kendi bilgisayarımda deneyerekten şunu söylemeliyim ki bu "test drive unlimited" şu konularda çok iyi olduğunu düşünüyorum ancak bir o kadar konuda ise çok kötü yorumlarda bulunmak zorundayım.
Oyunda araba, yaşantı, şöför, gayri menkul gibi işlenmemiş yani çeşitli oyunlardan birleştirilme özellikler eklenmesi oyunu bayağı bir eğlenceli kılmış. Mesela;
a)Gta da ki gibi elbise değiştirmek, gayri menkul almak, satmak, araç almak satmak
b)Yeni bir durumsa araba yarışlarında oto kiralanmıyordu bu oyunda o da mevcut
c)Her aracın ayrı bir galerisinin bulunması ve midnight club serisindeki gibi motorsikletlerde mevcut
d)Günlük hayatta kullanılan en ünlü ile orta seviye spor arabalar bile dahil edilmiş (motorsikletlerde)
e)Trafiğin gerçek işleyişi, polis kovalaması (yakalarsa ücret ödemek zorunda kalmak gibi)
f)Arada gerçekçi şöför videoları (mesela garajdan çıkarken,oto ev alırken, polise yakalınca)
g)Oyunda otostopçuları götürmek, yük götürmek, birisinin özel aracını götürmek gibi eğlenceli kısımların bu oyunda işlenmiş.
h)Oyunun HD gaming 'i destek vermesi
i)Gta serisinde olduğu gibi istediğiniz mp3 ü oyun sırasında radyo olarak dinleyebilmek
j)Oyundaki arabalar gerçekteki boyut ver hızda kendi özelliklerine bayağı yakın durumdalar. Araba ile ilgili ("leb" demeden Çorumla ilgile ne varsa söylemek deyimindeki gibi) bütün bilgilere ulaşabiliyoruz.(Herhalde spor araba alırsam oyundan sürerek beğeneceğim)
k)GPS li araçların zevkini çıkartabiliyorsunuz. (Mesafeyi, gideceğiniz yolu tam ve trafiğe uygun olarak gösteren, sesli olarakta sağa sola döneceğinizi, ortalama ne kadar zamanda gideceğinizi söyleyebiliyor.)
l)Oyunda hasar motoruda oldukça iyi ancak kendi aracınızda yok ne yazıkki yani bir araca vurdunuz sadece vurduğunuz araç hasar alıyor.
m)Sims 2 deki gibi neredeyse kendinizi bilgisayara dökebilecek kadar iyi yüzün şeklini ayarlayabiliyorsunuz.
n)Güzel kamera ve görüntüler
... gibi olumlu görüşlerim var. Amaaaaaaaaaaaaaa:
Oyunda şu durumlar oyunda büyük noksanlık yaratmış!
a)Grafik gücü orta ve altı olan bilgisayar sahipleri oyunu gönül rahatlığıyla oynayamayacak çünkü VIDEO AYARLARINDA "ADVANCE" AYARLAR MEVCUT DEĞİL! Bu nedenle oyun 32 bitlik yüksek renkten aşağı inmiyor. Sonra 640x480 çözünürlükte "LOW" kalitede "HD-R" kapalı olsa bile ekranı çok zorlayan özellikler; shader 2.x ,vertex, visual treatment, shadows, mip mapping, reflections, draw distance...ve buna benzer ayarlar neredeyse sonuna kadar açık! yani yine kaliteden noksan vermemeye çalışmışlar! Yani GRAFİK GÜZEL DESİNLER DİYE ÇOĞU İNSAN OYNAYAMAYACAK! Efsanenin böyle bir kusurla geri dönmesi beni çok üzdü! (Bu kadar özellik ve güzellik varken şurada video ayarlarında 4 düğme daha eklememişler :-((( )
b)Sonrasında oyunun fonksiyonu çok olduğu için düğme sayısıda çok (En çoğu Multiplayer <hem offline-hem online> fonksiyonlar için) bir düğme ayarlayacaksınız 5 menüden oluşan kısım var. Mesela ben vitesi A ya ayarlayacağım. Gidiyorum options/controller e orada hangi menüde olduğunu bulacam sonra A ya basacam eğer bir eşlenme varsa önce öteki eşleneni bulmam gerekecek onuda değiştirecem sonra geri gelecem vites yükseltme tuşu için A ya ondan sonra ayarlanmış olacak.(Her eşleşmede en baştan)
c)Oyunda araçlar için görsel modifiye yok. (Test driver serisinin hiçbirinde yok gerçekte, ama olsaydı zannımca nfs'nin pabucu dama atılırdı)
d)Oyunda ses menüsü biraz abartılmış.
e)Oyunda yayalar (yol kenarındaki insanlar) yok
f)Yarışa başlarken rakip arabalar nfs lerdeki gibi sıraya girmiyorda birden çizgide ortaya çıkıyorlar.
g)oyun biraz ağır olduğundan düşük güçteki makinalar için soğutma sistemine biraz dikkat edin eğer kötü ise bilgili biriyle makinenizin fan sistemine bir el atın. (Yanarsa karışmam! Ben bir arkadaşımın evine yükleyeyim dedim. A şıkkındaki durum ve G şıkkındaki durum [15 dk içinde] makinenin sıcağı bütün masayı etkilemeye başladı... Gerisini anlayın işte zorla kurtardık :D ...)
h)Çoğu donanım bu oyunda cinslik çıkartıyor. Yani açmamakta oyunu desteklememekte. Mesela:
ATI Radeon 7200
ATI Radeon 7500
ATI Radeon 8500
ATI Radeon 9000
ATI Radeon 9200
ATI Radeon 9500 Pro
ATI Radeon 9600 Pro and XT
ATI Radeon 9700 Pro
Intel 82810 Integrated Graphics
Intel 82815 Integrated Graphics
Intel 82830M Integrated Graphics
Intel 82845G Integrated Graphics
Intel 82852 Integrated Graphics
Intel 82855 Integrated Graphics
Intel 82910GL GMA 900 Integrated Graphics
Intel 82915G GMA 900 Integrated Graphics
Intel 82915GV GMA 900 Integrated Graphics
Intel 82855GM Extreme Graphics 2
Intel 82865G Extreme Graphics 2
Intel 82865GV Extreme Graphics 2
Mobile Intel 915GM/GMS Express Integrated Graphics
Mobile Intel 910GML Express Integrated Graphics
Nvidia GeForce 2MX
Nvidia GeForce 2GTS
Nvidia GeForce 4MX
Nvidia GeForce FX 5200
Nvidia GeForce FX 5600
Nvidia GeForce FX 5700
Nvidia GeForce FX 5800
Nvidia GeForce FX 5900
Nvidia GeForce 6200
SiS Xabre series video cards
S3 Graphics DeltaChrome S8
S3 Graphics Chrome S25
S3 Graphics Chrome S27
XGI Volari V3
XGI Volari V8
bu ekran kartları garanti çalıştırmıyor.Bunlar ise çalıştırdığı garantilenmiş onaylanmış donanımlardır. Oyunda eksiksiz çalıştığı saptanmıştır.(Bunlar readme den alınmıştır. Yoksa ben denemedim hiç ama benim ekran kartımda bir problem yok ve listede var. Benimki ari radeon x1300 serisine giren x1550 ekran kartı oldukça iyi çalıştırmaktadır.Ekran kartım shader 2.0 ve vertex desteklemektedir.hyper memory destekli oluşu ile normalde paylaşımsız 256 paylaşımlı vistada 1GB xp de 512 mb olabilmektedir. Benim kartımı tanıtma sebebim örnek olsun diyedir)
ATI Radeon 9800 Pro and XT
ATI Radeon X300 series
ATI Radeon X600 series
ATI Radeon X700 series
ATI Radeon X800 series
ATI Radeon X1300 series
ATI Radeon X1600 series
ATI Radeon X1800 series
ATI Radeon X1900 series
Nvidia GeForce 6600
Nvidia GeForce 6800
Nvidia GeForce 7300
Nvidia GeForce 7600
Nvidia GeForce 7800
Nvidia GeForce 7900
Nvidia GeForce 8800
Bunlar donanımlar ise çalışmamakta veya kesik kesik çalışan veya fonksiyonsuz çalışmaktadır:
Thrustmaster RGT PRO Clutch Edition (3 pedals)
Thrustmaster Rally GT PRO Force Feedback
Thrustmaster F1 Force Feedback
Thrustmaster NASCAR Pro Force Feedback 2
Thrustmaster Ferrari GT 2-in-1 Rumble Force
Thrustmaster Ferrari GT 2-in-1 Force Feedback
Thrustmaster ENZO Force Feedback
Thrustmaster ENZO 2-in-1 Racing Wheel (Note: No Force Feedback on this wheel)
Thrustmaster ENZO Wireless Racing Wheel (Note: No Force Feedback on this wheel)
Thrustmaster Dual Trigger Wireless PC
Thrustmaster Dual Trigger 2-in-1 Wireless Rechargeable
Thrustmaster Dual Trigger 2-in-1 Rumble Force
Thrustmaster Dual Trigger 2-in-1
Thrustmaster Firestorm Dual Analog Version 1, 2, 3, 3.2 and 4 (Note: No Force Feedback on these gamepads)
Thrustmaster Firestorm Dual Power Version 1, 2, 3, 3.2 and 4
Thrustmaster 360 Modena Force UPAD
Thrustmaster T-Mini 2-in-1
Thrustmaster T-Mini 2-in-1 Rumble Force
Thrustmaster T-Mini Wireless 2-in-1
Thrustmaster T-Mini Wireless 2-in-1 Rumble Force
Thrustmaster Run’N’ Drive 3-in-1
Thrustmaster Run’N’ Drive 3-in-1 Rumble Force
Logitech Rumblepad 2
Logitech MOMO Force
Logitech MOMO Racing
Logitech G25
Microsoft Xbox 360 Controller for Windows
Saitek P880
Saitek P990
Saitek P2600
Saitek P2900
Saitek R220 Digital
...lafa gerek yok diye düşünüyorum.
i)Oyunda bayağı kendi tarafını düşünmüşler. En basitinden siz 100km ile giderken arabaya vurun 30km ye kadar yavaşlıyorsunuz. Rakip araç kamyona vursa sanki hiç etkilenmemiş gibi gidiyor.
j)Çok garip bir kıvılcım şekli var
k)Araçlar çok fazla savuruyor
l)Motorsiklet sahibi olmak için bayağı bir ilerlemek gerekiyor.
m)İlk zamanlarda para kazanmak zor oluyor. (Fazla bir fenalık yok bunda aslında) Gayri menkul neredeyse ülke bütçesinin bir bölümü (gayri menkul ada için biraz pahalı olur ama 250 bin $ dan başlayıp 10 milyon $ da biraz cep yakıyor)(Allahtan sadece oyun :DDD )
n)Çoğu aracın göstergeleri km ye dönüşmüyor. Yolun mesafesi insanı neredeyse hakkın rahmetine kavuşturur. (Daha kısa mesafeli yarışlar 20km yi 200km hızla gitsen 15dk felan sürüyor. O da kaza yapmadan giderseniz. Yoksa bazı yarış tiplerinde polisleri atlatmak zorunda kalırsınız)
o)Giyim mağazasında çok kötü bir menü! menünün hepsini görmek bayağı bir zaman ve zahmetli oluyor. Elbisenin rengi sonradan ayarlanabilirdi.
p)Oyunda bazı yarışlarda belli sınıf araçlara veya özel olarak bir araç istenmektedir. Araç kiralayıp yarışabilmektesiniz. Ancak en uzun araç kiralamak 20 dk lığına olmaktadır. Bunun için önceden yarış yerine bir kere gidip gelmiş olmak şart yoksa bu zamanı yolda yiyebilirsiniz. (Daha önceden giderseniz haritayı açıp oraya veya yakın bir yerine tıklamayla anında orada olabilirsiniz. Yoksa en yakın yerden yola çıkar devam edersiniz.
r)Oyunda yarış yerlerini bulabilmek için önceden adayı biraz turlamanız gerekli ( Ben iki dakkikada bütün adayı gezerim diyemezsiniz çünkü harita bayağı bir genişşş. Bir ucundan birine gitmeniz neredeyse 2.5 saatinizi (garanti) hatta daha fazlasını alır. Sonra daha 1000 lerce km yol var :D)
s)Oyun similasyondur. Her vatandaş son sürat süremeyebilir (normaldir).Zorluk seviyesi yok.(Genellikle similasyonların zorluk seviyesi yoktur ve en yüksek zorluk seviyesindedir) (NFS ise arcade dir onda sürmek daha kolaydır.)
t)Gereksinimler readme ye göre:
Sistem: Windows 2000/XP/Vista
CPU (İşlemci): Intel P4 @ 2.4Ghz veya AMD Athlon 2800+
GPU (Ekran Kartı): ATI Radeon 9800 256MB VRAM 'li ve üstü veya Nvidia 6600 GT 256 MB VRAM dahili olarak ve üstü. Ekran kartlarında vertex/pixel shaders 2.x desteği ve üstü tavsiye edilir.
SPU (Ses kartı): DirectX 9.0-destekli ses kartları
System Memory (RAM): 512 MB (1 GB tavsiye edilir)
HDD free space(Hard Disk): 8 GB harddisk boşluğu
DVD drive: En az 8x dvd/cd-rom
DirectX: DirectX 9.0C (en az)
Multiplayer: Internet (TCP/IP) üzerinden 128 Kbps DSL/Cable Broadband Internet bağlantısı yeterlidir.(Gamespy üzerinden)
Input: Klavye ve mouse yeterlidir.
Ancak bu özellikler oyunu tam zevkiyle veremeyecektir. Ben daha çok (tabi ki bu sadece tavsiyemdir) bunları tavsiye ederim
CPU (İşlemci): Intel P4 @ 3.0Ghz (Celeron lara fazla güvenmeyin) veya AMD Athlon 3.2+
GPU (Ekran Kartı): ATI Radeon X1550 256MB veya x1650Pro 256MB ve üstü veya Nvidia 7300GS 512MB ve üstü. Ekran kartlarında vertex/pixel shaders 2.x desteği ve üstü tavsiye edilir.Hatta mümkünse ekran kartları DDR3 destekli ve 512MB ekran kartı tavsiyemdir.
SPU (Ses kartı): DirectX 9.0-destekli ses kartları
System Memory (RAM): 1 GB (2 GB tavsiye edilir)(Vista sizi 2GB 'ta zorunlu bırakabilir. Vista sürümüne göre değişir)
HDD free space(Hard Disk): 8 GB harddisk boşluğu
DVD drive: En az 8x dvd/cd-rom
DirectX: DirectX 9.0C
Multiplayer: Internet (TCP/IP) üzerinden 256 Kbps DSL/Cable Broadband Internet bağlantısı size sorun çıkarmadan oynamayı sağlar.(Gamespy üzerinden)
Input: Klavye ve mouse yeterlidir.Eğer bütçemiz uygun ve "ehliyet" için direksiyon sınavına girecekseniz H şıkkındakilerine dikkat ederekten alın. Faydasının olacağına eminim. :DDD
Evet arkadaşlar sapına kadar anlatmaya çalıştım. Eğer almak isteyen almayı düşünen veya görmek isteyenler için bu ön görüş ve bilgi sahibi olmanıza yeter diye düşünüyorum. Benim tavsiyem önce oyunun bir demosunu alın veya başka bir yerde oynayın... sonra boşuna almışız veya niye daha önceden almamışız demeyin. Ne de olsa renkler zevkler tartışılmaz. Tün moderatörlere ve adminlere saygılarımla teşekkür ederim. Umarım çalışmamı beğenmişsinizdir.