TÜRKSAT 4A, yarın gece fırlatılacak!

CHIP Online
14-02-2014, 00:01   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

TÜRKSAT 4A, 14 Şubat gecesi Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssünden uzaya fırlatılıyor!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/tur ... atilacak_45407.html

TÜRKSAT 4A, 14 Şubat gecesi Dede Korkut'un bundan asırlar önce dünyanın merkezi olacağını söylediği Baykonur'dan fırlatılacak.

TÜRKSAT 4A, 14 Şubat gecesi Dede Korkut'un bundan asırlar önce dünyanın merkezi olacağını söylediği Baykonur'dan fırlatılacak. TÜRKSAT 4A uydusunun Baykonur'dan uzaya gönderilecek olması bir tesadüf değil. İnsanoğlunun tarihindeki en büyük uzay çalışmalarını gerçekleştirdiği Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssü, uzaya dünyadaki en kolay çıkılacak yer. Uzayın kestirme yolu Baykonur'dan geçiyor.

Soğuk Savaş döneminde Batılı ülke ajanlarının sızmak için büyük çaba sarf ettiği, dünyada aktif çalışan 15'ten fazla uzay üssünün en büyüğü Baykonur. Uzaya yolculuk tarihindeki astronotların tamamına yakını Baykonur'dan uzaya gönderildi.

Dünyanın uzaya açılan kapısı

 Kazakistan'ın Baykonur kasabasının 320 km kadar güneydoğusunda, Seyhun (Sırderya) nehrinin kıvrımındaki bozkırda 2 Haziran 1955'te hizmete giren üssün genişliği kuzeyden güneye 80, doğudan batıya 130 kilometre. Askerlerin çalıştırıldığı üs iki buçuk yılda tamamlanmıştı. Baykonur şehri (o zamanki adı ile Leninsk) üste çalışanların ve ailelerinin kalmaları için kurulmuştu.

Tüm Sovyet insanlı uzay araçları, ay ve gezegen sondaları bu üsten fırlatıldı. Uzay çalışmaları tarihinin birçok önemli uçuşu Baykonur Uzay Üssü'nden yapıldı. İlk insan yapımı uydu Sputnik 1'in fırlatılması (4 Ekim 1957), ilk insanlı yörünge uçuşunu gerçekleştiren Yuri Gagarin'in aracı Vostok 3KA-2 ya da bilinen adıyla Vostok 1'in fırlatılması (12 Nisan 1961), uzaya çıkan ilk kadın Valentina Tereşkova'yı taşıyan uzay aracının fırlatılması (1963) işte bu üsten gerçekleştirildi. Dünyanın nefesini tutarak izlediği uzay yarışı Baykonur'dan yönetildi.

Üs bu güne kadar; 1200'den fazla taşıyıcı roket, 1300'den fazla uzay aracı ve 100'den fazla kıtalararası balistik füzenin uzaya gönderilmesiyle ünlü.

6 bin 717 kilometrekare araziye yerleşen uzay üssünde; 52 roket fırlatma tesisi, 34 teknik kompleks, yüksek sınıfta 2 hava alanı, 5 iniş alanı, meteor ve iyonosfer merkezleri, 3 uzay gemisi için yakıt doldurma istasyonu, 5 adet kontrol kulesi, 9 adet kontrol merkezi ve bin 500 kilometre uzunlukta bir füze deneme alanı.


Tüm Konu: TÜRKSAT 4A, yarın gece fırlatılacak!

Kaynak: www.chip.com.tr