Ubuntuya geçmeyi düşünüyorum ama soru(n)larım var

mechulkalan
20-08-2010, 19:00   |  #1  
mechulkalan avatarı
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
35 mesaj

Merhaba arkadaşlar şu anda windows 7 kullanıyorum. Sanal makinede ubuntu 10.04 kurdum ve çok hoşuma gitti. Harddiske kurulum yaparak kullanmayı düşünüyorum ama önümdeki en büyük engel windowsum.

Samsung JS02TR laptop kullanıyorum ve yanında windows dvdsi gelmedi. Bu nedenle windowsu kaldırırsam tekrar geri yükleyemeyeceğimden korkuyorum

2. sorunum ise 2 oyun ve bir program :) Fazla oyun oynayan biri olmasamda Football Manager ve Warcraft 3 Frozen Throne olmazsa yaşayamam :) ve Warcraft için garena programı. Bunları çalıştırabilir miyim?

Kal-El
21-08-2010, 00:48   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
816 mesaj

Windows 7'de disk alanı ayırma özelliği mevcut. Başka bir deyimle, 3. parti yazılımlarla yapılan "bölümlendirme/partition" olayını Windows 7'de ek bir programsız yapabilirsiniz.

Ubuntu'nuzu kurmak istediğiniz bölüm kadarını Windows'tan ayırırsınız. Ubuntu Başlangıç CD'si ile kurulum yaparsınız.

Oyunlara gelince. Wine isimli program ile Ubuntu altından Windows uygulamalarını çalıştırabilirsiniz. Ama oyunlarda durum nedir bilemiyorum. Bazı oyunlar Linux tabanlı sistemlere destek veriyor gerçi, dediğiniz oyunlarda böyle bir durum var mı araştırın isterseniz.

Ama eğer dediğim gibi sabit diskte ayrı bir bölüm oluşturup Ubuntu kurarsanız oyun oynayacağınız zaman Windows'u açar oynarsınız.

Windows 7'de bölümlendirme yapmak için şu bağlantıyı izleyin:

Bu işlemleri yapmadan Disk Sıkıştırma (Defragmentation) işlemi yapmanızı öneririm. Ubuntu yüklemek için de en az bilgisayarınızdaki bellek (RAM) miktarı kadar farklı bir alan daha oluşturun. Örneğin:

500 GB sabit diskiniz var. 1 GB belleğiniz var. 25 GB Ubuntu için ayıracaksanız, 1 GB da swap (takas) alanı için ayırın. Yani diskiniz şöyle olsun:

25 GB Ubuntu - 1 GB takas alanı - 474 GB Windows 7

mechulkalan
21-08-2010, 01:18   |  #3  
mechulkalan avatarı
OP Yeni Üye
35 mesaj

2 işletim sistemini pek sevmiyorum ya ubuntu olmalı ya windows :) Ama çözüm bulamazsam son çare olarak önerdiğiniz işlemi yapacağım. Windowsun disk yönetimini açtığımda şöyle bir tablo çıktı karşıma.

[URL=http://img248.imageshack.us/i/diski.jpg/]

Burdaki recovery bölümünden acaba yeni bir windows kurulumu yapabilir miyim?

Eğer harddiski bölmek zorunda kalırsam ubuntu için ne kadar ayırmam iyi olur? Ayrıca 4gb ram var takas bölümü 4gb mı olmalı?

Banned
21-08-2010, 08:54   |  #4  
Banlandı
556 mesaj

bunun başka çözümü yok ya ms yi seçeceksin ki bana öyle geliyor ubuntuyu kurup "bu ne dandik bişey deyip" bir saatlik bir linux deneyiminden sonra ne sıkıcı diyecek ve tekrar win 7 kurmaya çalışacaksın. iki sistem yan yana kurman gerek eğer böyle olsun istemiyorsan hiç dokunma win 7 kalsın linuxde oyun oynayamazsın.

Kal-El
22-08-2010, 08:42   |  #5  
Yıllanmış Üye
816 mesaj

Tek başına kullanmanı tavsiye etmem. İki sistemi bir arada kullanman, zamanla farklarını kavrayıp sana göre hangisi daha uygun geliyorsa onda devam etmeni ya da ikisini birden kullanmaya devam etmeni öneririm. Linux dağıtımlarına öyle anında alışamazsın. Zaten hiçbir işletim sistemine ilk kullanımda alışamazsın. Belirli bir zaman geçtikten sonra olur bu. Yoksa yanlış yargı verirsin.

Takas alanı için genel kanı bellek miktarı kadar bir bölüm ayrılmasıdır. Ancak günümüzde bellek miktarları oldukça arttığı için takas alanının boyutunu o kadar büyük tutmaya gerek yok. Zaten takas alanından bellekten alındığı kadar verim alamazsın. Bende 4 GB bellek var ama 1 gb takas alanı ayırdım. Yetiyor da artıyor bile.

Ubuntu için 5-10 GB bile ayırsan yeterli aslında. Ubuntu'yu kursan bile dosyalarını Windows klasörleri altında depolamaya devam edebilirsin. Çünkü Ubuntu altından Windows tarafına erişmen mümkün, fakat tam tersi geçerli değil. Onun için başka ek ayarlar/programlar kullanman gerekiyor. Ama disk alanım çok diyorsan 20-30 GB'lık bir bölüme kurabilirsin.

Recovery kısmından yeni bir kurulum yapabilir misin, açıkçası bunu denemedim ve hiç tecrübe etmedim. Sabit diskinin bir kısmını ayırıyorsun ve Windows kurulumuna bir şey yapmıyorsun. Sorun çıkmaması gerek.

Windows disk yönetiminde kullandığın bir bölümden Ubuntu için bölüm ayırdıktan sonra tekrardan gözden geçir disk yönetimini. Orada yazan "temel-basit" kısmında "dinamik" disk diye bir değişme olmuş mu diye. Eğer olmuşsa onları tekrar basit-temele çevirmen gerekecektir. Çünkü dinamik disk tipi çoklu işletim sistemi çalıştırmaya müsaade etmiyor. Bu da Windows'un kazıklarından birisi.

Eğer öyle bir durum olursa "Partition Wizard Pro" yazılımını öneririm sana, dinamik-basit disk çevrimini yapman için. Sorunsuz ve veri kaybı olmadan bu işi yapıyor. Öteki türlü Windows disk yönetimini denersen geri döndürmek için, bilgisayara format atmaktan bir farkı kalmaz.

enestalha
22-08-2010, 10:40   |  #6  
enestalha avatarı
Yıllanmış Üye
198 mesaj

iki sistemi de muhafaza et.
ubuntu yu ise  wubi diye bir programram var. onunla kurmanı öneririm.
önce wubi yi windows üzerine kuruyorsun. ve ubuntuyu wubi download edip knedisi kuruyor.
bu kurulumu windowsun altında bir klasör olarak yapıyor.
engüzel tarafı  ubuntuyu kaldırmak için windowsun üzerinden işlem yapıyorsun.
ikinci güzel tarafı: boot olayını windows düzenliyor.  açılışta grub olayı yok
ben şahzen bu şekilde kullanıyorum.
yok illa ayrı bir bölüme kurmak istiyorum dersen, win7 de herhangi bir partition wizarda gerek duymadan bölmek istediğin bölümü sağ tık  + bölümü küçült seçeneği ile bölümlendirebiliyorsun.
kolay gelsin

Kal-El
22-08-2010, 12:03   |  #7  
Yıllanmış Üye
816 mesaj

Wubi'yi tavsiye etmem. En güzel deneyimi ayrı bir bölümde Ubuntu'yu kullanarak alırsın. Wubi ile Windows'ta program kullanır gibi olursun.

enestalha
22-08-2010, 12:28   |  #8  
enestalha avatarı
Yıllanmış Üye
198 mesaj

Yalnızca ubuntu yu kurarken wubi'yi windows üzerinde kullanıyorsun. onun dışında ubuntu ile windows 7 nin hiç bir ilgisi kalmıyor ki!
ben şahsen böyle kurdum ve kullanmaya devam ediyorum.
gayette memnunum