TV'lere Japon işi teknoloji!

CHIP Online
07-04-2013, 21:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Japon işi yeni buluş sayesinde, artık televizyonunuzu sadece izlemekle kalmayacaksınız!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/tv- ... eknoloji_39563.html

Resimlerle: 11 "çok özel" televizyon!

İnsanlar hiçbir zaman bir şeyi ekranda sadece görmekle yetinememişlerdi. Önce dokunmatik ekranlar daha sonra hareket algılayıcılarının ardından şimdi de kokulu ekran ortaya çıktı.


"Smell-o-Vision" adı verilen teknolojinin erken örnekleri sinema salonlarında havaya yayılan koku iken, yeni teknoloji biraz daha karmaşık bir sisteme sahip zira üretilen bu teknolojide koku ekranın görüntüye uygun bir noktasından orantılı olarak yayılmakta. Yani ekranın ortasında bir yemek pişme görüntüsü var ise koku oradan yayılırken yemek sol üst köşeye taşındığında, koku o noktadan yayılmaya başlıyor.


IEEE Sanal Gerçeklik Konferansı'nda yapılan tanıtım gösterisinde: "Kokulu ekran teknolojisi iki boyutlu ekran üzerinde bölgesel koku yayabilmeyi sağlayan yeni bir teknoloji. Koku kaynağının olması gerektiği noktaya göre orantılı yayılan koku izi, kullanıcıya kokunun ekran üzerindeki belirli bir noktadan yayıldığı izlenimini veriyor." şeklinde bir açıklama yapıldı.


Ekranın çalışma prensibine gelirsek,  dikkatlice yerleştirilmiş dört tane pervane bu teknolojinin temelini oluşturuyor. Koku buharı ekranın önüne gönderiliyor ve pervaneler bu buharı olması gerektiği noktalara üflüyor. Bu süreçte oldukça yavaş çalışan pervaneler kullanıcının hava akımını neredeyse hissetmemesini sağlıyor ve kullanıcı, koku ekranın belirli bir noktasından yayılıyormuş hissine kapılıyor.


Ne yazık ki kokulu ekran teknolojisi şu anda sadece deneysel düzende ve genel kullanıma açılacağı tarih için herhangi bir açıklama yok. Umarız bu teknoloji ile izleyeceğimiz dizi ve filmler çok uzak bir zamanda olmaz ve evimizde otururken kendimizi "Orta Dünya" ya da her nerde istiyorsak, orada gibi hissedebiliriz.

Tüm Konu: TV'lere Japon işi teknoloji!

Resimlerle: 11 "çok özel" televizyon!

Kaynak: www.chip.com.tr