Ubuntu kurmaya değer mi?

cbilgen13
25-04-2009, 13:25   |  #1  
cbilgen13 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,441 mesaj

herkse merhaba ben şuan işletim sistemi olarak windows wista kullanıyorum oldukçada memnunum ama son günlerde forumda bir ubuntu furyasıdır gidiyor...kullananlara soruyorum ubuntu vista yerine kurulmaya değer bir işletim sistemi midir??

waybe
25-04-2009, 13:51   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,376 mesaj

valla bende kurmadım ama kotalı kullanıcı olup kotamda 5 gb oldugu için yakın bi zamanda kafeyeden indirip denemek istiyom

sende denemek için yeni bi bölüm oluşturup orda deneye bilirsin

WhistLer
25-04-2009, 13:54   |  #3  
Taze Üye
6 mesaj

geçemeye değer bi sistem... normal bi ev kullanıcısıysan internete giriyim maillerime bakıyım msn açıyım müzik dinliyim video izliyim diyosan kesinlikle geçmelisin ama programlarla uğraşan oyun oynayan biriysen geçme derim.... çünkü linuxa uyumlu program yok hiç yok değil tabiki ama windows kadar yok aynı şekilde oyunda öyle

en basitinden linux ve vista arasındaki farkı söyliyim linuxta xpdeki ram ve cpu kullanımı yani linux sistem kaynaklarını nerdeyse hiç kullanmıyo pcyi hiç yormuyo ve vistadaki görselliğin 10 katı görselliği düşün ki zaten chipteki fotolardan görmüşsündür söylememe gerek bile yok bende win7'yi bekliyorum oda vista gibi olursa linuxa kesin geçicem bidaha da windows kullanmam

Selçuk İslamoğlu
25-04-2009, 14:07   |  #4  
Selçuk İslamoğlu avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 73
4,133 mesaj

Bilgisayarını ne amaçla kullandığına bağlı...

Eğer PC'nde Solitier dışında oyun için kullanıyorsan... Hayır, kesinlikle geçme...

Oyun hiç oynamıyorum diyorsan, bence deneyebilirsin.

Kapalı Hesap (53751)
25-04-2009, 14:18   |  #5  
Kapalı Hesap
3,036 mesaj

Linki paylaşayım dedim zaten çok uzakta değildi:))

Son Düzenleme: Kapalı Hesap (46183) ~ 25 Nisan 2009 14:19
cbilgen13
25-04-2009, 14:33   |  #6  
cbilgen13 avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,441 mesaj

yorumlar için teşekkür ediyorum çok fazla oyun meraklısı değilim sadece online iki oyun var arada takıldığım biri istanbul kıyamet vakti biri cross fire...pc'yi çok amaçlı kullanan bir kullanıcıyım yani sadece oyun..chat olayları değil flash ve dream mutlaka çalışmalı hobi olarak web tasarımıyla ilgileniyorum tabii pek çok programıda takip ediyorum virüs programı nod32 kullanıyorum ubuntu ile uyumlu çalışır mı mesala yada müziği winamp'tan dinlerim...pek çok video formatıyla işim oluyor çoğu zaman codec problemi yaşarmıyız...en önemlisi makinam acer aspire 5920G donanımları yine verimli kullanabilir miyiz driver problemi çıkarmı bu sorulara ortak yanıtlar arıyorum...en iyisi ben biraz daha araştırayım hatta vista üstünden kurucam...kaldırmam gerekirse sorun yaşarmıyım bilmiyorum denemek lazım...ama 3 yıldır makinaya hiç format çekmedim hiç gerek kalmadı maşşallah diyelim nazar değmesin :D

WhistLer
25-04-2009, 15:33   |  #7  
Taze Üye
6 mesaj

sende bnm gibi programları takip eden birisin anladığım kadarıyla o zaman linux kurma çünkü her programın linux uyumlusunu bulamazsın zaten benimde bu zamana kadar linux kurmamamın tek nedeni program uyum sorunuydu ama eğer hddnin yeterliyse ubuntu için bi bölüm ayırıp oraya kurabilirsin bende öyle yapmayı düşünüyorum eğer beğenirsem oyunlardan programlardan her şeyden vazgeçicem temelli kurucam pcye linuxu bu arada virüs programını dert etme çünkü linuxa uyumlu virüs yok denecek kadar az yani antivürs kurmadan yıllarca format atmadın kullanırsın illaki kurcam diyosanda nod32nin yok galiba ama linux uyumlu antivirüs yazılımları mevcut

Banned
25-04-2009, 15:42   |  #8  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 21
5,777 mesaj

Eğer bilgisayar özellikleriniz düşük ve oyunla işiniz yoksa temel bilgisayar kullanımı için ubuntu windowstan çok daha iyi olacaktır. İlgi alanları sadece net, msn, ofis olanlar için ubuntu çok güzel bir alternatif.

Bu arada, bunuda kendi ubuntumdan yazdığımı belirteyim.

H@ckerCesur
25-04-2009, 16:25   |  #9  
Yıllanmış Üye
1,881 mesaj
khramn
Eğer bilgisayar özellikleriniz düşük ve oyunla işiniz yoksa temel bilgisayar kullanımı için ubuntu windowstan çok daha iyi olacaktır. İlgi alanları sadece net, msn, ofis olanlar için ubuntu çok güzel bir alternatif.

Bu arada, bunuda kendi ubuntumdan yazdığımı belirteyim.

Acaip ubuntuya geçesim var. Umarım driver vs sorunları yaşamam şimdi indirip kuracam ubuntuyu. Alkış

Banned
25-04-2009, 16:51   |  #10  
Banlandı
5,777 mesaj
H@ckerCesur
Acaip ubuntuya geçesim var. Umarım driver vs sorunları yaşamam şimdi indirip kuracam ubuntuyu. Alkış
Ubuntuda en büyük proplem grafik kartları ve montitör tanımlamada, bu nedenle ubuntuda 3D uygulamaları kullanabilmek için ekran kartında linux sürücü proplemi olup olmadığını araştırmanı öneririm. Ekran kartının marka modeli nedir? Benimkisi ati 3650 sürücüsünü kurup ekranı açtırana kadar bir saat kodlarla boğuşmam gerkti. Ekran kartı sürücüsünü aşarsan gerisi windowstan çok daha kolay. Yazılım ekle kaldırdan istediğin uygulamaları seçip kur demeniz yeterli.

H@ckerCesur
25-04-2009, 17:45   |  #11  
Yıllanmış Üye
1,881 mesaj

Benimki laptop ekran kartım "sis672 serisi" 312 mb :))
biraz araştırdım da ubuntu için berbat bir ekran kartıymış

gerçi windowsta da iyi oldugunu söyleyemem.
2 gb ram var "crazy taxi 3" bile kaldırmadı dona dona oynattı.

Sadece görüntü vermeye yarıyo... Kızgın

Son Düzenleme: H@ckerCesur ~ 25 Nisan 2009 18:10
H@ckerCesur
25-04-2009, 19:54   |  #12  
Yıllanmış Üye
1,881 mesaj

Masaüstü bilgisayara kurdum. Ses, wireless, ekran dahil tüm donanımları otomatik tanıdı. Yaşasın özgür yazılım. Laptopta zaten orjinal vista lisansına sahip. :)

Gelsinler bakalım dükkanı denetlemeye microsoftcular. Gülümseme

Boracalin
26-04-2009, 01:20   |  #13  
Boracalin avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 8
1,591 mesaj

Ya valla bi aralar bende linux a geçecem diye bir ton vakit harcadım pardus 2008.2, mandriva one, linux mint, gos, ubuntu, kubuntu, pcos linux, open suse(indirdim ama denemedim) bunları denedim... Ama xp'nin yeri apayrı... (bu arada linuxcu arkadaşlar kızacak ama görsellik mörsellikde göremedim. bi compiz var o da işlevden çok şekil bişey... ben işlevi olmayan şeyi kullanmam.) Kardeşim bütün linuxlarda ekran berbattı (!) berbat derken ne bileyim xp'deki renk derinliği keskinliği canlılığı yoktu... pardusun simgeleri çok çocuksu geldi mesela... ubuntu'ya hiç mi hiç alışamadım (sanırım sorun gnome. gnome masaüstüne alışamadım.. kde daha ehven...) kocaman kocaman yuvarlatılmış hatlı masa üstü simgeleri falan... e ondan sonra program kurmak tam çin işkencesi... yav kurduğunuz dağıtımın program depolarında varsa sorun yok... ama yoksa ve ilk defa linux kullanacaksanız hapı yuttunuz... indirdiğim şeyi kurmayı bile beceremedim.  gözünü sevdiğiminin xp sinde öyle mi ? tıkla next next de restart yap iş bitti.... linuxlarda maalesef bööle değil yok bilmem nereye kopyala yok bilmem ne şifresi ile konsola gir bilmem ne kodunu yaz yok su şifresi ile root ol yok bilmem ne komutu gir... bu ne be prg. mu kuruyoruz uzay mekiği mi havalandırmaya çalışıyoruz anlamadım... illa linux dersen mandriva yı öneririm... ev kullanıcısına en uygun ve pratik olanı o... (linux mint'de çok iyi üstelik windows üzerinden install yapılabiliyor...) ööle program takip edecem son sürüm kuracam vs. dersen uğraşırsın.. yada paşa paşa bekler depolar'da yer alır öyle yüklersin... bi de tüm linuxlarda karşılaştığım şey yeni sürüm diye kuruyorsun deli gibi güncelleme yapıyor... net yoksa biraz boş kalıyor linux... ayrıca realtek ses kartımı hiç bir dağıtım tanımadı.. biraz kurcaladım forumları bana özel bir sıkıntı değilmiş geneli böyleymiş... realtek'in sitesinde bile linux driver'ı yok... (şimdi bana çıkıp wine ile windows sürücüsünü çaıştır falan demeyin o olay bana çok saçma geliyor... linux kullanacak isem xp sürücüsünün işi ne orda ? çakma olur o...) Dahası video ve audio player'lar bence ne winamp'ın ne de media player classic'in ellerine su dökemez... yav bi ağız tadı ile mp3 dinleyemedim... benim notebook'un ekran 13.3'' zaten küçük bi amarok açıyorsun ekranın üçte biri doluyor... koca koca simgeler fontlar ne bu be... valla yok stabildi yok az ram harcıyordu yok kasmıyordu falan hikaye... benim xp'imde stabil (altı ayda bir kafasına format çakmak gerekiyor stabil olarak... :) ) ayrıca sistemde 2 gb ram var  xp ve diğer bir iki uygulama toplasan 400-500 mb gibi bir ram yiyor... E kalan sağlar (ram'ler) bizimdir... darılmaca gücenmece yok... eğer next next tarzı prg. kurabileceğim tüm driverlarımı sorunsuz tanıtabileceğim windowstaki renk canlılığını derinliğini ve keskinliğini yakalayabileceğim abuk subuk devasa büyüklükte font ve masaüstü simgeleri olmayan veya çocuksu olmayan simgelere sahip efendi efendi çalışacak deli gibi güncelleme yapmayacak beni üzmeyecek yormayacak bi dağıtım varsa allah aşkına söyleyin... (aslında linux mint bir iki ayar sonra bu kıvama geliyor fakat ses kartı problemi ve birde firefox'ta izlenen video'ların xp'de ki firefox'ta izlenen video'ya göre berbat derecede bozuk olmasını saymazsak...) Valla bööle bir dağıtım varda söylemiyorsanız darılırım :) Şaka bir yana nacizane görüşlerimi yazdım... Belki kızacaksınız linuxcu arkadaşlar... Belki hata bende kullanmayı beceremedim... Belki eski alışkanlıklarımız bize engel oldu v.b. Ama I love you XP Pro Sp3 ve Wellcome Windows 7 diyorum... (dikkat ettiyseniz vista felaketinden bahsetmiyorum :)) ) hadi kalın sağlıcakla...

ECHELON_
26-04-2009, 02:19   |  #14  
Yıllanmış Üye
1,644 mesaj

tüh be 1996 model ıntel celeron pentıum 128 mb ram li pcim vardım onu birine bağışalamadan önce bu ubuntu lınux vb işletim sistemlerinden habredar olsa idim bu işletim sistemini kullanırdım

ayrıca bir sorum olacak bu ubuntu hangi kod sistemi ile yazıldı lınux tarzı bişey mi ayrıca bu sisteme vrus yazıldı mı

ECHELON_
26-04-2009, 02:21   |  #15  
Yıllanmış Üye
1,644 mesaj
waybe
valla bende kurmadım ama kotalı kullanıcı olup kotamda 5 gb oldugu için yakın bi zamanda kafeyeden indirip denemek istiyom

sende denemek için yeni bi bölüm oluşturup orda deneye

hocam konuyla fazla alakası yok ama sana bi şey soracağım sen kotalı net kullandığını yazmışın bende kotalı kullanıyorum sende nasıl 5gb benim kota sınırım 4gb tarife farkı mı var yoksa kota 5gb ta mı çıkarıldı

Banned
26-04-2009, 03:50   |  #16  
Banlandı
35 mesaj

bi denemek lazım..

H@ckerCesur
26-04-2009, 09:17   |  #17  
Yıllanmış Üye
1,881 mesaj
SCARFACE_
hocam konuyla fazla alakası yok ama sana bi şey soracağım sen kotalı net kullandığını yazmışın bende kotalı kullanıyorum sende nasıl 5gb benim kota sınırım 4gb tarife farkı mı var yoksa kota 5gb ta mı çıkarıldı
6 GB kotalı da olabilir. YA da şimdi den 1 GB geçmiş olabilir...

@Boracalin
sana bu konuda hak veriyorum. Fakat windowsa saglanan donanımsal ya da yazılımsal destekler linuxa saglansa linux her yönden daha avantajlı. Tek sıkıntısı bu Gülümseme

waybe
26-04-2009, 11:38   |  #18  
Yıllanmış Üye
2,376 mesaj
SCARFACE_
yok hocam 1 gb geçtim kotamı her ayki gibi

barguti
27-04-2009, 13:03   |  #19  
Yıllanmış Üye
168 mesaj

kullandığım üç işletim sistemi içerisinde en kolay program kurulanı Mac OS sonra Ubuntu sonra Windows.

Eğer ubuntu gibi yaygın kullanılan bir dağıtım kullanıyorsanız yeni çıkan bir programın 1 ya da 2 gün içinde depolara düştüğünü fark edersiniz. Program konusunda hiçbir sıkıntı çekmezsiniz oyun dışında. Oyunlar konusuna hiç girmiyorum bu konuda kimse atari ile boy ölçüşemez.

Masaüstü ortamı olarak gnome kde'den hem daha işlevsel hemde daha güzeldir nacizane fikrim. KDE ve Windows insanı gereksiz ayrıntılarla boğarken gnome ve aqua arayüzleri temizliği ile rahat bir şekilde çalışmanızı sağlar.

Bu bilgisayarı açıp CS , Fifa , Pes NFS simgesini direk çift tıklayan birisi için geçerli mi? Tabi ki hayır. Zaten o masaüstü ortamından bi haber yaşar. İnterneti crack aramak için Messenger'ı kızlara sarkmak için kullanır :D Benim gibi ortalama 10 saatini bilgisayar başında geçiren biri olsa gnome ile KDE'yi karşılaştırmazdı bile.

Bu soru çok sorulur geçmeden önce korkudan. Donanım sorunları olabilir ben hiç yaşamadım yazıcımı dahi taktım gördü ubuntu (HP officejet 5610 all-in-one serisi). Ama yaşanmıcak diye garanti veremem.

""  Oyun oynatan ve anlık mesajlaşma programlarından webcam sex yaptıran işletim sistemleri vardır! , geriye kalan herşey için linux :D ""

Kapalı Hesap (91855)
27-04-2009, 13:24   |  #20  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 25
2,006 mesaj

ubuntu kurulması değecek linux sürümlerinden biri
aynı zamanda en basit kullanımı olan işletim sistemlerinden de biri

emrah33
27-04-2009, 22:39   |  #21  
emrah33 avatarı
Yıllanmış Üye
802 mesaj

Chip dergisi bu ay Ubuntu verirmi acaba???

Banned
28-04-2009, 00:23   |  #22  
Banlandı
5,777 mesaj
emrah33
Chip dergisi bu ay Ubuntu verirmi acaba???
Ubuntuyu chipte değilde sitesinden istemeye ne dersiniz? Hiçbir ücret talep  etmeden adresinize görederiyorlar.

Bu arada özellikle ati ekran kartınız varsa ubuntu kurmayı bidaha düşünün.

emrah33
28-04-2009, 00:27   |  #23  
emrah33 avatarı
Yıllanmış Üye
802 mesaj

Valla çok iyi bir fikir ama bu cd'nin gönderilmesi 10 haftayı bulabilirmiş o yüzden ben hala ısrarla Chip dergisinde istiyorum

Son Düzenleme: emrah33 ~ 28 Nisan 2009 00:31
setare
28-04-2009, 00:47   |  #24  
Yıllanmış Üye
260 mesaj

Pc dergileri ubuntu imaj dosyasını mayıs, olmazsa haziran sayısında verir büyük ihtimal

Banned
28-04-2009, 00:48   |  #25  
Banlandı
35 mesaj
setare
Pc dergileri ubuntu imaj dosyasını mayıs, olmazsa haziran sayısında verir büyük
önemli olan bir an önce elimize geçmesi zaten geç verecekse...