Türkçe onlara batıyor mu?

PcMaKeR
10-12-2009, 21:48   |  #26  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj

Bir programın satış potansiyeli nerede çoksa o ülkenin Resmi diline yer verilir.
Eğer pazarlama potansiyeline sahip değilse tenezzül etmemesi doğal. İşin korsan boyutuna bakmayın. Office ile Windows TR de korsan dan geçilmiyor. Microsoft salla Türkleri zaten korsan kullanıyor mu diyor. Yada google Adsense  - Adwords ü Türkler az kullanıyor TR ye gerek yok mu diyor. Mantıklı düşünün. Kürtçe varsa o programı geliştiren ekine kürt vatandaşın biri çeviri yapıp göndermiştir programı yazanda eklemiştir. Türklerden biri de dil çevirisi yapıp gönderse oda eklenir.

Kısaca birşeyin karşılığı yoksa kimse hayrıla bilgisayar programı yazmaz unutmayın. Firefox ücretsiz olabilir ama Sadece Firefox ilk açılırken google yazması yada arama motorunda google a öncelik vermesi Mozillaya google tarafından milyonlarca dolar ödenmiştir. Hiç gördünüz mü google dandirik bir tarayıcıya milyonlarca dolar yatıyor ben görmedim. Firefox a beş kuruş ödemiyoruz ama firefox la arama yapmak için default google geliyor karşımıza bu google'ı hem tanıtmak hem arama sorgularını arttırmak demektir.

İşe ülke - siyasi yada millet olarak bakmayın, işe parasal yada karşılık olarak bakın cevabı görürsünüz.

Edit: Adobe CS 3 ten sonra çou ürününü Türkçe dil arayüzü ile vermeye başladı ama ülkemizde Korsanından geçilmiyor. Çoğu matbaa bile kaçak kullanıyor. 1000 dolar vermekten acizler iki günlük işi çoğunun. Ama Tutulan bir program TR de Adobede bunu görmezden gelmiyor!

Son Düzenleme: PcMaKeR ~ 10 Aralık 2009 21:50
PcMaKeR
11-12-2009, 16:12   |  #27  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
8,935 mesaj
Alıntı: rootorigin  
PcMaKeR Yorumlarını Okuyorum Gayet Bilgili Doğrucu Bir İnsan Olduğunu Biliyorum. Size Bu Konuda Katılamayacağım. Burada Dikkat Ederseniz Irksal Bir Şekilde Konuya Yaklaşmak Büyük Yanlış Olur.
Teşekkür ederim. Bende ırksalı karıştırmadım. Belirttim zaten satış nerede çoksa ve potansiyel varsa o ülkenin dili için çıkartılır program. Korsanın önüne geçilmez ama yinede. Ah bir geçilse...

SAİNT
11-12-2009, 17:01   |  #28  
SAİNT avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
3,595 mesaj

etnik ayrıntı yapmak yanlış olur bazı arkadaşlar bu şekilde yazmışlar ben şucuyum ben bucuyum diye ben insana insan gözüyle bakarım konuya gelince eğer bizi dışlıyorlarsa kendimiz yapmalıyız muhtaç olmamalıyız bi söz var bükemediğin bileği öpersin bi program kullanacaksın ihtiyacın var sana çok lazım ama ingilizce sende koyu şekilde fanatiksin bu güzel birşey türk olmak adına ama napacaksın işinde var ya kullanmayacaksın yada ingilizce öğreneceksin.

TuncaBozkurt
11-12-2009, 21:27   |  #29  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4,805 mesaj
Alıntı: sarı pspstya  
Türkçe'yi ve değil  şeklinde yazılması gerekiyordu :))))Önce biz değer
Dil adlarında çekim ekleri ayrılmaz. Eleştiriyorsanız önce doğrusunu bilmelisiniz bence.Göz kırpma

sarı pspstya
12-12-2009, 12:26   |  #30  
Yıllanmış Üye
154 mesaj

arkadaşlar yapım eki alan sözcüklere gelen çekim ekleri ayrılmaz bunu ben de biliyorum ama şöyle bir ayrım var Türkçe diğer dillerin arasında bahsedilirken özel bir nitelik taşıdığından böyle durumlarda özel adlar gibi çekim ekleri ayrılır.Böyle biliyorum yakında kaynak taraması da yapacağım haftaiçi  araştıracağım.Bunu size ve kendime borç biliyorum.:)))

CarL CoX
12-12-2009, 16:30   |  #31  
CarL CoX avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
614 mesaj

Taiwan Bile war türkçe yok yaaa

sarı pspstya
12-12-2009, 16:33   |  #32  
Yıllanmış Üye
154 mesaj

war:var

PcMaKeR
12-12-2009, 20:57   |  #33  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
8,935 mesaj

T.D.K. özel Türkçe denetleyiciler koymuş sanırım foruma. Yığınla konuda gereksiz Türkçe kelime var sadece bu konuya mı odaklandın tuncap :P Sende :)

WolfTurk
12-12-2009, 21:33   |  #34  
WolfTurk avatarı
Yıllanmış Üye
215 mesaj

Oyunlar ve Programlarda Türkçe dil seçeneğiyle pek karşılaşamamızın nedeni bana göre hem siyasi ve hemde ekonomiktir.Dikkat ederseniz hemen hemen her oyun ve programda ingilizceden sonra almanca dil seçeneği mevcut çünkü avrupada sözü geçen ülkelerden birisi diğer yandanda iyi bir oyuncu potansiyeli olan  ülke.Şuanda Alman oyuncuların %90 ı orjinal oyun almasada adım gibi eminim ki oyunlara yinede Almanca eklenir.Şuana kadar devletin başına geçen devlet büyüklerimiz hep kendi dertlerinde olduklarından dünya üzerinde ülkenin saygınlığı artırmakla ilgili şeylerle ilgilenmediklerinden  bizim açımızdan Türkçe dilini oyunlara,yazılımlara ekletebilmenin tek yolu  "ülkenizde yeterli satış yapamıyoruz" mazeretini kırıp orjinal oyun alıp.Biz bu ürünlere çatır çatır para ödüyoruz kendi dilimizide görmek hakkımız diyerek karşılarına çıkmak.Bunu yaptığımız zaman Türkçe dilinide ekleyeceklerinden eminim.Bkz. Online Oyun Sektörü Türkçesini görmeyi düşünmediğiniz kıytırık oyunlar Türk oyuncu potansiyelini görüp  para kazanmak için Türkçe dil seçeneği koymaya başladılar.

TuncaBozkurt
14-12-2009, 18:38   |  #35  
Yıllanmış Üye
4,805 mesaj

Alıntı: sarı pspstya  
arkadaşlar yapım eki alan sözcüklere gelen çekim ekleri ayrılmaz bunu ben de biliyorum ama şöyle bir ayrım var Türkçe diğer dillerin arasında bahsedilirken özel bir nitelik taşıdığından böyle durumlarda özel adlar gibi çekim ekleri ayrılır.Böyle biliyorum yakında kaynak taraması da yapacağım haftaiçi  araştıracağım.Bunu size ve kendime borç biliyorum.:)))

Burası kullanan kişinin veya yorumlayan dil bilimcinin yorumuna kalmış sanırım. Örneğin kimi insanlar Atatürk'ten bahsederken o zamirini özel isim gibi yazıp O'nu, O'na yazıyorlar. Gerçi bunun doğrusunun ne olduğu konusunda emin değilim, yanlış örnek vermiş olabilirim.Ağzı kulaklarına varıyor
Alıntı: PcMaKeR  
T.D.K. özel Türkçe denetleyiciler koymuş sanırım foruma. Yığınla konuda gereksiz Türkçe kelime var sadece bu konuya mı odaklandın tuncap :P Sende :)
Yok ya sadece gördüm yazmak istedim. Ki TDK'nın çok sayıda uygulamasını(özellikle şu gereksiz yere Türkçeleştirme çabasını) eleştiririm. TDK'nın bir ajanı değilim yaniAğzı kulaklarına varıyor

fatihdw
14-12-2009, 18:57   |  #36  
fatihdw avatarı
Yıllanmış Üye
475 mesaj

dikkat ediyorum yıllardan beri samsung cep telefonu,televizyon ,fotoğraf makinası,tansiyon aleti kullanıyorum hepsinde türkçe yazılım ve türkçe kullanım kılavuzu çıkıyor bu tahminimce tarihten gelen bir saygı gösterme şekli

ama daha yeni aldığım hp yazıcımda türkçe kullanım kılavuzu çıkmadı üstelik menüsü dahil her yeri ingilizce

arkadaşımın phılıps mnitöründen türkçe kullanım kılavuzu çıkmadı ki avrupa ürünlerinde bu tür sorunlar var

mesela apple türkçe hiç birşey yok telefonda

şöyle ki;

markalara takılmayın uzak doğu özellikle japon ve güney koreliler bize daha hoş görülü bakıyor bu konuda

bizi yıllardır dışlayan amerikalı ve avrupalılar kadar katı değiller ha istisnalar vardır ama ben elimden geldiğince uzak doğu malı kullanırım

seckin_kaya
14-12-2009, 19:51   |  #37  
seckin_kaya avatarı
Yıllanmış Üye
1,065 mesaj

Batıyor Herelde :@

rexice
15-12-2009, 15:26   |  #38  
Yeni Üye
45 mesaj