeyeceğiz. Ama daha yakın gelecekte çok daha fazla depolama alanı gerektiren tıp veya yüksek şifrelemenin kullanıldığı askeri alanlarda kullanılmaya başlayabilir. Daha yazma hızının düşük olması gibi teknik sorunları olsa da bunun da gelecekte çözüleceğini söyleyebiliriz. CD'lerin de zamanında oldukça yavaş yazılabildiğini hatırlayın....

Tüm konu: Tek diskte 2.000 film: Depolamada 5. boyut

Resimlerle: Kasetten USB'ye depolama birimleri...

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Optik depolamanın bir gün sonu gelir mi?

PcMaKeR
22-05-2009, 12:44   |  #2  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj

Böyle giderse gelmez!
Sabah gazete okurken Habertürk yazıyordu 60 bin filmi diye haberde ise 2000 denmiş. Herşey aynı fakat film sayısı 2000 denmiş :D ilginç

5 yıla kadar çıkacakmış falan öyle bahsediyordu gazetede.

_cypher_
22-05-2009, 13:40   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,389 mesaj

gelmez...

ayrıca biz bunları evde göremeyiz içinde altın war mumkun deil :D:D

PcMaKeR
22-05-2009, 15:06   |  #4  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj
_cypher_
gelmez...

ayrıca biz bunları evde göremeyiz içinde altın war mumkun deil :D:

kullandığın işlemcide de altın var :D

Mustafa Akın
22-05-2009, 22:11   |  #5  
Mustafa Akın avatarı
Yıllanmış Üye
3,236 mesaj

Çizilmenin önüne geçsinler yeter bence, sona ermesi için hiç bir sebep yok!

_cypher_
25-05-2009, 03:26   |  #6  
Yıllanmış Üye
1,389 mesaj
PcMaKeR
kullandığın işlemcide de altın var :
olsun biz yinede evde zor görürüzDil çıkarıyorAğzı kulaklarına varıyor

Ahmet Ertuğrul
25-05-2009, 19:17   |  #7  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
3,651 mesaj

Ya şu devasa boyutlu disklere bir türlü akıl erdiremiyorum. Hadi diyelim bunları yapabilmek ucuzladı, satış fiyatı da ucuzladı. Ben de bi tane aldım. İçine 2000 tane film yükledim. Sonra çizildi ya da yere düştü, bozuldu. O zaman n'olcak? Gitti 2000 film. Normal dvd olsa en fazla 1 filmim gitmiş olacaktı.

turatbek_aytmatov
29-10-2010, 00:24   |  #8  
Taze Üye
19 mesaj

Ahmet ertuğrul Bey o zaman aynı dvdnin 2 kopyasını alırsınız.:) 
Bence optik depolama devasa boyutlara ulaştıkça yedekleme anlamsız optik metalara. Yerine harici yada dahili hdd alırım.Hatta iki tane alırım birisi bozulursa hddnin diye diğerine yedeklerim ki öyle yapıyorum. 2 tb + 1.5 tb hdd kullanıyorum.Daha ucuza geliyor.