ubuntu'da dns'yi nasıl değiştirebilirim. Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler. Birde ubuntu'da avira'nın free linux sürümü varmış kurmama gerek var mı?
ubuntu'da dns değiştirme
Varsayılan olarak üst tarafta internet ikonu var
Veya Sistem>Tercihler>Ağ Bağlantıları yolunu izleyebilirsin.
Orada bağlantı türün neyse (kablolu,kablosuz vs.) ona göre yapılandırabilirsin.
Edit(düzenle) tuşuna basınca DNS ayarlarını girmen gereken yer çıkar.
aviranın linux sürümünü kur bence linux için yazılan viruslerde var
ubuntu'da dns'yi nasıl değiştirebilirim. Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler. Birde ubuntu'da avira'nın free linux sürümü varmış kurmama gerek var mı?DNS adresini eğer modem özellikleri müsait ise oradan yap, kökten hallolur... Modemden olmazsa Ağ bağlantıları > Düzenle IPv4 ayarları bu kısımda yöntem bölümünü "Sadece otomatik DHCP olarak değiştir. Ve alttaki dns sunucuları kısmına dns adreslerini virgülle ayırarak yazın...Virüs programına gerek yok ama güvenlik duvarı kur...
uydunet ile bağlanıyorum. o nedenle modemde öyle bir özellik yok. Dns değiştirmeyi tam bulamamıştım. Çok sağolun. Şu anda ubuntuda güvenlik yazılımı yok. Güvenlik duvarı olarak ne kurabilirim. Farklı fikirler olunca avira konusunda ne yapayım kararsız kaldım. Herkese verdiği yardımlardan dolayı teşekkür ederim.
uydunet ile bağlanıyorum. o nedenle modemde öyle bir özellik yok. Dns değiştirmeyi tam bulamamıştım. Çok sağolun. Şu anda ubuntuda güvenlik yazılımı yok. Güvenlik duvarı olarak ne kurabilirim. Farklı fikirler olunca avira konusunda ne yapayım kararsız kaldım. Herkese verdiği yardımlardan dolayı teşekkür ederim.Modeminde güvenlik duvarı özelliği var mı bilmiyorum ama (varsa daha iyi) yazılımsal güvenlik duvarı olarak Firestarter isimli uygulamayı öneririm, yazılım merkezinde veya Synaptic'te aratıp kur... Dikkat etmen gereken tek şey kurduktan sonra aşağıdaki resimde de gördüğün gibi "ICMP filtrelemeyi etkinleştir" seçeneğini işaretlemen gerekir...Antivirüs konusunu tasa etme, zaten kursan bile hiçbirinde Linux için virüs koruması yok, yani sadece Windows virüslerine karşı koruyor; şöyle ki farkında olmadan diğer Windows sistemlere virüs bulaştırma diye...
ya arkadaşlar saçmalamayın linux a virüs bulaştırmak öyle kolay bi iş değil anca doğrudan hedef olmanız lazmki öyle bile çok zor yani.
nedenmi?: çünkü linux için yazılmış zararlı kodlar öyle doğrudan çalışamıyor (windowsun exe leri gibi değil yani)
virüsün bile derlenip linux sisteminin belirli klasörlerinin içinde olması şart. yani bi dep paketi indirdiniz dielim viriüsün onun içinde olması lazımki sisteminize bulaşssın.
onunda garanti yolu adını biliyorsan zaten depodan indirisin :)
yada resimi sitesinden.
verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Slm arkadaşlar,
Evet arkadaşların dediği doğru linux işletim sisteminde virüs olayı arkadaşların dediği gibi ama tam olarak da öyle sayılmaz :) Win32 sistemlerdeki virüsler linuxde etkili olmaz. peki bir dosyayı aldınız arkadaşınıza verdiniz ve onun bilgisayarında virüsü yakaladı ? Bu bizi ilgilendirmez deyip geçebiliriz ?:) Geçenlerde bir siteye girdim resmi şirket sitesi ve siteyi yapan arkadaş antivirüsten bir haber , bunun yanında aldıkları web host da dünyadan bir haber olsa gerek ki siteye girince antivirüs programım sitede virüs buluyor :) aliyacagınız gibi çok basit bir örnek verdim tabi anlayana ...
- İşin normali Linux Sunucu sistemlerinde dahil olmak üzere antivirüs kullanılıyorsa Masaüstü bilgisayarlarımızda kullanmamamızın sebebi nedir?
- İndirdiğiniz *.deb dosyasında virüs olmadığını nerden biliyorsunuz?
- Linuxde viruslerin etkin olmadığını derlenmesi gerektiğini söylüyoruz. Demekki Win32 sistemlerden pek farkı yok birinde exe tıklayıp çalıştırıyoruz Linuxde bir komut yazıyoruz.
- Büyük antivirüs şirketlerinin başında gelen mcafee, kaspersky gibileri Linux için antivirüs yazmışlar.
- Son olarak Google.com var herşeyin gerçek yüzünü gösterebilir "Linux virus list" yazın sadece :)
Bence bunların hiçbiri saçmalık değil ....
Slm arkadaşlar,1- Masaüstü bilgisayarlarda sunuculardaki gibi yoğun bir şekilde antivirüs kullanılmıyor. Çünkü masaüstü Linux sistemler sunuculardaki gibi Windows ile çok fazla haşırneşir olmuyor. Eğer oluyorsa da kişi şüpheli dosyaları tarama amacıyla bir antivirüs bulundurabilir... Ama sunucularda kesinlikle olmalı...
Evet arkadaşların dediği doğru linux işletim sisteminde virüs olayı arkadaşların dediği gibi ama tam olarak da öyle sayılmaz :) Win32 sistemlerdeki virüsler linuxde etkili olmaz. peki bir dosyayı aldınız arkadaşınıza verdiniz ve onun bilgisayarında virüsü yakaladı ? Bu bizi ilgilendirmez deyip geçebiliriz ?:) Geçenlerde bir siteye girdim resmi şirket sitesi ve siteyi yapan arkadaş antivirüsten bir haber , bunun yanında aldıkları web host da dünyadan bir haber olsa gerek ki siteye girince antivirüs programım sitede virüs buluyor :) aliyacagınız gibi çok basit bir örnek verdim tabi anlayana ...
1- İşin normali Linux Sunucu sistemlerinde dahil olmak üzere antivirüs kullanılıyorsa Masaüstü bilgisayarlarımızda kullanmamamızın sebebi nedir?
2- İndirdiğiniz *.deb dosyasında virüs olmadığını nerden biliyorsunuz?
3- Linuxde viruslerin etkin olmadığını derlenmesi gerektiğini söylüyoruz. Demekki Win32 sistemlerden pek farkı yok birinde exe tıklayıp çalıştırıyoruz Linuxde bir komut yazıyoruz.
4- Büyük antivirüs şirketlerinin başında gelen mcafee, kaspersky gibileri Linux için antivirüs yazmışlar.
5- Son olarak Google.com var herşeyin gerçek yüzünü gösterebilir "Linux virus list" yazın sadece :)
Bence bunların hiçbiri saçmalık değil ....2- İndirilen .deb, .tar ves. dosyalarda virüs yok. Çünkü bunların büyük çoğunluğu Linux tarafından otomatik olarak kendi depolarından indirilip kuruluyor. Bir kısmı da eğer gerekliyse programın resmi sitesinden... (Örnek: Opera) Bu program kurulum sistemlerini kısmi olarak bulut bilgi işlem sistemine benzetebilirsiniz... Bunların dışında kesinlikle yabancı kaynaklara ihtiyaç olmuyor. (Bahsettiğiniz gibi bir programı kurarken komut filan gerekmiyor)
3- İkinci yanıt sebebiyle tesirini yitirmiştir...
4- Antivirüsler Windows'u korumak adına özellikle sunucular için çok önemli...
Bunlara ilaveten Linux'ta Selinux gibi çok güçlü güvenlik protokolleri vardır; okuyunuz...
Son Düzenleme: Nicoll ~ 01 Haziran 2010 00:08
Sunucu Linux'lar ile ilgili bir ilave daha yapmak istiyorum;
Eğer sunucunuz bir hosting (barındırma hizmeti) veya insanların etkileşime girdiği bir paylaşım ortamı ise antivirüs konusu daha da önem kazanır, şöyle ki manyağın biri satın aldığı alanında Windows'u hedef alan zararlı kodlar yayınlamaya kalkarsa burada antivirüs devreye girer... Bu tür istisnalar dışında sunucunuzda antivirüs bulundurmasanız da olur; zira Linux Windows için zararlı bir kod barındırmayacağından sistemi yavaşlatmaktan başka bir işe yaramaz...