ubuntu 9.10 karmic koala yardım

bugrinho
27-11-2009, 21:33   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj

arkadaşlar ilk defa ubuntu kullanıyorum bugün windowsun üzerine kurdumama bazı çözemediğim noktalar var yardım ederseniz sevinirim.

1-bilgisayarım 80 gb windowsta 15gb C 30gb D ve 30 gb E olarak bölünmüşdurumda.C de windows kurulu bende E de 13 gb boş yer açıp ubuntukurdum. ama ubuntu da bilgisayara girince C yerine 80 gb sabit diski :17 gb dosya sistemi D yerine 80 gb sabit diski yazıyor E yerine de dosyasistemi yazıyor ve sürekli bilgisayarda boş yer kalmadı uyarısı veriyorama 4 gb C de 3 gb D de ve 10 gb E de boş yer var.

2-nvidia geforce fx 5200 ekran kartım var 1024x768 pixel destekliyornormalde ama en fazla 800x600 yazıyor. internetten driver indiremiyorumboş yer yok uyarısı veriyor . kendi cdsi ubuntuya uyar mı?

3-film izlerken ses geliyo ama görüntü gelmiyor hangi eklentileri kurmalıyım?

4-empathy de kişi listesi gözükmüyor bu bi sorun mu yoksa empathy de sadece çevrimiçi olanlar mı görünüyor.

şimdiden herkese teşekkür ediyorum ayrıca herkesin bayramını kutluyorum.

ECHELON_
27-11-2009, 21:50   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,644 mesaj
Alıntı: bugrinho  
arkadaşlar ilk defa ubuntu kullanıyorum bugün windowsun üzerine kurdumama bazı çözemediğim noktalar var yardım ederseniz sevinirim.

1-bilgisayarım 80 gb windowsta 15gb C 30gb D ve 30 gb E olarak bölünmüşdurumda.C de windows kurulu bende E de 13 gb boş yer açıp ubuntukurdum. ama ubuntu da bilgisayara girince C yerine 80 gb sabit diski :17 gb dosya sistemi D yerine 80 gb sabit diski yazıyor E yerine de dosyasistemi yazıyor ve sürekli bilgisayarda boş yer kalmadı uyarısı veriyorama 4 gb C de 3 gb D de ve 10 gb E de boş yer var.

2-nvidia geforce fx 5200 ekran kartım var 1024x768 pixel destekliyornormalde ama en fazla 800x600 yazıyor. internetten driver indiremiyorumboş yer yok uyarısı veriyor . kendi cdsi ubuntuya uyar mı?

3-film izlerken ses geliyo ama görüntü gelmiyor hangi eklentileri kurmalıyım?
4-empathy de kişi listesi gözükmüyor bu bi sorun mu yoksa empathy de sadece çevrimiçi olanlar mı görünüyor.

şimdiden herkese teşekkür ediyorum ayrıca herkesin bayramını kutluyorum.

1. ubuntu kuracaksan en başta hdd yi hiç bölmeden bir bütünken kurup kurulum esnasında atıyorum 10 gb yer ayırdıktan sonra geri kalanı win üzerinden bölebilirdin burada yaptığın hata kurulum esnasında disk seçimini ve bölümlendirmesini tamamen ubuntuya bırakman olmuş elle ayarlanabilen kısımdan sınırlandırma yapmamışın o da kendince 80 gb gelan gibi büyük bir kısımı almış ubuntu kurmuş ext3 formatında formatlamış yani c d e de nekadar boş yer varsa kendine ayırmış bu yüzden windows üzerinde sana yeterince yer kalmaz çünkü windows ext3 dosya sistemini tanıyıp kullanamaz
2ekran kartını eğer türkçe ise sistem yönetim sekmesi altında drıver ara seçeneğini tıklayıp ubuntu nun eksik drıveri bulup yüklemesi ile son bulur ki ekstradan bir paket indirmene gerek yok yani windowstaki değil sen sadece seç depodan insin otomatik
3. ve 4. sorularına ortak cevap vereceğim karmic koalada ses problemleri genel bir problem ve empaty adlı messengerda karmic koaladan daha sorunlu bir yapı bence ubuntu deneyeceksen ubuntu 9.04 gibi kararlı bir yapıdan başlamalı idin karmic koala win 7 yetiştirlime amacıyla acaleye getirilmiş son kullanıcının deneme tahtasına dönüştürülfüğü bir sistem olmuş ubuntu efsanesi böyle bitemezdi

son olarak bir uyarı bilgisayarım sağ tık yönetim disk yönetimi üzerinden ubuntunun bulunduğu kısmı biçimlendirmeye kalkarsan sistemini kurtamak için grub ekranın silinir bu seferde ne wine nede ubuntuya girebilirsin ama grubu tekrar yüklemenin yoluda ubuntuyu lıve cd üzerinden çalıştırıp grup ekranını terminalden tekrara yüklemek ama onunda şu an kodlarını hatırlamıyorum

Son Düzenleme: ECHELON_ ~ 27 Kasım 2009 21:54
Tuti Urmeylander
27-11-2009, 21:56   |  #3  
Yıllanmış Üye
469 mesaj

Bu gün ben de, Ubuntu hakkında pek bir şey bilmediğimi belirterek bazı sorular sormuştum,''Ubuntu hakkında deneyimli olanlar lütfen diyerek''ten ama...Ama dünya kadar zaman geçti ama hala en ufak bir yanıt yok. Eğer yarın da bir cevap alamaz isen bu sessizliği ''arkadaş sen bu Ubuntu sevdasından vazgeç'' olarak tercüme edeceğim ve daha elime yeni geçen CD sini arşive kaldıracağım.Sen henüz kurmuş ve bir yığın saçma sapan sorunlarla boğuşmaya başlamışsın. Bu sessizliğin ardından senin yazdığın sorunlar bana yeteri kadar fikir vermiş durumda.Tanrı yardımcın olsun. Ben buradan yani Ubuntu'dan kaçıyorum ve ''bir daha Davosa gelmiyorum !...

bugrinho
27-11-2009, 21:59   |  #4  
OP Taze Üye
2 mesaj

boş yer yok uyarısını windowsta vermiyor ubuntuda veriyor windows eskisi gibi hiç bir belgem sorun görmedi.
bu ubuntuyu nasıl kaldırabilirim ubuntu üzerinden mi windows üzerinden mi ?

ECHELON_
27-11-2009, 22:53   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,644 mesaj
Alıntı: bugrinho  
boş yer yok uyarısını windowsta vermiyor ubuntuda veriyor windows eskisi gibi hiç bir belgem sorun görmedi.
bu ubuntuyu nasıl kaldırabilirim ubuntu üzerinden mi windows üzerinden mi ?
ubuntuyu sistemine zarar vermeden kaldırmanın yolu var ama ubuntu forum türkiye de anlatılıyordu bu konu fakat 2 gündür anladığım kadarıyla ubunutu forum türkiye tatile çıkmış yine uçmuş bir türlü dikiş tutturamadılar gitti yani biraz bekle ubuntu forum türkiye açılınca orada araştır kaldırmanın yolunu bulursun

bir yöntem daha var bun yöntemi ben kullanıyorum ama kesinlikle tavsiye etmem bu yöntemde windows dısk yönetiminden ubuntunun bulunduğu kısmı silmek ama bunu yaparsan grub ekranı uçar windowsu açamazsın error 17 hatası verir boot ekranında bu yüzden grubu tekrar yüklemen lazım onun içinde pc yi cd den boot edip lıve ubuntu açıp terminali açıp hatıladığım kadarıla aşağıdaki kodları yazman gerekecek

#grub

root (hd0,x)
setup (hd0)
quit

hd04 olarak gözükebilir sende ama kodarı yanlış hatırlıyor olabilirim sen yinede bu son bahsettiğim yolu deneme

bununla ilgili şuraya bakabilirsin ingilizcen iyi ise tabi

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=442945&page=2
ya da şu işine yarayabilir
http://rupi.blogcu.com/grub-loading-error-17/1352072

Son Düzenleme: ECHELON_ ~ 27 Kasım 2009 22:55