uTorrent te bunlar ne demek?

hamann7725
26-09-2008, 01:52   |  #1  
hamann7725 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
1,837 mesaj

Merhaba arkadaşlar geçende belirttiğim gibi ben bu torrent akımına yeni katıldım.İnternette en iyi programlardan biri uTorrent olarak yazıyordu bende indirdim.Az çok torrentin mantığını çözdüm ama kafama takılan bişeler var.Bu programda bazı yerleri aldım ve sorayım dedim.Bu torrentte birde sizden çekilen upload diyor.Torrent benim bilgisayarıma indirme yaparken aynı zamanda benden çekiyor mu? Mesela ilk fotoda bişeler var yuvarlak içine aldım bunlar ne oluyor? İkinci fotoda ise yanına kırmızı çizgiler koyduğum dosyalar en çok bellek yiyen ama ne işe yaradığını bilmediğim şeyler... Bunlar torrent yüzünden mi aktif.Aynı zamanda başına kırmızı nokta koyduklarımı durdurunca internet hızlanıyor ama bir süre sonra sapıtıyor :S Bu olaya bir çözüm getirmem lazım.Şimdiden teşekkürler...

[/URL]
[URL=http://g.imageshack.us/img220/789ix5.jpg/1/]

[/URL]
[URL=http://g.imageshack.us/img216/963wb0.jpg/1/]

Son Düzenleme: hamann7725 ~ 26 Eylül 2008 02:07
YasarS
26-09-2008, 02:01   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,238 mesaj

Torrent ebatları büyük linux dağıtımlarını paylaşmak amacıyla tasarlanmış bir program.Ancak günümüzde daha çok boyutları büyük multimedia agırlıklı(dizi,film,albüm) dosyaların paylaşımında kullanılıyor.Programın çalışma mantığı ise çok basit hatta o kadar basit ki yandaki resmi özümserseniz programın çalışma mantğını kavrayabilirsiniz.Daha da açıklayıcı olursak paylaşımcı kullanıcılar ellerindeki dosyayı torrent clientları (azerus,utorrent,bittorent,bitcomt….)vasıtasıyla 32kb ile 4 mb arası bir torrent dosyası oluşturup bunu tracker adını verdiğimiz torrent sitelerine gönderiyorlar.Daha sonra tek yaptıkları client programı açık tutarak diğer istemcilere parçacıkları vermek.İndiren açısından bakarsak , dosyayı indirmek isteyen kişiler tracker sitelerden uploader tarafından gönderilen dosyayı indirerek ellerindeki client programlar ile bu torrenti çalıştırıyolar.Bu andan itibaren program trackerla iletişime geçerek parçaları dosyanın tamamına sahip olan(seed=ortak)lardan ve kendi gibi download yapan ve dosyanın belli bir kısmına sahip olan(leech=eş)lardan temin ederk birleştirmeye başlar.Yani program çalışırken hem download hem de upload yapılır.Siz diğer kullanıcılardan parça transfer ederken aynı anda diğer kullanıcılara da parça transfer edersiniz. Torrent te dikkat çeken diğer bir hususta mule olduğu gibi low-hi id sıralamasına tabi tutulmamanız.Bu duruma karşın torrent de belli bir port açmak ve açtığınız portun download yaptığınız tracker tarafından yasaklanmamış olması gibi uğraşlar biraz başınızı ağrıtabilir. Torrent te indiridiğiniz dosyanınn doğrulupundan ve sağlamlığından emin olabilirisiniz.Torrent clientları hata denetim metodları kullanarak indirdikleri hatalı parçacığı başka bi kullanıcıdan tekrar indirerek düzeltirler.Ayrıca download yüzdeniz arttıkça hdd de kaplanan alan da o oranda artar.Yani indirmeye başladığınız 2 gb lık dosya bir çırpıda hdd de 2 gb lık alan kaplamaz downloadınız arttıkça artar. Torrente kullanılan terimlere bakacak olursak:

availability(ulaşılabilirlik)
Kullanıcıya(client) dağıtılan programın kaçtane full kopyası olduğunu gösterir. Her bir seed bu sayıya 1.0 ekler. O anda o dosyaynın bir kısmına sahip olan kullanıcılarda sahip oldukları oran kadar availability e ekleme yapar.

leech(sülük,eş)
downloadı ağırlıklı paylaşımda bulunan ,dosyanın tamamnın elinde bulundurmayan , seedlerden dosya çeken kullanıcılara verilen addır.

seeder(ortak)
Seeder bir dosyanın tamamına sahip olan kullanıcıdır. ne kadar çok seeder olursa o dosyanın tamamlanışı o kadar kolay ve çabuk olur.

tracker(alıcı-verici)
Bir tracker o an o dosya için kaç tane seeder ve kaç tane dosyayı indiren kişi olduğunu kaydeder. Kullanıcı programları bu verileri aralıklarla trackera gönderiri böylece sisteme giricek yeni kullanıcılar ve sistemdeki kullanıcılar bağlanılıcak yeni kullanıcılardan haberdar olur . Tracek indirilen dosyayı içermez ve datanın transferiyle bir alakası yoktur.
                                                       Alıntı

H.Eser
27-09-2008, 12:42   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
159 mesaj

garip işlemler yazıyor virüs olabilir

hamann7725
28-09-2008, 01:33   |  #4  
hamann7725 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
1,837 mesaj

dikkat ettim uTorrenti çalıştırmadığım zaman aynı harflerle başlayan birkaç uygulama açılmıyor ama ekrn.exe sürekli açık.PC de lisanslı Nod32 SS var.virüs olsaydı bulurdu herhalde :S

umut76
28-09-2008, 02:19   |  #5  
Üye
Teşekkür Sayısı: 1
61 mesaj

internette soyle bir bakindim
ekrn.exe  Eset
NM ile baslayanlar Nero Home
MOM ve CCC exe ler ise Ati ile ilgili ler
Zaten RTHDCPL ise realtek
Torrent ile basladiklarini sanmam bunlarin

H.Eser
28-09-2008, 13:02   |  #6  
Yıllanmış Üye
159 mesaj

nodun güncelmi

umut76
29-09-2008, 00:36   |  #7  
Üye
Teşekkür Sayısı: 1
61 mesaj

http://www.torrentalem.com/ buradan torrent ile ilgili daha ayrintili bilgiler bulabilirsin anladigim kadariyla

Banned
30-09-2008, 21:19   |  #8  
Banlandı
179 mesaj

utorrent download ederken digerlerine download edilen ve download etmekte oldugun dosyayi da kullanicilarla paylasiyor.

aliken paylasmis ta oluyorsun. bazi virus programlari torrentleri virus olarak gorebiliyor. sanirim bunun dogrusunu programi hazirlayanlar bilebilir sanirim.:))