Türkçe onlara batıyor mu?

hamann7725
01-12-2009, 18:29   |  #1  
hamann7725 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
1,837 mesaj

Arkadaşlar ben sizinle dikkatimi her zaman çeken ve üzüldüğüm bir konuyu paylaşmak ayrıca konu hakkındaki yorumlarınızı almak istedim.Her zaman bir program yüklerken veya bir oyunda ne bileyim bilgisayardaki herhangi bir uygulamada dil seçeneklerinde çok nadir olarak Türkçe yi görüyorum.Dünyada o kadar dil var en azından hiç koymayan yazılımcı bile 2-3 dil seçeneği yerleştiriyor.O kadar dili çevirecek çevirtecek adam buluyorlarda bir Türkçe ye mi bulamıyorlar? Geçen yine bir program kurarken dikkatimi çekti yemin ederim adamlar kürtçe seçeneği koymuşlar."Kurdish" yazıyordu.Şimdi konu etnik çatışmaya dönmesin.Hor gördüğümden veya aşağıladığımdan değil ama dünyada resmi olarak diller listesinde kürtçe olarak resmi bir dil yok bildiğim kadarıyla.Gerçi 3-5 yıl öncesine kadar öyleydi belki şu an onada bir resmilik vermiş olabilirler.Demek istediğim şu ki ona bile yer verilebiliyorsa Türkiye gibi dünyada siyaset spor vs gibi bir çok alanda isminden söz ettiren ve konum olarak önemli bir rol oynayan ülkenin dili olan Türkçe bu konularda rağbet görmüyor.Günümüzde artık başlı başına bir dünya olan internette bile artık Türkçe karakterlere alan adlarında yer verilmeye başlanmışken uygulamalardaki bu dışlama, görmezden gelme ve umursamazlık niye? Şahsen benim aşırı derecede zoruma gidiyor.İçimden gelen bu haykırışı burada duyurmak istedim.Okuyan okumayan farketmez herkese teşekkürler iyi akşamlar...

gnsg
01-12-2009, 18:37   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
112 mesaj

çok haklısın

mustafa2526
01-12-2009, 18:39   |  #3  
mustafa2526 avatarı
Yıllanmış Üye
709 mesaj

Katılıyorum.Belki evet bizim dilimizi koymalılar ama bizden de bir haykırış yok ki gerçi ne yapabiliriz gidip proram sahibini öldürcek halimiz yok ama gene de tepkimizi belirtmeliyiz.

hamann7725
01-12-2009, 18:54   |  #4  
hamann7725 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
1,837 mesaj

Mesele açık kaynak kodu değil ama..! Herşeye de yama patch uyduramayız ama birazda orjinalinde olması lazım ..

Qromodynmc
01-12-2009, 19:47   |  #5  
Qromodynmc avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 126
4,184 mesaj

ne diyebilirimki haklısın, ama bi baksanıza şu gençliğe, kendi dilini konuşmaktan acizleşiyo,yazıları rezalet, bende gencim ama dilimi seviyorum,bu gençlikle ilerde sonumuz daha kötü olcak gibime gidiyo,insanın kendi vatandaşı diline sahip çıkmazsa program yapımcıları napsın..

uGuR.uK
01-12-2009, 19:55   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
8,316 mesaj

olaya tek bir hata veya sebep bulamazsınız, koyulmamasının veya koyulamamasının sebepleri var. kimisi dediğiniz gibi ekonomik; adam bi fayda görmüyor ki, niye uğraşsın? ötekilerden beklediğini almış ilk orj. ürünüyle onların diliyle kıyak geçip arttırmış olayı. veya çevrilemiyorda olabilir, kusra bakmasın kimse ama ortalıkta 4 dolanıp Türk/Türkçe diye aramıyor millet, e tutupta biz bu dili koyalım diye yalvarmayacaklar. siz çok istiyorsanız çevirip iletişime geçin bak biz bunu yaptık eklerseniz seviniriz diyin. onlardan beklenceğine veya karşı şekilde ters hareketler yapacağınıza katkıda bulunup siz yapın, yapın ki herkes faydalansın.

misal çok kullanılmasada ufak bir video-ses işleme yazılımı var; "AVI-Mux Gui"(VirtualDubMod tarzı bişey, belki onu bilirsiniz). programda 9 ayrı dil desteği vardı, bende ingilizce dosyasını Türkçe'ye çevirip yolladım yapan ve yayınlayan adama; dedim böyle böyle "bu program bizim ülkemizde bizim kullanıcılarımız tarafındanda kullanılıyor, Türkçe olursa daha iyi anlarlar diye ben çevirdim dosyayı epostaya ekledim. umarım yayınlarsın." noldu? şuanda program Türkçe desteğiyle yayında:
http://www.alexander-noe.com/video/amg/#download
peki ben o adama deseydim "böyle herkes anlamıyor zor oluyor, şunu çeviripte koyamaz mısın?" diye olucakmıydı bu? tabiki hayır. bilmem anlatabildim mi...

Son Düzenleme: uGuR.uK ~ 01 Aralık 2009 19:56
dextercan
01-12-2009, 21:25   |  #7  
Yıllanmış Üye
1,624 mesaj

Cleaner programına bu yönden bir sempatim var.

heatblast
01-12-2009, 21:49   |  #8  
Yıllanmış Üye
2,260 mesaj

hiç Türkçeyi eklemiyorlar
bir oyun olarak sade türkçe crysis var diğerleri hep türkçe deyil

loseface
01-12-2009, 23:41   |  #9  
loseface avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,757 mesaj
Alıntı: heatblast  
bir oyun olarak sade türkçe crysis var diğerleri hep türkçe
galiba çözümde burda o programı yapanlar arasında Türkler varmı Türklerin emeği geçmişmi Türklerden para kazanacakmıyız?
Para kazanamayacağı iki gün sonra cracklerinin ortalıkta dolaşacağı bi dil desteğini niye yapsınlar

Yunus. Emre
02-12-2009, 11:45   |  #10  
Yunus. Emre avatarı
Yıllanmış Üye
1,148 mesaj

kesinlikle katılıyorum sana

tenten
02-12-2009, 12:15   |  #11  
Yıllanmış Üye
183 mesaj

katılıyorum

mhmTR
02-12-2009, 17:47   |  #12  
Yıllanmış Üye
322 mesaj

Oyunları Türkçeleştirmek sizin elinizde.Mesela Crysis.Yerli kardeşler sağolsunlar zarar edebileceklerini bile bile Türkçe yaptılar.Fiyatınıda tüm Dünya ülkelerinden ucuza sundular(50 TL).Çok şükür beklendiği kadar az satmadı ama çokda satmadı.Bu Türklere oyun dünyasına girmek (Türkçe) için bir şansdı.Çok iyi değerlendirilemedi.Ama orjinal oyun satışları Türkiyede artarsa mutlaka Türkçe oyunlar olacaktır.

Kaya Erdoğdu
02-12-2009, 19:13   |  #13  
Yıllanmış Üye
1,281 mesaj

Firefox sitesini örnek verebiliriz.Sonuçta kürtçe resmileşmiş bir değil ama indirme seçeneklerinde buda vardı.İnadına yapıyorlar galiba.

heatblast
02-12-2009, 21:06   |  #14  
Yıllanmış Üye
2,260 mesaj

türkiyede korsan çok olduğu için türkçe oyun yapmıyor olabilirler

_OnuR_
03-12-2009, 13:13   |  #15  
_OnuR_ avatarı
Yıllanmış Üye
890 mesaj

kürdistan diye bi devlet var ordan mı kazanıyolar!? 
tamam oyunlarda öyle ama ücretsiz bi programda bile kürtçe var türkçe yok?!

bir dost
03-12-2009, 15:25   |  #16  
Yıllanmış Üye
1,174 mesaj

ama o adam kürtçeyi bildiği için mi ekledi sanki bilmez ama  uğur'un yaptığı gibi bir başka kişi de çıkar kendi dilinde çeviri yapar ve gönderrir adamlarda ekler. e herkes şikayet edip duruyor ama iş icraata gelince kimse oralı değil. bu güne kadar kaç programı çevirdik gönderdikte adamlar eklemedi ???

TuncaBozkurt
04-12-2009, 18:57   |  #17  
Yıllanmış Üye
4,805 mesaj
Alıntı: Kaya Erdoğdu  
Firefox sitesini örnek verebiliriz.Sonuçta kürtçe resmileşmiş bir değil ama indirme seçeneklerinde buda vardı.İnadına yapıyorlar galiba.
Neden inadına yapsınlar ki? RauLinHere da yazmış. Firefox açık kaynak kodlu bir yazılım. Biri Kürtçe dil paketini yazdıysa "Hayır Kürtçeyi kabul etmiyoruz" mu diyecek adamlar? Ayrıca Wikipedia'nın da Kürtçesi var, hatta çok çok az insan tarafından kullanılan diller bile var. Diğer dilleri bilmiyorum ama Almancanın farklı lehçeleri için de ayrı Wikipedia'lar vardı hatırladığım kadarıyla. Yani daha fazla dil olması, daha çok insana ulaşması demek. Bence kötü bir şey değil. Ama sizin fikriniz tabi sonuçta.

HELLİX
04-12-2009, 21:55   |  #18  
HELLİX avatarı
Yıllanmış Üye
132 mesaj

ARKADAŞIM BU GİBİ YABANCI KAYNAKLI ŞİRKETLERDE ETNİK KÖKEN DEĞİL PARA ÖNEMLİ BİR YER TUTAR BU BİZDEDE BÖYLEDİR...KİMSE KİMSENİN KARAKAŞINA KARA GÖZÜNE İŞ YAPMAZ ARKADAŞIMIZINDA DEDİĞİ GİBİ BURADA KAÇ KİŞİ ORJİNAL ÜRÜN KULLANIYOR ALLAH AŞKINA...ADAM CİRO SAĞLAYAMADIĞI BİR ÜLKENİN DİLİYLE NEDEN UĞRAŞSIZ Kİ DEĞİLMİ?

Adanalı.
05-12-2009, 22:45   |  #19  
Yıllanmış Üye
2,336 mesaj

Tabiki ekonomik durumlar yüzünden. Biz bu kadar korsan kullanırsak adamlarda Türkçe koymaz tabiki. Cevat Yerli röportajında Türkçe Crysis için "Beklentimiz yok ama umudumuz var" dedi. EA Games korsan kullanım var diye 20 dilin bulunduğu Sims 3'e Türkçe koymadı. Daha nice örnekler var. Çin'e gelince adamlar 1 milyar kişi isterse korsan %90 olsun sırf korsan yüzünden firmalar 1 milyardan vazgeçecek değiller.

world_pc
05-12-2009, 23:52   |  #20  
world_pc avatarı
Yıllanmış Üye
3,357 mesaj

Doğru 70 milyonluk bir ülkenin dilini nadir hemde çok nadir görüyoruz yabancı yazılımlarda...

sarı pspstya
10-12-2009, 15:41   |  #21  
Yıllanmış Üye
154 mesaj
Alıntı: heatblast  
bir oyun olarak sade türkçe crysis var diğerleri hep türkçe

Türkçe'yi ve değil  şeklinde yazılması gerekiyordu :))))Önce biz değer verelim                                                                                                                                                            

uGuR.uK
10-12-2009, 16:17   |  #22  
Yıllanmış Üye
8,316 mesaj
Alıntı: sarı pspstya  
Türkçe'yi ve değil  şeklinde yazılması gerekiyordu :))))Önce biz değer verelim                                                                                                                                                 
Beğendim

CapanQGLU
10-12-2009, 20:29   |  #23  
CapanQGLU avatarı
Yıllanmış Üye
2,511 mesaj

Şaşırtıcı valla Kurdish'in olduğu yerde Turkish nasıl olmaz hayret.

Kesin programı yazan Kurdistan taraflı.

alien_fx
10-12-2009, 20:30   |  #24  
Yıllanmış Üye
5,671 mesaj

yapanlar haklı (!) türkçe olsa ne oluyor ? her şeyin gidip korsanını alıyoruz. onlara bir kazanç sağlamıyor.
dolayısıyla türkçe yapmıyorlar.
 bu yüzden herzaman orjinal almışımdır.

CapanQGLU
10-12-2009, 20:33   |  #25  
CapanQGLU avatarı
Yıllanmış Üye
2,511 mesaj

Şahsen orjinal aldığım yazılım CD'sinde Turkish yok ise gider iade ederim.

Hele Turkish'in olmadığı yerde Kurdish varsa parasını sadaka veririm :) CD'yide iade ederim.

Ben biraz ayrımcıyımdır. Kusura bakmayın.