Tek başına kullanmanı tavsiye etmem. İki sistemi bir arada kullanman, zamanla farklarını kavrayıp sana göre hangisi daha uygun geliyorsa onda devam etmeni ya da ikisini birden kullanmaya devam etmeni öneririm. Linux dağıtımlarına öyle anında alışamazsın. Zaten hiçbir işletim sistemine ilk kullanımda alışamazsın. Belirli bir zaman geçtikten sonra olur bu. Yoksa yanlış yargı verirsin.
Takas alanı için genel kanı bellek miktarı kadar bir bölüm ayrılmasıdır. Ancak günümüzde bellek miktarları oldukça arttığı için takas alanının boyutunu o kadar büyük tutmaya gerek yok. Zaten takas alanından bellekten alındığı kadar verim alamazsın. Bende 4 GB bellek var ama 1 gb takas alanı ayırdım. Yetiyor da artıyor bile.
Ubuntu için 5-10 GB bile ayırsan yeterli aslında. Ubuntu'yu kursan bile dosyalarını Windows klasörleri altında depolamaya devam edebilirsin. Çünkü Ubuntu altından Windows tarafına erişmen mümkün, fakat tam tersi geçerli değil. Onun için başka ek ayarlar/programlar kullanman gerekiyor. Ama disk alanım çok diyorsan 20-30 GB'lık bir bölüme kurabilirsin.
Recovery kısmından yeni bir kurulum yapabilir misin, açıkçası bunu denemedim ve hiç tecrübe etmedim. Sabit diskinin bir kısmını ayırıyorsun ve Windows kurulumuna bir şey yapmıyorsun. Sorun çıkmaması gerek.
Windows disk yönetiminde kullandığın bir bölümden Ubuntu için bölüm ayırdıktan sonra tekrardan gözden geçir disk yönetimini. Orada yazan "temel-basit" kısmında "dinamik" disk diye bir değişme olmuş mu diye. Eğer olmuşsa onları tekrar basit-temele çevirmen gerekecektir. Çünkü dinamik disk tipi çoklu işletim sistemi çalıştırmaya müsaade etmiyor. Bu da Windows'un kazıklarından birisi.
Eğer öyle bir durum olursa "Partition Wizard Pro" yazılımını öneririm sana, dinamik-basit disk çevrimini yapman için. Sorunsuz ve veri kaybı olmadan bu işi yapıyor. Öteki türlü Windows disk yönetimini denersen geri döndürmek için, bilgisayara format atmaktan bir farkı kalmaz.