Ubuntu Kurulurken Donuyor

tremere
25-02-2011, 20:46   |  #26  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
49 mesaj

:D
deneme tahtasına dönme hocam

vahit_isyan
25-02-2011, 22:08   |  #27  
OP Taze Üye
14 mesaj

dur hocam daha ubuntuyu yeni kurdum güç bela:D bi öğreneyim Linux'u adam akıllı da bakarız Zorin'e:d..
Bu arada yeni işletim sistemleri ilgimi çekmeye başladı ; ben sıkı bi windows kullanıcısıyken ( active directory sistem admini olabilecek ve windows serverlarla - özellikle de exchange server - baya bi haşır neşir olacak kadar sıkı ) yeni yelkenler açmaya iten sebep Linux'un kaynak kodlarıyla oynayıp bi şeyler ortaya çıkarabileceğim oldu , yani bu şekilde ciddi manada geliştirici olarak Linux'u incelemek gerekirse hangi dilleri öğrenmem gerekiyor? Aslında şu anda üniversitede c dersi var ma çok yavan linux da 3. sınıfta kendi başıma nasıl  öğrenip şu sakız olmuş "açık kaynak linux kodları"na nasıl ulaşabilir ve bunları nasıl geliştirebilirm onlar hakkında ufaktan bi bilginiz varsa en azından tavsiye ve yolumu görmek babından anlatabilirseniz sevinirim..
hani gerçi daha sırada linuxu öğrenmek var ama bana bu konuda yol haritası çizebilecek arkadaşıma çiçek satan çingenelerden kaptığım o güzel dualardan edicem:P:D
Mavi ekran yüzü görmeyin inşallah , Allah hayalinizdeki ekran kartına kavuştursun , Facebookunuzu güzeller dürtsün:D

tremere
25-02-2011, 22:40   |  #28  
Yeni Üye
49 mesaj

linux'te en çok kullanılan programlama dili python'dur
daha sonra c++
daha sonra c
daha sonra java
daha sonra perl, tck ıvır zıvır ne varsa :)
.net ve c şarp kapalı kaynak diller olduğu için kullanılmaz(mono projesi ile bazı çalışmalar var ama geleceği kesinleşmiş değil)

arayüz yazmak için ise iki platform var
qt ve gtk
qt kde'nin gtk gnome'un
ama ortak da kullanılabiliyorlar

linux'teki kaynak kodları farklı paketlerle sunulur. bunları indirmek için paket yöneticisinin yazılım kaynakları bölümünden source deposunu açman gerekir. daha sonra mesela firefox'un indireceksen ismi şu tarzda birşeydir.
firefox-src
firefox-source

vahit_isyan
25-02-2011, 23:12   |  #29  
OP Taze Üye
14 mesaj

tremere arkadaşım sen bu işten anlıyor gibisin:D
bak şimdi ben c biliyorum az biraz, java da var biraz bunları profsyonelleştriyorm yavaş yavaş , bunların üstüne bir de assembly öğrenmeye başladım ki assembly linux ve windows için farklılık arzediyormuş galiba.... ben de dedim Linux için assembly öğreneyim bari windows'tan sıkılmışken iyi gelir:D ama bunun altında tamamen egoist bi yaklaşımla kendi Linux versiyonumu yazmak vardı:D
şu anda işe Linux'u kurarak başladım ama tabi rota belirgin değil kurdum code blocks, code light, net beans, eclipse'yi paso java, c derliyorum nerde bu linux kodları onları da derlesek :D nasıl derleriz nerde buluruz bu kodları yani mesela linux dosya sistemi içinde bi dizinde midir , yoksa linux'un sitesinden mi indirmem gerekiyor... yani anladın heralde ben direk c kodu gibi bi şey görmeyi bekliyorum hani öyle değilse bile nerdeyse bu kodlar karşı konulmaz şekilde incelemek istiyorum:D
şimdiden teşekkürler...

tremere
25-02-2011, 23:51   |  #30  
Yeni Üye
49 mesaj

sen linux bilmediğin için dediklerimi anlamıyorsun sanırım
diyorum ki linux açık kaynak kodlu bir sistemdir ama linux'u kurduğun zaman kodların tamamını sistem içerisinden göremezsin, sadece çeşitli script ve parametreleri görebilirsin.
bunun nedeni programların derlenmiş olması yani binary şeklinde, doğrudan kod olsaydı bir program çalıştırırken derlenmek zorunda olacak ve en uyduruk program bile 10-20 saniye arası açılacaktı.
peki bu kodların tamamını nereden indirebilirsin
dedim ya source depolarından
linux'e dışarıdan birşey genelde yüklemeyiz, linux üzerinde paket yöneticileri vardır
onların içerisinde 30.000 paket vardır aradığımızı bulur indiririz, o otomatik kendini yükler, konfigure eder ve günceller
şimdi önce synaptic'e gir
daha sonra menülerde dolan bir yerde yazılım kaynakları gibi birşey olacak
işte o kaynaklarda depo isimleri(paketlerin bulunduğu sunucuların isimleri) yazıyor orada source sunucularının seçildiğinden emin ol
daha sonra depoyu reload yap yani güncelle
daha sonra synaptic ile arattır firefox diye, az önce dedim ya firefox-src veya firefox-source şeklinde paketler olacak onları indir
ha benim bilmediğim kısmı ise acaba bu nereye iniyor
usr/share klasöründe bir yerde olur diye tahmin ediyorum ama yanlış da olabilir

Son Düzenleme: tremere ~ 25 Şubat 2011 23:52
Kapalı Hesap (154666)
26-02-2011, 02:54   |  #31  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj

Gerçekten birşeyler yapmak isteyen arkadaşlar işlemcilerin komutları, makina dili ve de assembler çalışsınlar bence. Ama bunların yanında en az bir yazılımı örneğin C++ gibi çok iyi öğrenmeleri gerekir.

vahit_isyan
27-02-2011, 16:22   |  #32  
OP Taze Üye
14 mesaj

Teşekkürler arkadaşlar buldum rotayı:
http://belgeler.org/howto/acik-kod-yazilimcisi.html
Bu Linux Howto belgeleri gerçekten çok faydalı size de tavsiye ederim 10 numara:D
benim gibi nerden başlıycaanı bilmeyenlerin özellikle ve kesinlikle okuması gereken belgeler gerçekten..

enestalha
28-02-2011, 10:21   |  #33  
enestalha avatarı
Yıllanmış Üye
198 mesaj
Alıntı: khramn  
Kurulumda bu disk ekranından önce kuracağınız diski ext4 formatında birincil (mantıksal değil) ve bağlama nookasını / seçerek oluşturun, sınrasında swap (takas alanını) sisteminizde ne kadar ram varsa o kadar alan seçerek oluşturun misal 4 gb ram varsa 4 gb takas alnı oluşturun. Ayrıca kurulumda güncellemeleri kurulumda indir şeklinde seçim yaparak kuruluma başlayın ve net bağlantınız açık olsun. Bir diğer nokta kurulacak alanı seçerken alt kısımdan grup yöneticisini kurulan diskin başına (/devs/sda3 olacaktır muhtemelen) seçerseiz grup windows mbr nin üzerine değilde dske yazılacaktır. İyi tarafı ubuntuyu kaldırdığınızda grupta kalkacaktır, kötü tarafı ubuntu kurulumundan sonra ubuntu boot olmayacaktır ve boot listesine eklemek için easybcd yazılımını windows 7 de kullanarak ubuntuyu boot listesine eklemeniz gerekecektir. Bu ayarlardan sonra kurulum sorunu yaşayacağınızı düşünmüyorum.
win7 ve ubuntu kurulu bir sistemde  ubuntuyu kaldırıp yeniden kurdum, bu kez grup dosyasını ext4 dosya sisteminin olduğu bölüme gönderdim.
tabi win 7 için de boot sorunu yaşadım ama bootrec imdadıma yetişti, ondan sonra ki adımda easybcd ubuntu için olan boot sorununu çözdü. win7 mbr si üzerinden ubuntu çalıştırmak çok zevkli ve bundan sonra ki ubuntu çekirdek güncellemeleri windows 7 nin ilksırada açılmasını engelleyemeyecek.
verdiğin bilgi çok işime yaradı  çok teşekkürler.