İndirdim ve kurdum. Windows'a elveda...
Ubuntu kurmaya değer mi?
- 1
- 2
Ubuntu gerçekten kaliteli bir işletim sistemi nede olsa çökertilemeyen bir işletim sistemi.Ev ve ofis kullanıcıları için ideal.Uygulama zenginliği ve kullanım kolaylığı açısından denemeye değer yaklaşık iki aydır kullanıyorum(masaüstü ve laptopta) herkese tavsiye ediyorum tek kelimeyle harika...
khramnEğer bilgisayar özellikleriniz düşük ve oyunla işiniz yoksa temel bilgisayar kullanımı için ubuntu windowstan çok daha iyi olacaktır. İlgi alanları sadece net, msn, ofis olanlar için ubuntu çok güzel bir alternatif.szin bilgisayrınızda kaç sistem var bir win 7 oluyor bir vista oluyorr:))Bu arada, bunuda kendi ubuntumdan yazdığımı belirteyim.
Ben, yaklaşık 1 hafta önce ubuntuya geçtim. Bilgisayar programcısıyım. .Net platformunda yazılım geliştirmekteyim. Çok memnunum ve bir daha windows kullanmayı aklımın ucundan bile geçirmiyorum. İşletim sisteminde olduğu gibi, artık yavaş yavaş açık kaynağa doğru kaymaktayım. Tabi ki .net platformunda yazılımlar geliştirebilmek için, sanal olarak XP kurdum. Xp zaten az sistem kaynağı tükettiği için, çok hızlı çalışmaktayım. Herkese mutlaka denemelerini tavsiye ederim. Bu arada ufak bir hatırlatma, wine adlı bir yazılım sayesinde windowsta oynadığınız oyunları çalıştırabilirsiniz. Desteklediği oyun veya yazılımları görmek için, sitesini ziyaret edebilirsiniz.
wine ile sağlıkl bir şekilde bir çok oyun oynanmıyor malasef edpresident , zaten oyun oynayan kesim için elverişli değildir linux sistemler. yinede listeyi kontrol edebilirsiniz ve sevdiğiniz oyun varsa linux'a geçebilirsniz :)
ama son derece güzel bir işletim sistemidir , kişisel görüşüm gnome masaüstü kde masaüstü ortamından iyidir , ve linux ile gnome masaüstü ortamında tanışırsanız daha iyi ve değişik bir başlangıç yapmış olabilirsiniz.
ubuntu :)
ben ubuntuyu notebook da kurdum. bir problemim var.
nvidia grafik kartı için sürücü yüklenmesi gerekiyo. acceseories/hardware drivers aracına tıklayınca bi süre sürücler aranıyo diyip kendi kendine kapanıyo. daha bşka nasıl yüklerim sürücüyü tabi varsa??
aylak17ben ubuntuyu notebook da kurdum. bir problemim var.ubuntunun hangi sürümünü kurdun son sürümde donanım sorunlarını yüksek oranda halletmişler ayrıca nıvıdıa için sürücü uyarısını ubuntunun kendisi mi veriyor yoksa senmi yüklenmesi gerektiini söylüyorsun.
nvidia grafik kartı için sürücü yüklenmesi gerekiyo. acceseories/hardware drivers aracına tıklayınca bi süre sürücler aranıyo diyip kendi kendine kapanıyo. daha bşka nasıl yüklerim sürücüyü tabi varsa??çünkü onların tamamını otomatik tanımalı
aylak17ben ubuntuyu notebook da kurdum. bir problemim var.Nvidia kartları için sürücü kurulumu linkten anlatılmış, gözatın.
nvidia grafik kartı için sürücü yüklenmesi gerekiyo. acceseories/hardware drivers aracına tıklayınca bi süre sürücler aranıyo diyip kendi kendine kapanıyo. daha bşka nasıl yüklerim sürücüyü tabi varsa??
ubuntu herhangi bir hata vermiyo. ben kartın sürücüsünün yüklü olup olmadığına bakmak için hardware drivers aracını çalışıtırıyorum(khramn nın gösterdiği linkteki gibi) ama sürücüler aranıyo gibi bi yazı çıkıyo bi süre sonra kapanıyo. yani bi şeyleri seçip te aktif et deme gibi bi şansım olmuo. belki de ekran kartımın sürücüsü yoktur ama öyle olsada diğer kurulabilir sürücüleri göstermesi gerekmiyomu?
ubuntu 9.04 wubi ile kurdum.
Ekran kartınızın ne olduğunu biliyorsanız paket yöneticisinden sürücünüzü seçip kurabilirsiniz.
ekran kartım 8400 mgs. ama artık paket yöneticisini de açamıyorum. yani bi kaç güne önce oluyodu. şimdi sadece boş bir pencere çıkıo. en iyisi silip baştan kuruyum sistemle ilgili bi sorun galiba. bilgisayarı açtığımda bir sürü uyarı hata gelio.
aylak17ekran kartım 8400 mgs. ama artık paket yöneticisini de açamıyorum. yani bi kaç güne önce oluyodu. şimdi sadece boş bir pencere çıkıo. en iyisi silip baştan kuruyum sistemle ilgili bi sorun galiba. bilgisayarı açtığımda bir sürü uyarı hata gelio.Ubuntuya kötü demiyorum ama pardusta deneyebilirsiniz. Sanki ubuntuya göre biraz daha kararlı.
Ubuntu'da Compiz hazır var mı? Yoksa internetten indirebilir miyiz?
Denemek için Ubuntu'yu internetten indirdim. Tam kalite olarak görmem için de DVD olarak indirdim. Grafik olarak güzel yapmışlar. Ama kendimi DOS'a dönmüş gibi hissettim. Hele bir "Compiz Fusion" kurmaya kalktım yüklemek için bile komut yazmamız gerekiyor. Compiz"i kurdum (hele şükür) ayarlarını yapmak başka bir dert. Neyse Compiz'i geçeyim. Paketleri de çok saçma. Gereksiz gereksiz programlar var paket yöneticisinde. Hatta yükledim bazılarını Ubuntu çöktü. Madem Ubuntu çökertecek programlar var neden o programlar paket yöneticisinde? Yine kullanımı oldukça zor. Pardus ve Vista 1000 basar Ubuntu'ya.
herrscherDenemek için Ubuntu'yu internetten indirdim. Tam kalite olarak görmem için de DVD olarak indirdim. Grafik olarak güzel yapmışlar. Ama kendimi DOS'a dönmüş gibi hissettim. Hele bir "Compiz Fusion" kurmaya kalktım yüklemek için bile komut yazmamız gerekiyor. Compiz"i kurdum (hele şükür) ayarlarını yapmak başka bir dert. Neyse Compiz'i geçeyim. Paketleri de çok saçma. Gereksiz gereksiz programlar var paket yöneticisinde. Hatta yükledim bazılarını Ubuntu çöktü. Madem Ubuntu çökertecek programlar var neden o programlar paket yöneticisinde? Yine kullanımı oldukça zor. Pardus ve Vista 1000 basar Ubuntu'ya.O komut sistemi zorunluluğu zaten bence en büyük eksiği Linux paketlerinin. Aynısı Pardus'ta da var. Bu sorun çözüldüğünde düşünebilirim belki Linux dağıtımlarından birini kullanmayı. Bu şekliyle hiç de kullanıcı dostu değil.
hangi paketi kurmak için komut ihtiyacı duydunuz ki depoda olan?
ubuntu compiz'in işlevsel özelliklerini üzerinde barındırır zaten , görsel efektleri açarak rahatca kullanabilirsiniz.
1-aslında ubuntuda hiç komut yazmaya hemen hiç gerek yok. peki ama neden linux forumları hala komutlarla açıklama yapmayı seviyor diyebilirisiniz. bu aslında bir alışkanlık. uzun süre linux kullanan biri için aslında komut yazmak daha kolay.
örneğin debianda depoları güncelleştirmek için gnome masaüstü ortamında yapmak gerekenler:
sistem'e tıkla
yönetim'e tıkla
güncelleme yöneticisin'e tıkla
root şifresini gir
çıkan ekranda güncelleyi seç
------------------------------------------
uyarı: bu sadece gnome kullananan ve debian tabanlı dağıtımlar için geçerlidir. kde, lxde vb. tonlarca masaüstü ortamında bu değişkendir.
windowstaki karşılığı explorer olarak düşünebilir ve explorerın alternatifi yoktur. yani tek bir masaüstü yöneticisi budur. bu nedenle windows kullanıcılarını tamamen dos ortamından çıkarmış istemeyenleri de çıkarttırmıştır.
------------------------------------------------
peki terminalde bu işlem nasıl yapılır:
sudo apt-get update
yani bu nedenle linux forumdaki gönüllüler hep kod vermeyi tercih ederler
--------------------------------------------------------------------------------------------------
peki işin özüne gelirsek neden windowsta insanlar konsol yüzü görmez? çünkü windows daha zorlamacı bir tavırla kullanıcılarına bu konuda seçenek sunmamıştır.
----------------------------------------------------
linux kullanıcısı olanlar genellikle işletim sisteminde neler döndüğünü görmek isterler.
peki linuxte de neden tek bir masaüstü yöneticisi yokta bir sürü var. cevap linuxun özelleştirebilir olmasından kaynaklanır.
peki bir muziplik yapıp neden linux çekirdeği tek diyebilirsiniz. linux derken aslında çoğu linux kullanıcısı için önemli olan linuxun kendisi değil dahil olduğu gnu lisansıdır.
neyse artık çok uykum geldi ben yatayım.
- 1
- 2