Ubuntu Taşınabilir HDD'ye Kurulumu

woldemort12
26-07-2010, 11:42   |  #1  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
29 mesaj

Evet arkadaşlar. 400 gb hdd var ve buna ubuntu kurmak istiyorum. Nasıl kurulum yaparım ve de kurulumda belirli bir alan ayırsam ubuntu için diskteki veriler silinir mi ? Ayrıntılı bir şekilde açıklayacak olan varsa yazabilir mi şimdiden teşekkürler

Mert_06
26-07-2010, 12:02   |  #2  
Mert_06 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,082 mesaj

Ben daha 1 hafata önce kurdum Ubuntunun son sürümünü. Kurulumu windows üzerinden rahatlıkla yapabilirsin wubi adlı uygulamayı inidreceksin. Uygulamayı açınca bir sayfa çıkacak. Orada hangi bölüme kuracağını, kaç gb alan ayıracağını belirleyebilirsin, tabii kullanıcı adı ve parola da var. Örneğin widows Cye kuruluysa, sen Ubuntuyu D ye kur, daha iyi olur. Kurulumda varsayılan oalrak 17 gb alan ayırılıyor ubuntuya. Sen bunu istediğin kadar artırabilirsin. Kurulum tamamlanınca, pc yeniden başlatılacak. Orada windows ve ubuntudan oluşan liste olacak, sen oradan ubuntuyu seçip açabilirsin. Bir de ubuntuyu açarken siyah bir ekranda 30 saniye kadar bekleme yapıyor. Sen bu sırada kurulumda hata mı yaptım diye düşünebilirsin ama değil. Ubuntunun son sürümü 10.04. Wubinin son sürümünü şuradan indirebilirsin: http://wubi-installer.org/

woldemort12
26-07-2010, 12:07   |  #3  
OP Yeni Üye
29 mesaj

Yalnız taşınabilir hdd ye kuracağım Harddisk'e değil.

woldemort12
26-07-2010, 12:31   |  #4  
OP Yeni Üye
29 mesaj

Arkadaşlar ubuntunun inmesine az kaldı :) Bilen varsa yazsın en kısa zamanda . Taşındabilir hdd ye kurarken verilerin silinmemesi için ne yapmalıyım benim için asıl orası önemli

Nicoll
26-07-2010, 14:07   |  #5  
Nicoll avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
1,352 mesaj
Alıntı: woldemort12  
Arkadaşlar ubuntunun inmesine az kaldı :) Bilen varsa yazsın en kısa zamanda . Taşındabilir hdd ye kurarken verilerin silinmemesi için ne yapmalıyım benim için asıl orası ö
Unetbootin isimli aracı aşağıdaki linkten indir... Üzerine tıklayınca çalışır, kurulum gerektirmez... Aşağıdaki resimde gördüğün gibi indirdiğin isoyu seç ve usb olarak kurulum yap...

Unetbootin: http://unetbootin.sourceforge.net/

woldemort12
26-07-2010, 16:38   |  #6  
OP Yeni Üye
29 mesaj

Peki nereye kuracak benim bilgilerim silinir mi ? bilgisayar yeniden açılırken görünür mü ubuntu ?
------------------------

Bu programı araştırdım sanırım cdromdan kurmak yerine isoyu taşınabilir hdd den pc ye kurmaya yarıyor.Ama ben kurulumu direk taşınabilir hdd ye yapmak istiyorum.Yani hdd mi takıp pc yi yeniden başlatacam ve oradan hdd mi seçip ubuntu kullanmaya başlayacam

Son Düzenleme: woldemort12 ~ 26 Temmuz 2010 17:00
Nicoll
26-07-2010, 20:01   |  #7  
Nicoll avatarı
Yıllanmış Üye
1,352 mesaj
Peki nereye kuracak benim bilgilerim silinir mi ? bilgisayar yeniden açılırken görünür mü ubuntu ?
------------------------

Bu programı araştırdım sanırım cdromdan kurmak yerine isoyu taşınabilir hdd den pc ye kurmaya yarıyor.Ama ben kurulumu direk taşınabilir hdd ye yapmak istiyorum.Yani hdd mi takıp pc yi yeniden başlatacam ve oradan hdd mi seçip ubuntu kullanmaya baş

Unetbootin hakkında yanlış bilgi edinmişsiniz...

Unetbootin istediğin Linux dağıtımını direk hdd ye veya usb ye kuruyor... (Hatta elinizde bir iso dosyası olmasa bile kendisi indirip otomatik olarak hallediyor.)

1- Resimde gördüğün gibi "Disk image" işaretleyip indirdiğin iso dosyasını seç.

2- Kurulum yeri olarak (Type) USB seç ve hangi sürücü (Drive) harfini aldıysa onu seç.

OK düğmesini tıkla geri kalanını o halleder... Kurulum işleminden sonra mbr ye yazılıp yazılmayacağını soracak ona da OK de. Sistem yeniden başlatıldığında USB'den başlayacak ve Ubuntu açılacak... USB disk bilgisayarında takılı olduğu sürece Ubuntu açılır, Windows kullanmak istediğin zaman çıkart Windows açılır...

Kullandığın bilgisayardaki bilgilerine birşey olmaz ancak USB diskte dosyaların varsa kurulum sırasında ext4 dosya sistemine formatlanacağından hepsi silinir...

Son Düzenleme: Nicoll ~ 26 Temmuz 2010 20:14
woldemort12
26-07-2010, 22:07   |  #8  
OP Yeni Üye
29 mesaj

O zaman partition magic ile bir miktar yer ayırıp oraya kurmak gerekiyor. Yardımın için teşekkürler birazdan dener bir sorun olursa yazarım.

woldemort12
26-07-2010, 22:56   |  #9  
OP Yeni Üye
29 mesaj

Bu seferde partition magic hata veriyor :) Anlaşıldı ben bunu kuramayacam :)

Nicoll
26-07-2010, 23:15   |  #10  
Nicoll avatarı
Yıllanmış Üye
1,352 mesaj

USB diski mi bölmeye çalışıyorsun? Bence hiç uğraşma eğer verilerin varsa başka yere yedekle Unetbootin ile bas Ubuntu'yu... Sonra yedeklediğin dosyaları tekrar alırsın...

woldemort12
26-07-2010, 23:26   |  #11  
OP Yeni Üye
29 mesaj

Yedekleyecek yer yok ki o yüzden bölmeyi denedim ama program sapıttı.300 gb yi de riske atmak istemiyorum kalacak sanırım bir yolu bulunmazsa öyle.

Nicoll
27-07-2010, 00:07   |  #12  
Nicoll avatarı
Yıllanmış Üye
1,352 mesaj
Yedekleyecek yer yok ki o yüzden bölmeyi denedim ama program sapıttı.300 gb yi de riske atmak istemiyorum kalacak sanırım bir yolu bulunmazsa öyle.
O zaman Wubi ile kurabilirsiniz... ISO dosyasını kaliteli bir CD veya DVD'ye düşük hızda yazdırın, taktıktan sonra otomatik olarak açılacaktır, eğer açılmazsa üzerine tıklayın... Ortadaki düğme Windows üzerinden normal program kurar gibi kurulum yapar, usb diski ve kurulmasını istediğiniz alanı seçin (8-10 gb yeterlidir) diğer kısımlara dokunmaz...

Not: Unetbootin ile yapacağınız kurulumun üstünlüğü taktığınız her bilgisayarda çalışmasıdır... Wubi ile kuracağınız ise kulumu yaptığınız bilgisayarda çalışacaktır ama aynı Linux'u başka bir bilgisayarda da kullanmak isterseniz başka bir işleme gerek kalmadan çalışıp çalışmayacağından emin değilim...

Edit: meslek bölümüne baktım da matematik yazıyor... Ubuntu Türkiye proje sorumlusu heartsmagic de senin meslektaşın... Göz kırpma Neden Ubuntu forum'da aramıyor veya yazmıyorsun, belki daha parlak bir fikirleri vardır; Linux dünyasında çareler tükenmez :)

Son Düzenleme: Nicoll ~ 27 Temmuz 2010 00:17
YasarS
27-07-2010, 00:25   |  #13  
Yıllanmış Üye
1,238 mesaj

İyide ubuntu diğer bilgilere zarar vermeden boş alandan kendine bir alan ayarlar diye biliyorum.Yani disk biçimleme bölümünü özel olarak sen seçersin örneğin 20 gb ve sadece orayı biçimler diğer alan olduğu gibi kalır.Ben windows işletim sisteminin olduğu bölüme bile kurdum windows biryere falan gitmedi.

Ezl_07
27-07-2010, 01:14   |  #14  
Üye
70 mesaj

Evet arkadaşlar bende Ubuntu'yu ne zamandır denemek istiyorum C  de 200 gb boş yerim var  bunu 50 gb tını ubuntu'ya tahsis etmek istiyorum ama şimdi Wın 7 32 bit kullanıyorum ubuntu'nun 64 bit ini kursam bi sorun olurmu ayrıca ubuntu'nun 32 bit inimi 64 bit inimi kursam daha iyi olur ve bir de  ubuntu'yu kurduktan sonra da Drıverları kurmamız gereklimi

thethunderbolt
27-07-2010, 01:45   |  #15  
Yıllanmış Üye
101 mesaj

Ya ben yanlış biliyorum. Ya da bunda bi yanlışlık var . UNetbootin programı iso dosyalarını usb ye çıkarmaya yarayan bi program.
harici hard diske ubuntu kurmaya gelince böyle bi şey olmaz yapamazsın diye biliyorum. Arkadaşın dediği şöyle olsa gerek. Elininzde bu ubuntu cd si varsa bilgisayarı cd den boot ettiğinizdde ubuntuyu cd den açarsınız ve kurmadan deneyebilirrsiniz. Bu program ile usb ye çıkardığınız bi programı sanal sürücüde açmış gibi düşünürsek. usb ye çıkarıyor ve pc yi usb den boot ederseniz cd den başlatmış gibi ubuntu çalışır ama harici hard diske kurulum yapmış olmazsınız.. ve harici hard diske kurulum yapılamaz..

YasarS
27-07-2010, 04:03   |  #16  
Yıllanmış Üye
1,238 mesaj
Alıntı: plt0607  
Evet arkadaşlar bende Ubuntu'yu ne zamandır denemek istiyorum C  de 200 gb boş yerim var  bunu 50 gb tını ubuntu'ya tahsis etmek istiyorum ama şimdi Wın 7 32 bit kullanıyorum ubuntu'nun 64 bit ini kursam bi sorun olurmu ayrıca ubuntu'nun 32 bit inimi 64 bit inimi kursam daha iyi olur ve bir de  ubuntu'yu kurduktan sonra da Drıverları kurmamız

Eğer daha garanti olsun dersen disk yönetiminden bir miktar küçültme yaparsın.Yani C bölümünden şöyle 20 GB gibi bir alanı birimi küçült yöntemi ile alırsın.Küçültme işlemi bittikten sonra o bölüm orda görünür ve küçülen bölümün üstüne sağ tık yapıp birimi sil komutu ile sileriz.Artık ubuntu kurmak için bir bölüm oluştu.Ubuntu cd sini takıp yüklemeye başlayabiliriz.Biçimleme seçeneğine gelincede biçimlemeyi ben yapacağım yani özel seçeneği ile ayırdığımız bölümü seçip yükleyebiliriz.Burda zorluk nereye yükleneceği değil grub olayıdır.Yani açılışta 3-4 seçenek verecek en başta ubuntu sonrasında ona ait diğer modlar ve sonda windows.Onada alışırsın hatta araştıra,araştıra grub olayınıda çözersin.Driver konusuna gelince,Zaten içinde driverler hazır geliyor hiç yükleme yapmana gerek yok belki ekran kartı sürücüsü tutmayabilir onuda zaten depolardan yüklersin.

Alıntı: thethunderbolt  
 harici hard diske kurulum yapmış olmazsınız.. ve harici hard diske kurulum yapılamaz..
Bal gibi kurulur ama zahmetli olur.Verdiğim linkte vatandaş nasıl kurulacağınıda anlatmış.
http://e-linuks.blogspot.com/201 ... buntu-kurulumu.html

Nicoll
27-07-2010, 19:25   |  #17  
Nicoll avatarı
Yıllanmış Üye
1,352 mesaj
Alıntı: YasarS  
İyide ubuntu diğer bilgilere zarar vermeden boş alandan kendine bir alan ayarlar diye biliyorum.Yani disk biçimleme bölümünü özel olarak sen seçersin örneğin 20 gb ve sadece orayı biçimler diğer alan olduğu gibi kalır.Ben windows işletim sisteminin olduğu bölüme bile kurdum windows biryere falan gitmedi.
Evet normal kurulum da yapılabilir bu onun tercihine kalmış... Kuracağı şey usb disk olduğu için temkinli yaklaşıyoruz...

Nicoll
27-07-2010, 19:31   |  #18  
Nicoll avatarı
Yıllanmış Üye
1,352 mesaj
Alıntı: plt0607  
Evet arkadaşlar bende Ubuntu'yu ne zamandır denemek istiyorum C  de 200 gb boş yerim var  bunu 50 gb tını ubuntu'ya tahsis etmek istiyorum ama şimdi Wın 7 32 bit kullanıyorum ubuntu'nun 64 bit ini kursam bi sorun olurmu ayrıca ubuntu'nun 32 bit inimi 64 bit inimi kursam daha iyi olur ve bir de  ubuntu'yu kurduktan sonra da Drıverları kurmamız
Ne çok Linux meraklısı varmış :)

Eğer işlemcin destekliyorsa elbette ki 64 bit kur.

Linux'un güzel yanlarından biri de sürücülerin hali hazırda yüklü olması...

woldemort12
27-07-2010, 20:28   |  #19  
OP Yeni Üye
29 mesaj

Nicoll. Yardımların için sağol. Başka bilgisayarda açılmasa da olur.Wubi ile kuracam sanırım ama kafama takılan birşey var. Wubi ile kurunca windowsun program ekle-kaldır bölümünde ubuntu görünüyor. Varsayalım benim windows çöktü o zaman ubuntuyu yeni sistem görür mü ? (Sanmıyorum ama sormak istedim :) )

Nicoll
27-07-2010, 23:44   |  #20  
Nicoll avatarı
Yıllanmış Üye
1,352 mesaj

Windows çökse bile Ubuntu'yu kullanmaya devam edersin... Yeni kuracağın Windows Ubuntu'yu görmese bile gördürtürsün...