Toshba a300d notebook aldım ilk açıldığında problem yoktu vista kendisi kuruldu.Ben sonradan xp kurmak istedim ve kurdum buraya kadar bir problem yok.benim d sürücüsünde hdd recovery diye 4.3 gb lık bir dosya var.yedeğini aldım ğu için fakat xp yüklü olduğü için bil. açılırken f8'e .basınca doğal olarak xp güvenli mod.ağ bağlan.olağan şekilde başlat seçenekleri geliyor kısacası vistayı görmüyor.benim vista yüklemek istediğimde izlemem gereken yol nasıl olmalı cevabınızı bekliyorum .[resim][/resim]
Toshiba HDD Recovery silindi mi?
Umarım D diskinizin yedeğini yazdır şeklinde değilde recovery diski oluştur şeklinde almışsınızdır,aksi halde işe yaramaz.
Xp vistadan sonra çıkan işletim sistemi olduğundan vista boot yöneticisini tanımamakta ve formatta silmektedir.Sorunun çözümü 2 şekilde yapabilirsiniz.
a.) Temin edecveğiniz bir vista dvd yi boot edip bilgisayarımı onar seçeneğpinden başlangıç onarmayı seçip çalıştırmanız. Bu durumda vista açılacak ancak muhtemelen xp yi boot etmeyecektir ki aşağuıdaki işlemi vista altında xp için yapmanız gerekecektir
b.) Bu işlemi xp yapmaya karar ver4diyseniz öncelikle microsoftun sitesinden Microsoft .NET Framework 2.0 yazılımını yüklemeniz gerekecektir.Ayrıca işlemleri yapacağımız ücretsiz yayınlanan easyBCD yazılımını yine netten indirip kurmalısınız.EasyBCD yazılımını açıp ad remove enteries seçeneğinden işletim sistemi olarak visyayı disk olarakta vistanın kurulu olduğu diskin sürücü harfini seçip kaydedin, muhtemelen add yada write seçeneği ile kaydedilecekti.( Şu an kullandığım cihaz işyeri cihazı olduğu ve easybcd programıbnı buna yüklememin mümkün olmadığından yolu tam tarif edemeyebilirim).Bir sonraki aşama programda menage boot loader seçeneğine girip reinstal vistabootloaderi seçip write yı tıklayın. Önceki işlemi doğru yapıp en önemlisi vistanın olduğu diski doğru tanımladıysanız sistem açılışta size vista yımı yoksa xp yimi açmak istediğinizi soracak hangisini seçerseniz o açılacaktır.Nette araştırırsanız konu ile ilgili geniş resimli anlatım bulabilirsiniz.
c.)Elinizdeki yedek aldığınız dvd lerin çalışıp çalışmadığını anlamanız için dvd leri boot etmeye çalışmanız gerekmektedir.Boot oluyorsa proplem yoktur.Vista kurmak istediğinizde dvd leri takıp yönergeleri izlersiniz
d.)Bir diğeri xp kurulumunda yanlışlık ile vista ve recovery bölüğmünü silinmiş olma ihtimali ki; tavsiyem recovery bölümü silindi ve vista duruyorsa vistayı açtıktan sonra hemen vistaya sonradan kurduğunuz tüm program,dosya sürücü vs. leri kaldırıp hemen ghost vb bir program ile yedeğini alın.
e.)Hem recovery bölümü silinmiş hemde vista silinmişse üretici firmadan ücretle recovery dvd talep edebilirsiniz.
vistanın üstüne xp kuramazsın.aynı anada çalışması için ilk önce xp sonra vista kurman lazım.
sw_cedaysvistanın üstüne xp kuramazsın.aynı anada çalışması için ilk önce xp sonra vista kurman lazım.Neden kuramazmış?Eğer vistadan sonra xp kurmak istiyorsanız öncelikle easy bcd programı ile vista boot loderi kaldırın xp nizi kurun, xp easy bcd programını kurup öncelikle add remover enteries seçeneğinden vistanın olduğu diski gösterip işletim sistemi vista seçip save seçeneğinden kaydedin akabinde menage boot loder seçeneğinden reinstal vista boot loderi seçip write yi tıklayın.Her ikiside sorunsuz boot olacak açılışta seçim ekranı gelecektir.