Ubuntu'nun Windows 8 planı hazır

CHIP Online
01-07-2012, 15:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Bir Linux dağıtımı daha Windows 8'li PC'lerde çalışma planını ortaya çıkardı!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/ubu ... ni-hazir_34448.html

Bilindiği üzere, Microsoft'un Windows 8 için düşündüğü Secure Boot (Güvenli Başlat) sistemi, Windows 8'li bilgisayarlara başka herhangi bir işletim sistemi kurulmasına belirli şartları yerine getirmediğinde izin vermiyor. Red Hat, bu ayın başında Red Hat Enterprise Linux ve Fedora işletim sistemlerinin, Microsoft'un Secure Boot özellikli 32 bit destekli Windows 8 bilgisayarlarında nasıl çalışacağını açıklamıştı.


Red Hat'a göre Microsoft Windows için; Red hat ise Linux ve Fedora için şifre sağlayacaktı. Aynı durum, diğer sistem ürün satıcıları için de 99 dolar karşılığında geçerli olacaktı.


Bu fikir, Linux'un yaratıcısı Linus Torvalds tarafından bile benimsenmişti. Şimdi ise bir başka Linux şirketi olan Canonical, Ubuntu'nun Windows 8'de nasıl çalıştırılacağına dair planını sundu.


Canonical, bir dizi Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) şartları yayımladı. Steve Langasek de Ubuntu'nun web sitesindeki yazısında duruma şöyle açıklık getirdi: "UEFI'yle birlikte çalışması için bir Ubuntu oturum açma şifresi oluşturduk. Bu şifrenin özel bir kısmı, güvenli bir şekilde Launchpad altyapımızda saklanacak ve görüntü yükleyiciyi çalıştırmaktan ve onları Ubuntu arşivine dağıtmaktan sorumlu olacak."


Red Hat'ın aksine Canonical, Ubuntu için herhangi bir sözleşme hizmeti sunmayacak. Şirketin kurucusu Mark Shuttleworth, bunu Microsoft'a bağımlı olmamak için yaptıklarını açıkladı.

Tüm Konu: Ubuntu'nun Windows 8 planı hazır

Kaynak: www.chip.com.tr