Ubuntu Kurulurken Donuyor

vahit_isyan
23-02-2011, 23:30   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
14 mesaj

Ubuntu 10.10 x64 sürümünü kullanmakta olduğum Win7'nin yanına kurayım dedim bunun için de disk ayırdım daha önceden 32 bit versiyonunu kurmuştum tıpkı ondaki gibi kurmaya çalışıyorum ama olmuyor arkadaşlar!

Sanırım hata kurulumdan önce başlıyor...

Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi 80.4 bg boş alanım var

ancak o alan içinden 50 Mb yer dahi takas alanı için ayırsam aşağıdaki resimdeki gibi geri kalan kısım kullanılamaz olarak görünüyor..

ben de takas alnı ayırmadan 80.4 gb tamamını ext4 biçiminde "/" dizinine bağlayarak kullanıyorum bu durumda takas alanı kullanmamın daha iyi olabileceğini hatırlatan bir ileti alıyorum ama "çaresizlik işte takas alanı ayıramıyorum ki " diyip devam ediyorum..
ve kurulum sırasında kullnıcı adımı şifremi girip dosyalar kopyalanıyor derken bir noktaya geldiğinde "Hazır"  diyip öylece kalıyor...Yani aşağıdaki şekle gelene kadar 10 dakka geldikten sonra 1 saat kadar geçmesine rağmen hala aynı...

yardımcı olursanız sevinirim arkadaşlar..
nasıl bu hatadan kurtulabilirm... ayrıca dvdde bir sorun olduğunu sanmıyorum..
ram gibi donanımsal bi hata da yok.. yani ilk resimdeki disk bölümleme tablosu üzerinde bi hata yaptığımı sanıyorum ...orada takas alanı falan düzenlerken ne yapmam lazım ya da kurulum içinde başka bi yerde mi hata yapıyorum?

Son Düzenleme: vahit_isyan ~ 23 Şubat 2011 23:34
tremere
23-02-2011, 23:40   |  #2  
Yeni Üye
49 mesaj

resimler gözükmüyor.
takas alanı kesinlikle kurmalısın.
kurmazsan da olur(arada takılmalar olur)
ama sende 10 dakika takılmışsa bilmiyorum, resimleri görmek lazım
resimleri görmeden tahmin etmek gerekirse
takası ayırınca diğerlerinin kullanılamaz hale gelmesi sanırım 4'ten fazla partition olayı
en son partition'u primary yapma, extended/logical yapman gerekiyor.

vahit_isyan
23-02-2011, 23:47   |  #3  
OP Taze Üye
14 mesaj

ne resimler görünmüyor mu..
dur linkleri atayım..

bu arada o primary olayı zaten hiç yok.. direk biçim falan var bir de  baş yazıyor son yazıyor hani üstte "primary" falan yazan seçim alanı yok yani..

tremere
24-02-2011, 00:13   |  #4  
Yeni Üye
49 mesaj

kardeş senin hard disk şimdi şöyle
boşluk bırakmışsın ama boşluk bıraktıktan sonra partitionları yeniden adlandırmış boşluk bıraktığın bu program(ubuntu değil daha öncesinde)
çünkü boşluk tam olarak sda1 ile sda2 arasına denk geliyor.
Yani o alanı kullanamazsın.
istersen windows yükle o da bir yerde patlayacaktır.
çünkü bölüm tablosunun yeniden oluşturulması lazım.
halbuki hiç gerek yoktu, ubuntu kendi kendine hallederdi, üçüncü şahıs programlar böyle yapıyor işte
bilgilerini varsa harici hard diske yedekle
hard diskin hepsini silip baştan oluştur.

vahit_isyan
24-02-2011, 00:20   |  #5  
OP Taze Üye
14 mesaj

yani en başta Win7 kurarken buraya linux kurcam diyip ayırdığım bi 80.4 gblık alanın windows tarafından (işgal edilmiş:) ) isimlendirilmiş ve orayı da hiç bir şekilde birincil disk olarak atayamıyacağım için Lİnux kurup kullanamıyacağımı mı söylüyorsunuz?
Peki çözüm nedir doktor bey:D illa windows'u ordan kesip yeniden bi işletim sistemi nakli mi yapmamız gerekiyor..
öyle yapmam gerekiyorsa öyle yapıcama önce Linux kurup üzerine windows kursam , önce windows kurup üzerine Linux kurmaktan daha mı avantajlı olurum ama her halukarda ikisine de eşit miktarda yer ayırcam yani linux için ayırdığım yeri gene Windows gelip isimlendirmesin.. bunun böyle olmaması için ne yapmalıyım?..
uzun oldu ama teşekkürler okuduysanız..
çözüm olacak cevap veren arkadaşlara da hayır dua edicem:D
-------------------------------------------------------------------------------
bu arada yeni bölüm oluştur dediğimde işte böyle bi şey geliyor.. yani birincil disk seçimi falan yok..

ttp://i1102.hizliresim.com/2011/2/24/263.png

Son Düzenleme: vahit_isyan ~ 24 Şubat 2011 00:38
Kapalı Hesap (154666)
24-02-2011, 00:23   |  #6  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj

kullanılamaz denilen alanın biçimlendirme seçeneğinin işaretli olması lazım. (biçim) aksi takdirde kurulum olmaz.
Yani belirtilen formatta (linux için ext4) biçimlemesini de istemelisin

tremere
24-02-2011, 00:59   |  #7  
Yeni Üye
49 mesaj

hocam önce linux sonra windows kuramazsın
çünkü windows görgüsüz bir işletim sistemidir linux'u yutar :D
önce windows sonra linux kurmalısın ki linux windows'u görsün(grub)
şimdi sen önce windows kur
boş alan ayır ama oraya format da at.
böylelikle ayırdığın boş alan sda2 olarak isimlendirilecek ve bir sonraki alan sda3 veya sda5 olacak.
eğer format atmaz öyle bırakırsan windows boş alanı saymayıp bir sonraki yeri sda2 olarak isimlendiriyor ve orayı kullanmana izin vermiyor.
sonra linux'u yüklersin. ama linux'u yüklerken ntfs olarak format attığın alana ext4 olarak format atman gerekiyor çünkü linux'un sistemi ext4
kolay gelsin.

ekleme: evet ubuntu'da primary falan yok.
kendisi otomatik ayarlıyormuş zaten.

Son Düzenleme: tremere ~ 24 Şubat 2011 01:01
oner27
24-02-2011, 03:48   |  #8  
Yeni Üye
34 mesaj

En İyisi Bir Tane Orta Seviye Bir Harddisk Al O Harddiskin Tamamını Linux'e Ayır Diğer Harddiskine'de Windows Kur Veya İllaki Linux Öğrenecem Ve Linux Kullanmak İstiyorum Diyorsan Windows Üzerinde Sanal Olarak Linux'ü Kur En Azından Boot Sorunu Yaşamazsın Çünkü Eğer Windows ve Daha Sonrasında da Linux Kurarsan default boot manager'ın grub oluyor ve grub zarar görürse windows tarafını açamama gibi bir sıkıntın olur.Birde Eğer Windowsun açılıyorsa Partition Magic ile linux için alan oluştur ve daha sonra linux dvd'si ile sistemini boot et ve ayırdığın alanlara linux'u Kur Umarım Yardımcı Olabilmişimdir.

vahit_isyan
24-02-2011, 14:03   |  #9  
OP Taze Üye
14 mesaj

Hmm pekala arkadaşlar teşekkürler yorumlarınız sonucu galiba bütün diski baştan formatlıcam...
500 gb diskim var 150 gb win7 , 100 gb ubuntu ve kalan 250 gb de ortak depo olarak kullanıcam yalnız kafamdaki soru işareti önce win7 kurarken ubuntu için ayıracağım 100 gb alanı nasıl konfigüre edeyim yani ntfs olarak biçimlendirip öylece hiç bi şey kurmadan bekleteyim mi yoksa hiç bir biçimlendirme işlemi yapmadan sadece win 7 ve depo için 400 gb alan ayırıp hiç dokunmamış olduğum geriye kalan 100 gblık alana hiç bir şekilde işlem yapmadan o 400 gb içinden 150 gb lık bölüme win7 için birincil disk olarak atayıp win7 kurup geçeyim mi?sonra da kalan o dokunmadığım 100 gb alana ubuntu kurmaya kalksam win7 terbiyesizlik edip el koymaz demi?
anlaşılır oldu sanırım cevaplarınızı bekliyorum....
teşekkürler..

tremere
24-02-2011, 15:11   |  #10  
Yeni Üye
49 mesaj

Sana baştan anlatıyorum Burayı iyi dinle.
Windows 7 senin bölüm tablonu bozmuş.
Arada boşluk olmasına rağmen boşluğu isimlendirmeyip sonraki alanı isimlendirdiği için orayı yok saymış.
Dolayısıyla sen şu an normal format atamazsın. Önce bölüm tablosunu yeniden oluşturman lazım.
Bunun için ise bütün bölümleri silip hard diski tek bölüm haline getirip ondan sonra bölümleri yeniden tek tek oluşturman gerekiyor ki anladığım kadarıyla sen de bunu yapmak istiyorsun zaten.

Buraya kadar sorun yok gibi gözükse de var.
Çünkü Win7 ile sadece format atsaydın birşey olmayacaktı
Ama bölüm tablosu oluşturursan diğer işletim sistemleri kurulmasın diye 100mb'lık bir bölüm daha oluşturuveriyor. Onu da silemiyorsun.
İki seçeneğin var

1-Önce linux'u yüklersen bunu yapabilirsin. Ama Windows'u yükleyince grub'u yutacağı için ya tekrar linux yükleyeceksin yani iki kez linux yüklemiş olacaksın ya da grubu kurtarma kodlarını bulup uğraşacaksın.

2-Harici bir programla diskini partitionlara ayıracaksın. Ben bunun için gparted  veya parted magic öneririm. Sırf hard disk işlemleri için özel oluşturulmuş linux sistemleri.
gparted boyutu daha düşük, açılan ekrandan bölümleyip formatlayıp yeniden başlatıyorsun
parted magic biraz daha büyük, format atarken müzik falan dinleyebiliyorsun

Gparted
http://sourceforge.net/projects/ ... .8.0-1.iso/download
Parted Magic

bu iso'yu cd veya usb ile kullanabilirsin.
cd her zaman daha kolaydır zaten biliyorsun
usb ile yapmak istiyorsan universal usb installer programını öneririm. en altta other linux(new syslinux) yaptır programın format atmasına izin ver

Kolay gelsin.
Bir ara Pardus'u da deneyin.
Pardus 2011 ekran görüntüm

Son Düzenleme: tremere ~ 24 Şubat 2011 15:27
tremere
24-02-2011, 15:36   |  #11  
Yeni Üye
49 mesaj

ya da dur bir saniye yaa.
ben niye bu kadar zorlaştırdım ki
aç ubuntuyu canlı olarak
gparted zaten ubuntuda mevcut :D
gparted ile bölüm tablonu oluşturup partitionları yapıp biçimlendirdikten sonra windows yüklemeye geçersin.
bu arada parted magic'te grub kurtarma aleti de varmış başlangıçta extra menüsünde ben de az önce denerken gördüm
ama gerek kalmadı nasıl olsa

vahit_isyan
24-02-2011, 21:03   |  #12  
OP Taze Üye
14 mesaj

eyvallah tremere saolasın çok yardımcı oldun..
ama kardeşim sorun galiba bende değil direk ubuntuda ... her şeyi yaptım her yolu denedim olmuyorr..
ya 64 bit ubuntu 10.10 gerçekten sorunlu galiba arkadaşım çıldıracam son disk tablosu aşağıdaki gibi

abi atıyorum format atıyorum format yok ya olmuyor çıldırcam 3 defa win7 kurdum ubuntu kurulumu sırasında "Hazır" diyene kadar geliyor orda tıkanıp kalıyor .. ya yukardaki tabloda bi hata mı var yoksa direk dicem ubuntu dvdsinde hata var yani koskoca ubuntuya çamur atıcam 64 bit hatalı diye abi biri yardım etsin nerde hata var... gpardet falan dersen onunla zaten iyice haşır neşir olsum kodları söktüm artık :D
olmazsa sipariş üzerine orjinal 64 bit dvdsi mi alsam diyorum yok mu bi çözüm arkadaşlar..

Banned
24-02-2011, 22:49   |  #13  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 21
5,777 mesaj

Kurulumda bu disk ekranından önce kuracağınız diski ext4 formatında birincil (mantıksal değil) ve bağlama nookasını / seçerek oluşturun, sınrasında swap (takas alanını) sisteminizde ne kadar ram varsa o kadar alan seçerek oluşturun misal 4 gb ram varsa 4 gb takas alnı oluşturun. Ayrıca kurulumda güncellemeleri kurulumda indir şeklinde seçim yaparak kuruluma başlayın ve net bağlantınız açık olsun. Bir diğer nokta kurulacak alanı seçerken alt kısımdan grup yöneticisini kurulan diskin başına (/devs/sda3 olacaktır muhtemelen) seçerseiz grup windows mbr nin üzerine değilde dske yazılacaktır. İyi tarafı ubuntuyu kaldırdığınızda grupta kalkacaktır, kötü tarafı ubuntu kurulumundan sonra ubuntu boot olmayacaktır ve boot listesine eklemek için easybcd yazılımını windows 7 de kullanarak ubuntuyu boot listesine eklemeniz gerekecektir. Bu ayarlardan sonra kurulum sorunu yaşayacağınızı düşünmüyorum.

enestalha
24-02-2011, 22:53   |  #14  
enestalha avatarı
Yıllanmış Üye
198 mesaj

hep aynı yerde kalması dvd sorunu gibi geliyor.
dilersen usb disk üzerinden kurabilirsin. bir de öyle dene istersen.
son tabloya bakıldığında takas alanı ext4 dosya sistemi  hepsi yerli yerinde görünüyor.
taki bilgileri hardiske yazma aşamasına kadar sıkıntı yok. hardiske yazma yaparken sorun görünüyor.:
ya dvd arızalı, ya da 64 biti desteklemiyor? win 7 32 bit mi 64 bit mi? eğer win 7 64 bit ise 2. secenek devre dışı kalıyor. bu durumda ubuntuyu gerekirse yeniden indir ve usb disk ile kur. tabi yeni iso dosyasını daha düşük yazma hızında dvdye de yazabilirsin

tremere
24-02-2011, 22:56   |  #15  
Yeni Üye
49 mesaj

ubuntu mantıksal bölüme de kurulabilir(mümkünse birincil önerilir)
ubuntu ntfs sisteme de kurulabilir(tabi ext4 önerilir)
swap alanı ayarlamazsan root dizini üzerinden 300 mb'lık otomatik ayarlanır (tabi mümkünse hard diskin baş sektörlerine ram'in 1-1.5 katı önerilir)
grub mbr'ye önerilir, iki saat uğraşırsın gerek yok.

kardeş nerde tıkanıyor nerde hata var, herşey normal gözüküyor,
hazır yazan bir ekran hatırlamıyorum, ekran görüntüsüyle hatırlatıver
ubuntu 64 bit sapasağlam merak etme.  hakkında yazılmış yüzlerce inceleme var al birini oku
http://distrowatch.com/table.php?distribution=ubuntu
ihtimaller iki tane. ya senden kaynaklanıyor ya da senden :D
sen en son takıldığı andaki ekran görüntüsü ver, ben halledeyim, acemilik işte

Son Düzenleme: tremere ~ 24 Şubat 2011 22:58
Kapalı Hesap (154666)
24-02-2011, 23:35   |  #16  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj

Belki de 64 bit için desteklenmeyen bir donanım sözkonusudur.
Forumu baştan itibaren yeniden okudum. 32 bit kurdum demişsin. Eğer öyle ise 64 bit için desteklenmeyen bir donanım olabilir. yeniden 32 bit kurmayı dene

vahit_isyan
24-02-2011, 23:36   |  #17  
OP Taze Üye
14 mesaj

eyvallah arkadaşlar ya konu revaç , ben de çözüm buldum:D
10. formatını yeni yemiş sıcak bilgisayarımdan ateşli ve heyecanlıca yazayım dedim:D
sabahatan beri defalarca ama defalarca kez değişik türde işletim sistemleri kurup her türlü envai çeşit partitiona el atıp bütün ihtimalleri teker teker bıkıp usanmadan denedikten sonra azmin sonunu "küçük şeyler"de gördüm arkadaşlar:D
Şu anda format atmış bulunmaktayım nihayet...
olayı aynen şöyle çözdüm ;
illa da 64 bit ubuntu 10.10 kurucam diyerek belki hata vardır diye aynı formatta orjinal iso'dan hazırladığım 4 dvdnin üzerine 5.sini farklılık olsun diyip "alternate"den çektim...sora bismillah deyip başladım formata ..
alternate kurulumu görünüm olarak normal iso'dan çok farklı olsa da yaptıkları şeyler aynı aşağı yukarı...(ilk defa "dos" kuruyormuşum gibi hissettim kendimi :D ) sora da partitionlar falan gene aynı her şey normal seyrinde giderken hiç ama hiç aklımın ucundan bile geçmiyecek ve hatta normal ubuntu'nunda en ufak bi hata iletisi göstermediği bi yerde hata iletisi aldım ...
normal kurulumda kullanıcı adımı "V@hiT" olarak atıyordum hiç hata iletisi almadan "hazır" seçeneğinde dakikalarca bıkıp yeni bi yöntem denemeye karar verene kadar boş boş bekliyordum...  fakat alternate sırasında "KULLANıCı ADıMıN ILK HARFININ BÜYÜK OLMAMASı GEREKTIĞI VE @ GIBI IŞARETLERIN OLMAMASı GEREKTIĞI"ni söyleyen bir ileti aldım (yani arkadaşlar : "Linux küçük seviyor:D") ( hiç bir forumda kurulum anlatımı yapılırken bu noktaya değinilmemiş arkadaşlar siz farkedin diye büyük büyük yazdım:D ) ... galiba sorun oradan kaynaklanıyormuş ki ben her seferinde aynı kullanıcı adını giriyor ve hiç bir hata almıyordum... ama işte böyle küçük bir ayrıntı yüzünden bu kadar çile çekmek de varmış kaderde:D şu anda 8 gb "swap" bölümüm, 100 gb ubuntum ve 150 gb win7'im tıkır tıkır işliyor...
sorun çözülmüştür arkadaşlar...teşekkürler..
tremere, enestalha,khramn ve yardımcı olmaya çalışan diğer arkadaşlarım :
Allah sevdiğinize kavuştursun, İşetim sisteminiz dert görmesin:D
teşekkürler..

Banned
24-02-2011, 23:50   |  #18  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 21
5,777 mesaj

Sorunu çözdüğüne sevindim. Bu atada buda benim şu an kullanmakta olduğum ubuntum.

vahit_isyan
24-02-2011, 23:53   |  #19  
OP Taze Üye
14 mesaj

bu arada tremere nerde "hazır" yazıyor diye sormuşsun

ttp://img376.yukle.tc/images/9075Screenshot-2.png
resmin alt kısımlarında kullanıcı adı ve şifresinden sonra  "ileri" ve geri" yazan seçenkelerin altındaki "atla" butonunun hemen altına sol tarafa bak , işte oradaki durum çubuğu,yükleme  ayrıntı kodlarının hemen üzerinde .. daha da ayrıntı lazım değildir heralde:D

ama dediğim gibi sorun KULLANıCı ADıMıN ILK HARFININ BUYUK OLMASıYMıŞ:d

----------------------
Bir da khramn naptın aga sen ya kaç tane disk var sende:D Usb çoklayıcı takıp  bağladığın disklerin her birine farklı işletim sistemleri kurup hepsini aynı bilgisayar üzerinde kullanmak gibi bi çılgınlık mı yapıyon aga sen :D

Son Düzenleme: vahit_isyan ~ 24 Şubat 2011 23:58
Kapalı Hesap (154666)
25-02-2011, 00:13   |  #20  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj

Yaf burada kurdeşen döktük bee
Kuramasaydın kuduracaktım .:D

Son Düzenleme: Kapalı Hesap (83223) ~ 25 Şubat 2011 00:18
vahit_isyan
25-02-2011, 00:23   |  #21  
OP Taze Üye
14 mesaj
Alıntı: mr_yamyam  
Yaf burada kurdeşen döktük bee
Kuramasaydın kuduracaktım .:
:D merak etma hocam sırada Linux server var .. ilerde kurmaya kalkar da kuramazsam bu yanıtına post geçerim:D

tremere
25-02-2011, 11:31   |  #22  
Yeni Üye
49 mesaj

kurmana çok sevindim
sen şimdi diyince hatırladım.
ubuntu kararlı hızlı güvenli bir işletim sistemidir hayırlı olsun
ama görüntüsü geliştiriciler kızmasın bir halta benzemez :D
daha şık birşeyler istersen kde masaüstü kullanan pardus  2011'e bakabilirsin
ya da yeni keşfettiğim bir dağıtım olan zorin os'yi deneyebilirsin ama dili ingilizce
yok ben görüntüsünden memnunum dersen içerisinde kodekler, java, flash ve birkaç ıvır zıvır hazır gelen(çünkü bunları sonradan yüklemen gerek paket yöneticisinden) linux mint'i deneyebilirsin.
Günlük linux haberlerini şuradan takip edebilirsin
http://distrowatch.com/
Bütün linux dağıtımlarına ise şuradan ulaşabilirsin
http://distrowatch.com/stats.php?section=popularity

Welcome to Matrix

Son Düzenleme: tremere ~ 25 Şubat 2011 11:33
Kapalı Hesap (154666)
25-02-2011, 16:58   |  #23  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj
Alıntı: tremere  
kurmana çok sevindim
sen şimdi diyince hatırladım.
ubuntu kararlı hızlı güvenli bir işletim sistemidir hayırlı olsun
ama görüntüsü geliştiriciler kızmasın bir halta benzemez :D
daha şık birşeyler istersen kde masaüstü kullanan pardus  2011'e bakabilirsin
ya da yeni keşfettiğim bir dağıtım olan zorin os'yi deneyebilirsin ama dili ingilizce
yok ben görüntüsünden memnunum dersen içerisinde kodekler, java, flash ve birkaç ıvır zıvır hazır gelen(çünkü bunları sonradan yüklemen gerek paket yöneticisinden) linux mint'i deneyebilirsin.
Günlük linux haberlerini şuradan takip edebilirsin
http://distrowatch.com/
Bütün linux dağıtımlarına ise şuradan ulaşabilirsin
http://distrowatch.com/stats.php?section=popularity

Welcome to

Tremere zorin os hakkında detaylı bilgi ve ekran görüntüsü verebilirmisin. Ben de bir deneyim. Belki ilgilenen arkadaşlar olabilir.

tremere
25-02-2011, 19:34   |  #24  
Yeni Üye
49 mesaj

kendi ekran görüntüm
[url]http://i54.tinypic.com/2lmw3s3.png[/url]

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=24407.0

http://forum.shiftdelete.net/lin ... i-gorsel-solen.html

Kapalı Hesap (154666)
25-02-2011, 19:45   |  #25  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj

Yaf fena halde gudurdum. Bu zorin de iyiye benziyor.
Acaba işletim sistemleri testi için yeni bir kasa mı toplasam.