UPS deneyimlerim

Jokeman
28-03-2010, 22:31   |  #1  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
25 mesaj

Evimizde voltaj devamlı değiştiğinden (özellikle yazın) ve jeneratörü devreye sokana kadar idare etsin diye evin her tarafına UPS döşemeye karar verdim. 5 marka UPS denedim. Sizlerle paylaşayım dedim. Test ortamım, 650W PSU olan Athlon XP 2 4200, 4 GB ram, iki 1 TB HDD (Seagate, Samsung), 2 MultiDVD, 1 Network PCI card, GeForce 8500 GT, 2 adet fan. Bu arada WMP ile müzik çaldım (hoparlör şebekeye bağlı) ve Norton arka planda tarama yapıyor.

1) İlk UPS.im yaklaşık 10 sene önce aldığım bir Tunçmatik 650VA (300W). Pili çok eskidiğinden b.sayarı çalıştırmıyordu, bir tane 17Ah pil (65 TL) aldım, eski pilin yerine uzatma ile arkasına taktım. 20 dak çalıştırdıktan sonra canım sıkıldı, kapattım. Ancak farketmeden aşırı ısınmıştı, devrelerinde herhangi bir problem veya erime görmedim. Bu yüzden trafonun önünden delip oraya bir fan yerleştirdim. Canavar gibi oldu.

2) TeknoSa'dan Powercom BNT-1000AP (185 TL). Mükemmel ve sessiz bir alet, fanı yok ama hiç ısınmıyor. İçinde 2 adet pil var ama kaç amperlik göremedim, kılavuzunda da yazmıyor. 30 dak b.sayarı çalıştırdı, yine sıkılıp kapattım. Bence çok güzel bir UPS.

3) Biri aküsüz Inform Guard 3000ap satıyormuş, 60 TL.ye aldım, içine de 4 tane 7 Ah akü aldım (72 TL). Aletin kendi fanı var. Biraz gürültü yapıyor, o yüzden ona bir anahtar taktım, üzerinde yük yokken fanı kapatıyorum. Bilgisayarı 35 dak çalıştırdı, bu arada takılıyken bilgisayarı açıp kapattım. Software.inden kontrol ettim, piller %100 ve daha 53 dak çalışırım diyordu. Tabi ucuza böyle kapasiteli bir UPS alınca hoş oluyor. Yalnız 52 inç LCD, fat PS3 (oynarken) ve D-Smart.ı 20 dak çalıştırıyor.

4) Bross marka 1000ap UPS aldım (85 TL). içinde tek bir 7 Ah akü koymuşlar, ben bir de 12 Ah aküyü paralel bağladım. Aleti yüke soktum, devresi yandı, hem de dumanlar çıkararak. Yani Çin malı ama bu kadar da Çin Malı olunmaz ki. Tunçmatik 17 Ah aküyü kaldırıyor, bu fazladan 2 Ah aküyü kaldıramadı. Tamire gönderdim, yapılırsa ne ala.

5) Yine 8 senelik Tunçmatik düz bir UPS (500va, 7Ah akü) vardı, aküsü falan aynı. Onları da modem, switch ve telefona taktım. 20 dakika idare etti, sıkılıp kapattım.

Bir de Boost marka 1500AP bir UPS var, onu da deneyip burada yazarım.

Sonuç olarak, UPS alınırken kalitelisini almak gerekiyor. En iyisi APC ancak fiyatı çok pahalı. Tunçmatik ikinci sırada, yenileri nasıldır bilmiyorum ama eskileri mükemmel. Fiyatı biraz yüksekçe ama bakıyorum arada uygunları da çıkıyor. Teknik destek de iyi. İnform, Tunçmatik ile yarışır, fiyatları Tunçmatik gibi veya daha az ama güvenilir ve tavsiye edilir. Bunun haricindeki diğer envai çeşit Çin mallarından uzak durun derim. Biraz fazla verin, yukardaki markalardan birini alın. Ayrıca 2000va 3000va gibi şeylere aldanmayın. Öğrenebiliyorsanız çıkış Watt.larını öğrenin. Olay sadece va.da bitmiyor, bir bunu watt.a dönüştüreceksiniz, iki herbir UPS.e özgü power factor var (0.6-0.9 arası), üç verimliliğini de hesaba katacaksınız (modern UPS.lerde %95-98 arası). O yüzden 1500 va denen Çin malları, kaliteli bir 1000 va.nın çalıştırabildiği aletleri çalıştırmıyor. Ayrıca yanıyor. Bu arada, bunları modifiye ederken dikkatli olun, zira 15-20 kez çarpıldım, minik bir ampülü yakabilirim herhal.

Görüşmek üzere, iyi günler

Süleyman.
28-03-2010, 23:01   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
16,587 mesaj

Teşekkürler, tecrübelerinizi hoş bir şekilde yazıya dökmüşsünüz. :)

Ahmet_79
28-03-2010, 23:12   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
11,538 mesaj

Güzel çalışma elinize sağlık, bu arada bende 1000va powercom var lcd ekranlı olan modeli, ne iştir anlamıyorum elektrik gider gitmez kapatıyor bir dakika bile dayanmıyor,
Hepsi Burada com dan almıştım, müşteri hizmerine bildirdim adamlar otomatikman beni üçüncü bir servise paslıyor hayatımda böyle sorumsuz bir firma daha görmedim, bende üçüncü bir şahısla muhatab omak istemediğimden öyle duruyor şimdilik, diyorum acaba akü leri kendim değiştirsem nasıl olur kaça patlar bana?

Jokeman
29-03-2010, 11:59   |  #4  
OP Yeni Üye
25 mesaj

Hocam yeni aldıysan kesin ya pilinde ya da alette sorun vardır. Software.ini kullanarak pilleri kontrol edebilirsin veya pillerini değiştirebilirsin ancak garantisi açısından sorun olabilir, ayrıca ben bir sökmeye yeltendim ama baktım iş biraz karışık bıraktım. Hepsiburada.com'dan çok alışveriş yaparım, ama böyle işlerde birçok online alışveriş sitesi yönlendirme yapmakta. Tek bir kez online bir alışveriş sitesi bana acayip yardımcı olmuştu, reklam olur söylemeyim. Bir de siz her ne kadar yeni almış da olsanız, pil ömrü fabrika çıkışından itibaren, kullanılmasa bile, azalmaya başlar. Yeni bir alete böyle bir pil takmışlar mıdır bilmiyorum. Size tavsiyem faturanızla birlikte direk bir Powercom bayiine başvurmanız, kullanma kılavuzunda yazıyordu. Gerçekten 30 TL gibi bir kazancınız oluyor ama bir problem çıkarsa niye bir mağazadan almadım diyorsunuz, yüklenmeniz gereken bir risk. Umarım sorununuz hallolur.

Jokeman
29-03-2010, 12:06   |  #5  
OP Yeni Üye
25 mesaj

Bu arada aküler konusunda ne kadar fark vardır bilmiyorum ama en iyi diye söylenen aküler Topin, Yuasa, B&B gibileri. İsmini vermediğim web sitesinde (we.....al) 30 TL.ye vision marka 12v 9Ah aküler satılıyor, ben almayı düşünüyorum. Deneyebilirsiniz ama dediğim gibi alet biraz karmaşık geldi, ayrıca 24V, yani zaten açarsanız görürsünüz, paralel değil seri bağlamalısınız. Üzerindeki akü kaç Ah bilmiyorum. 7Ah ise kolaylıkla 9Ah akü takabilirsiniz. Bunun üstünde yer problemi olur. Aküleri dışarıya yerleştirmeniz gerekir. 12 Ah akü 45, 17 Ah akü 65 TL civarında. Ancak yüksek amperli akü takacaksanız bir fan da yerleştirmenizi öneririm, en azından biraz koruyuculuğu olur. Saygılar

Tuti Urmeylander
29-03-2010, 22:02   |  #6  
Yıllanmış Üye
469 mesaj

Paylaşımın için teşekkürler.Bende de  ABD malı gibi ama Çin yapımı 650 VA Fenton diye bir tane vardı.12 yıl çok iyi çalıştı ve benden buraya kadar deyip  3 ay önce vefat etti.Bir yıl oldu Tunçmatik ten NAR-800 modelini aldım. İsmi Türk ama Çinde üretilmiş.Gösterişi acayip güzel ama işlevi rahmetlik Fenton un yarısı bile etmez. Önündeki LCD panelinin ışığı öyle kuvvetli ki, o odada gece lambasına ihtiyaç duymazsınız... Bir de yine sekiz yıl önce aldığım ve tepe tepe kullandığım Form marka 700 VA UPS iddiasız ama gerçekten iyi çalışan bir cihaz.Fiyatı da makul. Ne var ki onu da benim bir hatam nedeniyle  Fenton'un peşinden kaybettim.
UPS ler içinde bulunan ilk, orijinal diyelim, bataryalar genellikle çok uzun dayanıyor.En az 2-3 yıl hatta daha bile fazlası olabiliyor.Ancak bataryayı değiştirmek için piyasadan ne alırsanız alın mübarekler 1 yılını zor dolduruyorlar.
Bu da benim deneyimlerim.Oturduğum semtte sık sık elektrikler kesiliyor,hem de bu devirde.Bu bakımdan UPS, buralarda olmazsa olmazlardan.

_hEro
29-03-2010, 22:23   |  #7  
_hEro avatarı
Yıllanmış Üye
3,428 mesaj

UPS ile ilgili geçmişte bir iki anım var.İşyeri için iki farklı UPS değiştirtmiştim ikiside çok kötüydü.Markalarını bile hatırlamıyorum.Benim açımdan yararlı oldu, teşekkürler.

Jokeman
30-03-2010, 19:47   |  #8  
OP Yeni Üye
25 mesaj

Bross marka 1500va ups.i de denedim. üzerinde 17 Ah akü vardı. bilgisayarı sadece 28 dak çalıştırdı. Tabi UPS mantığına göre iyi bir zaman sayılabilir ancak insan biraz uzun sürsün istiyor. ayrıca hızlı biplemeye başladığı zaman kapatmaya vaktiniz olmuyor. Bu arada bütün bu denediklerim line-interactive ups.lerdi.

trsword
06-04-2013, 14:59   |  #9  
Taze Üye
1 mesaj

UPS konusunda çalıştığım şirketteki görevim sebebi ile çok araştırma yaptık. POWERGUARD marka dışında işimizi tam anlamıyla gören bir ürün ne yazıkki bulamadık. Bence hiç başka bir şey araştırmayaın.