Tork gücü genelde insanlar beygir gücü ile karıştırabiliyorlar. Aslına bakarsanız tork gücü ve beygir gücü ikisinden farklı terimlerdir. Bu yazıyı okuduğunuzda tam olarak tork nedir ? beygir nedir ? gibi sorularınıza yanıt bulmuş olacaksınız. Dilerseniz gelin size ilk olarak Tork gücü nedir ? hemen ondan bahsederek makalemize başlayalım.
Kaynak : Tork Nedir ? Tork Gücü İle Beygir Gücü Arasındaki Farklar Nelerdir ?
Tork döndürme kuvvetinin zamana bölünmesi ile karşımıza çıkan birimdir. Yani döndürme + zaman = Tork’dur. Araçlar üzerinden ele alırsak, motorun içerisinde pistonların bağlığı olduğu Grank milinin dönmesi sonucunda çıkan kuvvet Tork kuvvetidir. Aslına bakarsanız tork hesaplaması dakika bölü devir saat üzerinden hesaplanmaktadır. Tork bir diğer açıklamasıda, zorluğa karşı göstermiş olduğu kuvvettir.
Dizel Motorların Tork Kuvveti Benzinli Araçlara Göre Daha Yüksektir.
Grank mili ne kadar uzun dönerse, o motorun ürettiği tork kuvveti daha fazla olur. Grank milinin uzun dönmeside kurs boyu dediğimiz yani silindir hacmi ile alaklı bir durumdur. Sizin anlayacağınız şekilde 1,4 dize motorun ürettiği tork ile 1,6 motorun ürettiği tork daha fazladır çünkü silindir uzunluğu daha yüksek olması ile alakalıdır.
Dizel motorlu araçların tork kuvvetinin benzin motorlu araçlara göre daha kuvvetli olduğunu nasıl anlayabilir diye soranlar için, hafif rampada dizel motorlu aracın debriyajından ayağınızı gaz vermeden çektiğinizde araç ileriye doğru gitmeye çalışacaktır.
Benzinli motorlarda ise bu durum tam tersinedir. Yani benzinli motorlu araçlarda hafif rampalarda ayağınızı debriyajdan çektiğinizde araç stop edecektir.
Beygir Gücü Nedir ?
Beygir gücü kısaca ruhsatlarda ve ilan açıklamalarında HP olarak belirtilmektedir. Hp nin ingilizceden kısaltma yani HorsePower yani at gücü üzerinden tanımlanmaktadır. Teknik detaylarla kafanızı çok karıştırmak istemiyoruz fakat sizin için bilmeniz gereken Beygir gücü aracın ürettiği hız ve zamanlama kavramı,Tork gücü ise zorluklara karşı göstereceği dirençtir. Bir aracı almadan önce beygir gücü ve tork gücü hakkında mutlaka bilgi sahibi olun. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.