Uyku modu sorunu

simeli
11-05-2024, 12:53   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
135 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2006

Merhaba Arkadaşlar,

Bir kaç gündür bilgisayarda bir sorun oluştu.

1.Uyku modundan çıkarken, kimi zaman görüntü gelmiyor ekran kararmış şekilde kalıyor ve bu durumda, açma-kapama ve reset tuşları cevap vermiyor. Mecburen eelektiriği kesip yeniden aç kapa yapıyorum. Bundan sonra ise, bazen bilgisayar yeniden başlayıp bir dahaki uyku moduna kadar sorunsuz çalışıyor bazen de elektriği tekrar açtıktan sonra, başlangıç yapmadan, uyku modundan çıkmış gibi, uyku moduna geçmeden önceki ekran geliyor.

2. Bazen de ve diğerine göre çoğunlukla, uyku modundan çıktığımda fare donuyor.. Bir kaç saniye arayla ve kesik kesik cevap veriyor.. İstediğim simgeye götüremiyorum. Bu durumda, zar zor görev yöneticisine bakabildiğimde, ilk anda, sistem kesintileri %63 gözüküyor. Bilahare ise, % 24-30 arasında değişiyor. Bu durumda bazen, hoparlörden iki kez dıt şeklinde bir sinyal duyuluyor sonra da bir kaç saniye cızırtı oluyor.. Tabii, ne aç-kapa tuşu ne de reset gene tepki vermiyor. Mecburen elektriği kesip, yeniden başlatmak zorunda kalıyorum.
Dün, ram'ların yerini değiştirdim. İlk denemede sanki sorun gitti. Ancak bugün ilk denemede gene aynı sorun devam ediyor.
Bilgisi olan arkadaşların yardımını rica ederim.

excel_mustafa
11-05-2024, 14:55   |  #2  
excel_mustafa avatarı
Genel Denetmen
Teşekkür Sayısı: 552
4,476 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2012

ramların ve ekran kartının slota giren bakır uçlarını silgiyle dikkatlice silerek korozyonu gider. ekran kartını çıkarıp onboard ile ve ramları tek tek farklı slotlara takarak test et. sorun devam ederse memtest86 programı ile ramları testten geçir. ramlarda sorun yoksa anakart sorunlu olabilir.

excel_mustafa bu faydalı yanıtı için aşağıdaki 1 kişiden teşekkür aldı... [ Göster ]
simeli
11-05-2024, 18:01   |  #3  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
135 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2006

Dediğim gibi, dün ram'ları söküp kontrol edip yuvalarını değiştirdim. Ekran kartının yuvasını kontrol ettim. Ancak devreden çıkarmadım. Olmazsa onu da deneyeyim. Ekran kartım ve tüm sistem yeni sayılır.. en fazla 1 yıllık.

Merak ettiğim şu: Eğer donanımda sorun varsa, neden uyku modundan çıkınca sorun yaşanıyor da, uyku modunu devre dışı bırakınca sorun olmuyor ?

Hatta şimdi bir deneme yaptım. Uyku modundan çıkınca bu sefer sorun olmadı. Bir kaç kez daha deneyeceğim. İlginç.