Ulaştırma Bakanı'ndan sert Google açıklaması

CHIP Online
08-06-2010, 19:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

Ulaştırma Bakanı Yıldırım'dan zehir zemberek bir Google açıklaması: "Ajitasyon yapmayın!"

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/ulas ... iklamasi_20534.html

Resimlerle: YouTube'u sevmeyen ülkeler

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, internet yasakları hakkında açıklama yaptı. Yıldırım, Youtube paylaşım sitesine ilişkin, "Nitekim Maliye Bakanlığı bu konuda bir takibata girişmiş, mükellef olmamasına rağmen firmaya 30 milyon TL'lik vergi tahakkuku yapmıştır" dedi.

İşte Yıldırım'ın açıklamasından satırbaşları:

Hukukun verdiği bir kararı yine hukuk yoluyla kaldırmamız gerekiyor. Bu evrensel bir kuraldır. Firma bu kuralı izlemek istemiyor.

Türkiye bir hukuk devletidir. Bu firma ne kadar büyük olursa olsun, bizi ilgilendirmez. Türk vatandaşı nasıl yargıya hukuka saygılıysa, bunların da aynı şekilde yargıya saygılı olmaları lazım.

Tüm konu: Ulaştırma Bakanı'ndan sert Google açıklaması

Resimlerle: YouTube'u sevmeyen ülkeler

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Siz ne düşünüyorsunuz?

uGuR.uK
08-06-2010, 23:11   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
8,316 mesaj

vergi konusunda haklıyız, sadece biz değil birçok avrupa ve diğer bölgelerdeki ülkelerde google'ın vergi vermeden bu ülkelerden kazanmasına karşı ve bir çözüm istiyor. tabi şu var sadece google değil hiçbir yabancı site kullanıldığı ülkeye vergi vermiyor, google niye versin?!? sırf en büyük diyemi? burası tartışılır işte...

ama bu işin çözümü patır patır yasaklamak değil işte! bunu dünyada yapan bir iran-pakistan-çin gibi gerici/baskıcı ülkeler birde biz şimdi onların yolundan ilerliyoruz...

alpbilgekagan
08-06-2010, 23:12   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
111 mesaj

Bu olaylarin sebebi sadece ekonomik degil... Biz Google sirketine neden baski yapildigini iyi biliyoruz. Eger google yarin youtubedeki tayyip karsiti videolari kaldirsin, hemen acilir. Mahkeme kararina bile gerek yoktur. Bildigimiz cok sey var ama elden birsey gelmiyor. Ey Turk milleti uyan bu adamlar keyfine gore uygulamalar yapiyor... Yil 2010 ozgurlugun yok oldugu bir Turkiye...

mcafee23 ayrılmıştır
08-06-2010, 23:18   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
3,717 mesaj

ne zaman çözülecek bu iş google sorununu çözmemize rağmen yavaşlık var.
Ttnet'de bu sorunun arkasına sığınıp muslukları kapattı sanırım

Nicoll
08-06-2010, 23:31   |  #5  
Nicoll avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
1,352 mesaj

Bence de sayın Yıldırım bey sonuna kadar haklı... Firma nekadar büyük olursa olsun Türkiye'deki yasalara uymak zorundadır. Google bulmuş genç nüfusu nerde beleş orda yerleş yapıyor. Öyle yama yok...

erdata
09-06-2010, 00:58   |  #6  
Yıllanmış Üye
106 mesaj

Yeryüzündeki tek arama motoru ve benzeri hizmetleri sunan google değildir, tek video blog da
youtube değildir. Eğer siyasi bir içerik yayınlanacaksa bir yığın video sunucusu var ve yayınlıyorlar
zaten. Bu konuda ülkemin tutumunu sonuna kadar desteklerim. Özgürlük anlayışı konusunda yorum
yapan arkadaşlar olaya bir de google tarafından baksınlar, google bu tip ajitasyonlarla vergiden
kaçamaz.

frozen
09-06-2010, 13:22   |  #7  
frozen avatarı
Yıllanmış Üye
776 mesaj

Haklı bir gerekçe. Daha önce de birkaç kez bu konuya değinmiş ve belirtmiştim. MS'undan Apple'ına tüm devlerin faaliyet gösterdiği ülkelerde temsilcilikleri var ve bu ülkelere elde ettiği kazançların vergilerini paşa paşa ödüyorlar. Google'ın ayrıcalığı nedir?

Çalıştığım sektörde piyasanın büyük bir kısmının reklam harcamalarını görüyorum, Google'a ayda 500bin TL üzerinde reklam bütçesi ayıran firmalarla bile çalıştım. Bu gibi rakamlara tahakkuk eden vergileri bir düşünsenize. 30milyon TL bence biraz hafif. Daha fazlsına tahakkuk ettiğine hiç şüphem yok.

Sen geleceksin, bu ülkenin parasını kazanacaksın, gidip abd'ye yatırım yapacaksın? Zekice.

Ama burada ilginç bir tezat var.  Mesela; Madem vergi borcu olan firma Google, neden sadece Youtube'a engel koyuluyor. Bu konuda hükümette aciz düşüyor. Madem birşey yapıyorsun, tam yapacaksın. Google'a komple engel koymak yemiyorsa, youtube a da boş yere engel koyup bizi yorma, problemi başka yollarla çöz. Reklam sunucularını engelle, satış sunucularını engelle, ödeme noktalarını engelle. Bu gibi işlemleri kimse proxyler üzerinden yapmaya cesaret edemez. Malum yöntemleri deneyerek yapacağınız ödeme işlemleri kişisel güvenliğiniz açısından müthiş bir tehlike arz ediyor.

Eğer yaptırımda bulunmak istiyorsanız; Youtube engelini kaldırın, bant genişliklerini sömürelim bu adamların, ödeme sistemlerini engelleyin, kuruş para ödenemesin bunlara. Bakın zararı görünce nasıl geri adım atıyorlar.

kedij
09-06-2010, 14:25   |  #8  
Yıllanmış Üye
142 mesaj

bakanın açıklamasının katıldığım tek yönü:

bırakalım bu ülkeyi google yönetsin.

kimse insanların özgürlüklerine tecavüz edemez! devlet google uğraşırsa uğraşır. ama sansür koyarsa(ki tc yasalarına göre bile vergi borcu nedeniyle internet sitesi kapatılamaz) direkt olarak bu insan haklarına tecavüz demektir.

ben devletim ve siz benim mallarım ve kölelerimsiniz demektir.