Toshiba notebook DVD ROM/DVD RW değişim sorunu

BBaykara
11-06-2007, 18:05   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2007

2 senelik Toshiba Satellite A10 notebook'un DVD ROM'u miadını doldurma nedeniyle NEC (Optiarc) AD-7630A DVD RW ile değiştirilmek istendiğinde boot esnasında "IDE ERROR #1" mesajı vererek yeni sürücü tanınmazdan geliyor.

Boot hata mesajı gelene kadar ışık ve ses çıkaran sürücü, Windows başladıktan sonra derin bir sessizlikle birlikte Aygıt Yöneticisinde de, varlığını gösterecek en ufak bir bit dahi görüntülememekte.

Aklıma yeni sürücünün çektiği akımın daha yüksek olabilmesi nedeniyle notebook tarafından enerjisinin kesilmesinden başka bir neden gelmediğinden, benzer sorunlarla karşılaşmış veya konuyla ilgili detaylı bilgiye sahip arkadaşların yardımına şiddetle ihtiyaç duymaktayım.

Şimdiden teşekkürler

BBaykara
11-06-2007, 21:06   |  #2  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2007

Kendim ettim, kendim buldum!

Toshiba (ve bazı diğer notebooklar) CD/DVD sürücülerini 2. IDE kanalında master olarak istemekte. Ancak notebook CD/DVD sürücüleri de fabrika çıkışı SLAVE olarak ayarlanmış durumda. Normal boy IDE sürücülerde istenen değişiklik jumper'larla yapılabilmekte iken, notebook sürücülerinde böyle bir imkan yok.

İki çözüm var:

1) Notebook CD/DVD sürücüsünün bilgisayar içindeki 50 pinli konnektörün 45. ve 47. pinlerini kısa devre etmek (IDE master/slave ayarını kablo seçimine getirir - ki bu seçeneği deneyimsiz kişilerin uygulamasını tavsiye etmem)

2) Özellikle NEC (Optiarc) DVD/CD sürücüleri için slave/master seçimini firmware olarak sürücüye flash eden yazılımlar var (bu çözüm de iyi deneyim gerektiriyor). İlgilenenlere adres: http://liggydee.cdfreaks.com/

Benim ne yapacağımı sorarsanız, DVD yazmayı yeni notebook'uma bırakmayı ciddi ciddi düşünüyorum.

İyi günler

BBaykara
12-06-2007, 11:22   |  #3  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2007

Konuyu tam netleştirmek adına bir düzeltme:

NEC (Optiarc) DVD sürücüleri fabrika çıkışı "Primary Master" olarak ayarlı, dizüstü ise "Secondary Master veya Slave" ister. Dolayısıyla DVD sürücünün "Secondary" IDE'ye yeniden tanımlanması gerek. Çözümler geçerli.

Bu arada hangi akıl işlevsel olarak ikincil özelliği olan bir ürünü Primary Master IDE olarak fabrikadan çıkarır, sormak lazım.

karaliselim
17-10-2007, 13:00   |  #4  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2007

daha açık bir bilgi verirmisiniz nasıl çözümleri uygulayacağım..